14. Gayrimenkul Zirvesi İstanbul'da başladı

Gayrimenkul sektörünün en önemli buluşma noktası olan 14. Gayrimenkul Zirvesi'ne gayrimenkul ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

14. Gayrimenkul Zirvesi İstanbul'da başladı
14. Gayrimenkul Zirvesi İstanbul'da başladı
GİRİŞ 03.12.2014 20:48 GÜNCELLEME 03.12.2014 20:48

Gayrimenkul sektörünün en önemli buluşma noktası olan 14. Gayrimenkul Zirvesi'ne, GYODER Başkanı Aziz Torun, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, işadamları Ethem Sancak ve Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu gayrimenkul ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Zirve'nin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörün Türkiye ortalaması üzerinde büyüdüğünü ve "lokomotif sektör" konumuna geldiğini vurguladı. Torun, şunları söyledi:

"Gelişen, büyüyen Türkiye ekonomisinde gayrimenkul sektörü, durağan ve rant kapısı bir sektör değil, üreten, istihdam sağlayan, vergi veren, dinamik reel bir sektör olarak kabul edilmeli. Geliştiricisi, inşa edeni, mimarlık, danışmanlık, yönetim gibi hizmet birimleri ve 200'ü aşkın tedarikçi ve üreticisi ile yan işkolunun gayrimenkul sektöründen beslendiğini dikkate aldığımızda, ne kadar önemli, lokomatif ve reel bir sektör olduğu anlaşılacaktır. Son 3. çeyrekte işsizlik rakamlarının 9,2 den 10,4'lere yükseldiğini gözönüne alırsak, sektörün ne kadar önemli olduğu bir kez anlaşılmış olacak."

Türkiye'nin büyüme hedefleri içinde sektörün önemli bir işlevi olduğunu anlatan Aziz Torun, 3'üncü köprü ve havalimanını da menkul olarak kabul edilemese de, gayrimenkul altyatırımı olarak saymanın mümkün olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Bakanlar toplantısında "Gayrimenkul Borsası Kurulması" yönündeki söylemini hatırlatan Aziz Torun, "Sayın Cumhurbaşkanı artık gayrimenkul kıymetlerinin dünyada yeni bir değer olduğunu ifade ettiler. Bu beyanı, Türkiye'deki gayrimenkul sektörü oyuncuları için çok önemli, anlamlı, pazarı büyütecek bir tespit ve tavsiye olarak görüyorum. Evet biz Türkiye olarak gayrimenkul sektörü olarak önce gayrimenkul portföyümüzü çeşitlendirmeli, zenginleştirmeliyiz. Bunun için de gayrimenkulleri menkulleştirerek, cebe girecek kıymetli kağıt haline getirecek, borsada satmanın modellerini oluşturmalıyız" dedi.

TORUN "GYODER BAŞKANLIĞI'NI GENEL KURUL'DA DEVREDECEĞİM"

Bu tip STK'ların sosyal çevre edinme makamı olmadığını belirten Torun, sektörün sorunlarını araştıracak, bu konuda ilgili birimlerle işbirliği yapacak bir anlayışla GYODER'in yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aziz Torun, "Biz de görev aldığımız 2 yıla yaklaşan süre içerisinde bu anlayışla çalıştık. Ancak ben göreve gelirken arkadaşlarıma 2 yıllık taahütte bulunmuştum. Çünkü başkanlığın da bir meslek haline gelmesini istemiyoruz. Burasının hizmet yeri olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki genel kurulda bayrağı yeni gelen bir arkadaşımıza devrederek sektöre hizmet etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

KAYNAK: DHA