Çanakkale Boğazı'na tren geliyor!

Birçok ülkenin talip olduğu Çanakkale Boğazı köprüsü, demiryolu geçecek şekilde revize edildi.

Çanakkale Boğazı'na tren geliyor!
Çanakkale Boğazı'na tren geliyor!
GİRİŞ 23.12.2014 11:03 GÜNCELLEME 23.12.2014 12:31

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çanakkale Boğazı'na yapılacak köprüden tren hattı geçeceğini söyledi.

Yavuz Sultan Selim köprüsünden havaalanına, Ankara-İzmir YHT'den Ordu-Giresun ve Çukurova Havaalanına kadar yürütülen dev projelerin geldiği aşamayı anlatan Elvan, 2015'te sadece demiryolları için 8.5 milyar lira yatırım yapılacağını söyledi.

Demiryoluna yatırımın, 2016'dan sonra 12 milyar liraya yükseleceğini ifade etti. Anadolu Ajansı'nın Finans Masası'na misafir olan Bakan Elvan, “Çanakkale Köprüsü'nün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdiğini, projenin bu şekilde revize edildiğini belirterek, İstanbul ve Marmara'nın trafiğini rahatlatacak projeyi şöyle anlattı: “Avrupa ile Asya arasında başka bir bağlantıyı Çanakkale Boğazı geçiş köprüsünün de yer aldığı Otoyol Projesi devam ediyor. Bursa'dan, Ege Bölgesi'nden, Orta Anadolu'nun batısından Trakya'ya ve yurt dışına taşımacılık yapan kardeşlerimiz İstanbul üzerinden Kapıkule'ye geçiyor. Bu İstanbul trafiğine inanılmaz yük getiriyor. Buna çözüm için Balıkesir'den Çanakkale'ye bir otoyol. Çanakkale buradaki yapımı süren köprü ile geçilecek, oradan da Tekirdağ ve Kapıkule'ye kadar bir çıkış sağlayacağız. Bu sayede Marmara Bölgesi'nde otoyolla bir ring oluşturacağız. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa'ya taşımış olacağız. Buradaki en önemli husus Çanakkale Köprüsü, bu köprü 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Bu köprünün proje çalışmaları tamamlanmıştı, ben arkadaşlarıma bu köprünün üzerinden bir demiryolu hattı geçirmek için talimat verdim. Proje revize ediliyor. Çanakkale Köprüsü üzerinden bir demiryolu hattı geçirmeyi düşünüyoruz. Böylece İstanbul trafiği rahatlatılacak, taşımacılık maliyetleri düşecek.”