Kentsel dönüşümde durma yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşümde durma olmayacağını hep vites büyüteceğini söyledi.

Kentsel dönüşümde durma yok!
Kentsel dönüşümde durma yok!
GİRİŞ 13.10.2014 14:17 GÜNCELLEME 13.10.2014 14:17

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Bursa'yı ziyaret etti. Burada kentsel dönüşümle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Bakan Güllüce ,"Bu işin geri vitesi yok. Yani hep üçüncü, dördüncü vitesle gidilmesi lazım. Stop ve geri vitesi yok bu işin" dedi.

Bursa Yıldırım ilçesini ziyaret eden İdris Güllüce, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'den kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi aldı. Güllüce, basına kapalı gerçekleştirilen brifing sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de birçok yerin plansız yapılaşma nedeniyle bugünün şartlarına yakışmadığını söyledi. Türkiye'nin, dünyanın parlayan yıldızı olduğunu vurgulayan Güllüce, "Kentsel dönüşümü de sanki arkamızdan birileri bizi kovalıyor gibi bir an evvel yapmamız gerekli" dedi.

BAŞKANLAR BİRAZ KOPAR

Güllüce, bir gazetecinin, "Bakanlığınıza kentsel dönüşümle ilgili yapılan başvurular rakamsal olarak ne kadar?" sorusuna, "Türkiye, son dönemde iki önemli seçim geçirdi. Bunlardan biri de belediye başkanlığı seçimiydi. Belediye başkanları, seçimlerden 3 ay önce biraz kopar. Doğaldır bu. Seçimlerden 3 ay sonra da ancak koltuğa otururlar, tebrikler faslı var. Bu yüzden böyle bir 6 aylık ara dönem oldu. Ondan sonra belediye başkanları oturup 'Kentsel dönüşümde neler yapabiliriz?' diye plan yapmaya başlar" yanıtını verdi.

BU İŞİN GERİ VİTESİ YOK

Kentsel dönüşümü bir sisteme bağladıklarını aktaran Güllüce, bir yol haritası verdiklerine değindi. Güllüce, şöyle konuştu: "Bu işin geri vitesi yok. Yani hep üçüncü, dördüncü vitesle gidilmesi lazım. Stop ve geri vitesi yok bu işin. O yüzden marş motoruna dikkatli basmak lazım. O yol haritasını veriyoruz. Arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Kentsel dönüşüme başka isimler de veriyorlar, 'kentsel gelişim, yenilenme' diyorlar. Burada yaptığın eylem önemli, çöküntü alanlarını kaldırıp yeni, çağdaş, modern şehirler haline getiriyorsun. Buna hangi isme verirsen ver, o önemli değil... Bakanlık, TOKİ, belediyeler bunları yerine getiriyor. Her gün rakamların değiştiği bir kentsel dönüşüm yaşanıyor Türkiye'de. Bu noktada iyiye gidiyoruz. Bu kanun çıktığı zaman komisyon başkanıydım. Yani başkanlığını yaptığım komisyondan geçti. İçimdeki his bana bu kadar hızlı olmayacağını söylüyordu. Tecrübelerim, geçmişte gördüklerim, çok çok yavaş gideceği kanaatindeydim, yanılmışım. Beklentimden çok hızlı gitti. Daha da hızlanacak, biz de destekliyoruz." Güllüce, bir gazetecinin, "Rakam verebilir misiniz?" sorusuna karşılık, "Rakam olarak, bana başvuran var, TOKİ'ye başvuran var, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuranlar var. O yüzden her gün değiştiği için bir rakam değil, mantalite üzerinde durmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.