Beyoğlu'nda Kentsel Dönüşüm başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ’Beyoğlu Kentsel Dönüşüm Protokolü’nü İmzaladı.

Beyoğlu'nda Kentsel Dönüşüm başlıyor
Beyoğlu'nda Kentsel Dönüşüm başlıyor
GİRİŞ 25.08.2014 14:00 GÜNCELLEME 25.08.2014 14:00


Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin devam ettiğini söyleyen Bakan Güllüce, “Fikirtepe’de şimdilik bir problem yok. Ufak tefek sorunlar çıkıyor ama halletmeye çalışıyoruz” dedi.

Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini Kapsayan Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokolü imzalandı. Gümüşsuyu CVK Park Hotel’de düzenlenen törene Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan başta olmak üzere pek çok kişi katıldı.

İmza töreni öncesi konuşan Bakan Güllüce, Kentsel Dönüşüm törenleri öncesinde çocuklar gibi şen olduğunu söyledi. “Belediyelerin siyasi partisi ne olursa olsun bizi ilgilendirmez” diyen Bakan Güllüce, Biz mühendislik hizmeti yapıyoruz. Projelerini getirsinler. Biz Türkiye genelinde başlattığı kentsel dönüşümü devam ettirelim. Çoğunlukla bir yanlış bilgi de vardır. TOKİ direkt bizim bakanlığımıza bağlı zannederler. TOKİ bizim bakanlığımıza değil, direkt başbakanlığa bağlı. Kentsel dönüşümün bir miktarını TOKİ yapıyor. Ayrıca belediyeler belediye kanununun kendisine verdiği yetkiyle bakanlığa bağlı olmadan yapılanlar var. Bir de biraz sonra imzasını atacağımız şekliyle olan kentsel dönüşüm var. Bunları yan yana koyduğumuzda Türkiye genelinde ciddi miktarda kentsel dönüşüm yapılmaktadır” dedi.

"SİTENİN İÇİNE GİRİNCE YALNIZLIKLAR ARTIYOR”

Metropolleşen İstanbul’da eski komşuluk değerlerinin kaybolduğunu vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Bu toprakların, bu ülkenin kendine has değerleri var. Bunlar komşuluk değerleri, aile değerleri gibi değerler. Başka ülkelerde bilinmeyen fark edilmemiş olan ama asırlardır gelen bu toprakların kendi ürettiği değerler var. Mahalle ile biz bu değerlerin korunmasından yanayız. Sitede bu değerler yok mu? Ben öyle bir şey demiyorum ama sitede insanlar şairin dediği gibi; ‘üşüdüm metropollerde yalnızlıktan’ diyor şair. Sitenin içine girdikten sonra bu yalnızlık daha da artıyor. Sitede herkes yalnız başına kalıyor. O duvarlar hem toplumdan soyutluyor hem de site içindeki insanlardan soyutluyor” ifadelerini kullandı.

“DEPREMİ ÇOK KÖTÜ YAŞAYAN BİRİSİYİM”

Türkiye’de deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirten Bakan Güllüce, “Deprem her gün yokluyor. Bize ne haber diyor. Bize bu deprem demiş oluyor ki bak ben her an gelebilirim elinizi çabuk tutun” dedi.

17 Ağustos 1999 depremini hatırlatan İdris Güllüce, “Daha dün 17 Ağustos’ta televizyonlar medya sağ olsunlar çok güzel programlar yaptılar. 17 Ağustos’ta bu millet neler çekti. Hangi acıları yaşadı. O dönem ben belediye başkanıydım. 60-70 gün ben o bölgede hayatımın en acı yıllarını yaşadım. Orada 60-70 gün ceset çıkartmak yol açmak ve ölüsünü çıkaramamanın acısını çıkaran insanlarla muhatap olduk biz. Depremi çok kötü yaşayan birisiyim. Depreme karşı bizim binaları değiştirip öyle bir afet karşısında daha az zarar gören bir Türkiye oluşturmamız lazım. Bu demek ki biz kentsel dönüşümü iki sebepten yapıyoruz. Birincisi deprem ikincisi ise yeni Türkiye’nin modern insani olan ihtiyaçlarını tam karşılayan şehirlere ulaşma arzusundan dolayı” diye konuştu.

Kürsüdeki konuşmasının ardından Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile protokol imzalayan Bakan İdris Güllüce, gazetecilerin ‘Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’ ile ilgili soruya, “Devam ediyor. Bir problem yok orada ufak tefek sorunlar çıkıyor ama halledilmeye çalışıyor” diye cevap verdi.

KAYNAK: İHA