3. köprü güzergahında 6 ekolojik köprü

Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da yapılan 3. köprü çalışması kapsamında 6 ekolojik köprü yapılacağını açıkladı.

3. köprü güzergahında 6 ekolojik köprü
3. köprü güzergahında 6 ekolojik köprü
GİRİŞ 19.11.2014 21:24 GÜNCELLEME 19.11.2014 21:24

Eroğlu, ayrıca 3. köprü ve 3. havalimanı için kesilen ağaçların en az 5 katı ağaç dikilmesini mecbur hale getirdiklerini söyledi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmelerine başlandı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, görüşmeler öncesi milletvekilleriyle tokalaştı. Görüşmelere Bakan Eroğlu’nun sunumu ile başlandı. Eroğlu’nun sunumunun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. Daha sonra soru-cevap bölümünde Bakan Eroğlu milletvekillerinin sorularına cevap verdi.

2B'DEN 94,7 MİLYON TL KAYNAK KULLANILDI

2-B çalışmaları kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na hem ORKÖY hem de ağaçlandırma için para aktarıldığını belirten Eroğlu, “Şu ana kadar 97,4 milyon lira kaynak kullanılmış gerek ORKÖY ve gerekse diğer ağaçlandırma faaliyetlerinde. Bunun geçen yıl 63 milyon 516 bin TL’si ORKÖY, 17 milyon 700 bin TL’si ağaçlandırma olmak üzere geçen yıl toplam 81 milyon 200 bin TL’lik bir aktarma oldu. Bu yıl 13 milyon ORKÖY için kullanıyoruz. Ağaçlandırma için 3,2 milyon TL olmak üzere toplam yıl sonu 16,2 milyon TL’lik bir aktarma oldu. Böylece 97,4 milyon kaynak aktarılmıştır.” diye konuştu. 

Üçüncü köprü yolları için kesilen ağaçların en az 5 katı ağaç dikilmesini mecbur hale getirdiklerini belirten Eroğlu, “Bu bir mecburiyet. Bunu da taahhütname almak üzere ruhsat verirken kayıt altına aldık; daha doğrusu yol izni verirken. Biz karayolları için 5 kat getirildi. Bunun dışında ekolojik 6 noktada yaban hayatını geçiş için ekolojik köprü yapılması şeklinde; bunlar viyadük ve köprü hariç olmak üzer diğer alanlarda. Bölge ağaçlandırma alanı. Yolla kesilirse ekolojik köprü yapılması şeklinde bir taahhütname aldık, 6 ekolojik köprü yapılacak. Bunun dışında oradaki havalimanındaki alan ormanlık alan gözüküyor ama tamamen maden, kömür çıkarırken tahrip edilmiş. Uçaktan bakarken bu alan bir aydaki kriterler gibi. Burada kesilen ağaçların 5 ağaç katı dikilecek. 96 bin kardelen sahadan sökülerek taşındı. İstanbul’da sadece 2014 yılında 1,5 milyon adet fidan dikildi.” ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: CİHAN