100 bin müteahhit meslekten atılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müteahhitlik yasası çıkararak inşaat sektörünü disiplin altına almayı hedefliyor.

100 bin müteahhit meslekten atılıyor
100 bin müteahhit meslekten atılıyor
GİRİŞ 17.09.2014 06:57 GÜNCELLEME 17.09.2014 11:01
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yasayla, Türkiye’deki yaklaşık 300 bin müteahhittin yüzde 30’unun meslekten men edilmesi bekleniyor. Ağır mesleki kusur işleyen ve tüketiciyi dolandıran müteahhitler sektör dışına itilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında “Müteahhitlik yasası için çalışmalarımız var. Tamamladıktan sonra Meclis’e sevk edeceğiz” dedi.

Bakanlık yetkilileri müteahhitlerin teknik ve mali yeterliliklerini denetleyecek, sınıflandıracak ve cezaları ağırlaştıracak bir düzenleme hazırladıklarını belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) da çalıştığı yasanın 2 ay içinde Meclis’e getirilmesi hedefleniyor.  Artan iş kazaları ve son olarak İstanbul Mecidiyeköy’deki şantiyede meydana gelen asansör faciasının çalışmaları hızlandırdığı belirtiliyor.

SUÇ İŞLEYENE İŞ YOK

Müteahhitlik yasası konusunda 6 aydır çalıştıklarını belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, yasayla ‘çürük müteahhitleri’ sektör dışında bırakmayı hedeflediklerini söyledi.  Türkiye’de yaklaşık 300 bin müteahhit olduğunu ve bunların yüzde 30’unun mesleki yeterliliği olmadığını belirten Tellioğlu, “İnşaat sektörünün büyüklüğüne karşın hâlâ bir müteahhitlik tanımı yok. Biz işi tanımlayıp sonrasında denetleyeceğiz. Yeterlilik belgesi olmayan müteahhit Türkiye’de de yurtdışında da iş yapamayacak. Mahkeme kararıyla iş kusuru işlediği kanıtlanan ya da  vatandaşı dolandıranlar meslekten men edilecek. Kayıt altına alınan müteahhitlerin eğitimi için de zorunluluklar olacak” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 4
  • murat b 9 yıl önce Şikayet Et
    şahsen bende çok ehil olmayanların bu işi yapmasına taraftarda değilim ama eleştirilerde çok yapıcı değil. mesela deniliyorki mühendis olmayan müteahitlik yapmasın. kardeşim müteahit dediğimiz adamlar işin sadece finansman kısmındalar işi yine yapan mimar mühendis..
    Cevapla
  • ibrahimkus 9 yıl önce Şikayet Et
    Eczacılık diploması olmayanın eczane açamadığı, muhasebe diploması olmayanın muhasebecilik yapamadığı v.s gibi Mühendislik diploması olmayanın bu iş yapmadığı zaman inşaat sektörü kendine gelir.
    Cevapla
  • çorum toki mağduru 9 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan siz gidip önce çorumluları mağdur eden çorum toki ve belediye elemanlarını tasfiye edin.100 bin liralık toki dariesi 160 bin liraya zorla satıldı. Siz hala burda başkalarının kusurlarını arayıp durun. Önce toki yi temizleyin sayın bakan
    Cevapla
  • hasan çağ 9 yıl önce Şikayet Et
    ne mimar ne de mühendis.adam çıkmış inşaat yapıyor.buna dur denmeli.işi bilenler yapmalı.bu şark kurnazlığı yapanlara dur denmeli
    Cevapla