İNDER: 6331 tekrardan gözden geçirilmeli

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım 6331 sayılı kanunun tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İNDER: 6331 tekrardan gözden geçirilmeli
İNDER: 6331 tekrardan gözden geçirilmeli
GİRİŞ 10.09.2014 11:46 GÜNCELLEME 10.09.2014 11:46


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Şişli'deki asansör kazasına ilişkin, "6331 sayılı kanun, iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir dönüm noktası oldu. Hepimizin, söz konusu kanunu oluşturan tüm yapı taşlarını tekrar gözden geçirmemiz gerekir. Kanunun işaret ettiği işveren, işçi, ekipman, denetim ve eğitim konularından birinde bir eksiklik olursa, her şey kağıt üzerinde kalır" ifadelerini kullandı.

Durbakayım'ın yaptığı yazılı açıklamada, Şişli'deki asansör kazası nedeniyle hayatını kaybeden 10 işçi için Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve güç diledi.

Durbakayım, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) tahminlerine göre yılda yaklaşık 337 milyon iş kazası ve 2 milyon işe bağlı hastalanma vakasının yaşandığını belirterek, bunların sonucunda yaklaşık 2,3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, Türkiye'de ise tüm sektörlerde meydana gelen günlük ortalama 172 iş kazasında, 4 çalışan hayatını kaybederken, 6 çalışanın ise sürekli iş göremez hale geldiğini kaydetti.

Türk ekonomisinin lokomotiflerinden inşaat sektörünün ise, istatistiklere göre iş kazalarının en çok yaşandığı iş kolları arasında birinci sırada bulunduğunu ifade eden Durbakayım, şunları ifade etti:

"Nitekim bu olumsuz veriler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi ve 20 Haziran 2012'de kabul edilen 6331 sayılı kanun, iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir dönüm noktası oldu. Buna rağmen içimizi yakan kazaların oluşması, hepimizin şapkasını önüne alıp bir kez daha 'nerede hata yaptık?' şeklinde düşünmesini sağlamalıdır. Hepimiz, söz konusu kanunu oluşturan tüm yapı taşlarını tekrar gözden geçirmemiz gerekir. Kanunun işaret ettiği işveren, işçi, ekipman, denetim ve eğitim konularından birinde bir eksiklik olursa, her şey kağıt üzerinde kalır."

Araştırmaların işyerlerinde meydana gelen iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir nitelikte olduğunu ortaya koyduğunu belirten Durbakayım, ancak bunun için iş sağlığı ve iş güvenliğinin eksiksiz uygulanması gerektiğini kaydetti.

- "Tehlikeli durum işyerinde alınacak güvenlik önlemleri ile ortadan kaldırılabilir"

Durbakayım, iş kazalarının temel sebebinin tehlikeli durum ve tehlikeli (güvensiz) davranışlar olduğunu aktararak, "Tehlikeli durum işyerinde alınacak güvenlik önlemleri ile ortadan kaldırılabilir. Fakat iş kazalarının yaklaşık yüzde 70'ine sebep olan güvensiz davranışları ortadan kaldırmak ve yerine güvenli davranışlar yerleştirmek olmazsa olmaz şarttır. Olumlu bir güvenlik kültürünün en önemli adımı ise iş güvenliği eğitimidir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan birçok gelişmiş ülkede inşaat sektörü için özel iş güvenliği uygulamalarının bulunduğunu anlatan Durbakayım, şunları kaydetti:

"Türkiye'de buna yönelik adımlar atıldı ama hedefe henüz varılamadı. Yasa çıkarıldı, malzemeler sağlandı, tedbirler alındı ama alınan tedbirlerin uygulanmasını sağlayacak eğitim henüz tam anlamıyla verilemedi. Son iki yılda A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı yetiştirilmesi ve uygun sektörlerde denetim, eğitim yapılması için girişimler var.

Bu girişimin başarıya ulaşması için yapılması gereken şey ise eğitim ve denetimdir. Sonuç olarak iş kazaları ve hastalıklarının azaltılması için alınacak en önemli tedbir; işyerlerinde periyodik olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitim programının uygulanmasıdır. Bu konuda herkes eşit derecede sorumludur."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL