Hükümetten ev sahiplerine kötü haber

Hükümetin ocak ayında Meclis'e getireceği imar paketinde ev sahipleri ve ev alacaklar için kritik maddeler yer alıyor.

Hükümetten ev sahiplerine kötü haber
Hükümetten ev sahiplerine kötü haber
GİRİŞ 29.12.2014 15:15 GÜNCELLEME 29.12.2014 15:15
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hükümetin ocak ayında Meclis'e getireceği imarla ilgili şeffaflık paketinin ayrıntıları netleşti. Sabah'ın haberine göre, belediyelerin imar yetkileri yeniden düzenlenirken, satın alınan her türlü gayrimenkulün gerçek değerinden gösterilmesi, tapuda düşük rayiç bedele son verilmesi konusunda köklü adımlar atılıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın koordinasyonunda yürütülen pakette, dikkat çeken başlıklar şöyle:

İMAR GELİRİNE AYAR: İmar değişikliğinden kaynaklı kentsel kazançlardan sadece belediyeler değil, inşaat sektörü ve toplum da yararlanacak. 3 katlı binası olan 10 kat için izin alırsa bunun bedelini ödeyecek.

PLANA GÖRE YETKİ: İmar planlarının türüne göre yetkiler de değişiyor. İmar, ruhsat işlemlerinde hesap verilebilirlik artırılacak.

RUHSATA ÇİFTE DENETİM: Yerel yönetimlerin imar, ruhsat işlemlerine çifte denetim geliyor. Belediye şirketlerinin hesap verebilirliği artırılıyor.

ETİK KURALLAR DÜZENLENİYOR: Özerk kurullarda stratejik kamu kuruluşlarında çalışanlara da görev sınırlaması geliyor. Enerji Bakanlığı'ndan ayrılan, emekli olan enerji şirketinde çalışamayacak.

YAPTIRIM ARTIYOR: İmarda haksız kazanca yönelik yaptırımlar artırılıyor.

KENTSEL DOKU VURGUSU: Kentsel dokuyu bozacak yatırımlara geçit verilmeyecek.

YÜZDE 40'I KAMUYA: İmar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin değerinin yüzde 40'ı kamuya ödenecek. Değer artış payı bedeli değerleme uzmanları veya kuruluşları tarafından tespit edilecek. Yapılarda güçlendirme, yangın ve enerji verimliliği tedbirlerinin alınması ile ilgili işlemlerde herhangi bir ücret alınmayacak.

YETKİ KULANIMI İZLENECEK: Usulsüz uygulamalar neden olan yetki kullanımı alanları izlemeye alınacak.

KAYITDIŞI PAKETİ DE TAMAMLANDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklayacağı ekonomide dönüşüm programının kayıtdışı mücadele paketine göre de, kayıtdışı istihdam konusunda akademisyenler, bürokratlar ve sosyal taraf temsilcilerinden oluşacak kurul oluşturulacak. Ücreti eksik bildirilen kalifiye mesleklerdeki kişilerin tespiti ile ilgilil çalışma yürütülecek. Kayıtdışının ve fazla çalışma saatlerinin önüne geçilmesine ağırlık verilecek. Kayıtdışının azaltılmasıyla sağlanacak ilave kaynaklar, üretim ve istihdamı teşvik ederek büyümeye katkı sağlayacak şekilde değerlendirilecek. Nispi ve maktu harçlar revize edilecek. 

YORUMLAR 9
  • osman 9 yıl önce Şikayet Et
    hükümetimiz , cezalar,emlak vergileri,araç vergileri aklınıza devletin artırabileceği her şey yüzde on artarken emeklilere birbuçuk yok ikibuçuk ey allahım sen aklımıza mukayyet ol........
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    bence bu haber ev sahiplerine değil belediyelere kötü haber olur.. Çünkü istimlak edecekleri evlere çok daha yüksek bedeller ödemek zorunda kalacaklar..!
    Cevapla
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    dostum belediye bir yeri istimlak ederken belediye rayiç bedeline göre değil, başbakanlık kamulaştırma bedeline göre yapar. Yani m2 1000 liradan vergi alır ama yarın bir gün kamulaştırırken 500 liradan yapar. tabi sende yargıya gidersin. allahtan aym den kamulaştırma iile ilgili itiraz edilemez hükmü iptal edildi.
    Cevapla
  • lider 9 yıl önce Şikayet Et
    AKP kanun plan program politika yaparken ne zaman kendisine oy veren taban,dip,bu ülkenin öz sahibi vatandaşı düşünmeye başlayacak merak ediyorum. zengin öncedende kazanıyordu şimdi ise uçuşa geçti fakir aynı fakir.....
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 9 yıl önce Şikayet Et
    haklısın hükümete oy veren asgari ücretli hükümet memurları besliyor eyer biraz düşünürlerse ekmek herkese 90 kuruş adamlar 2500 tl ile 100 de 4.5 zam alıyor bizler 3 bununda hesabı olacak hiçkimse isteyerek fakir olmuyor ama unutulmamalıki hükümetin arkasında duran taban olan asgari ücretliler maaşa bişe demiyoruz bari işten çıkarmalar olmasa oda bizim başımıza patlıyor çalışan biz işten çıkarılmak zorunda olanda biziz hak görüyor inşallah iyi olur dua ediyorum allah liderlerimize bizlerinde sıkıntılarını görmeyi nasip etsin amin
    Cevapla
  • ne var ki 9 yıl önce Şikayet Et
    adam denetimi artırıcaz yatırım sebebiyle artan rayiç bedel neyse düşük gösterilmesine izin vermicez belediyelere kontrol edilebilir sistemler getiricez diyorlar sizde kötü haber vergi yüksek filan diyorsunuz. Laf olsun işte
    Cevapla
  • Cengiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Size oyle gelmektedir. Gercekleri bilsen.. veya konusmak isteyene imkan verilse. anlardiniz asşen ne oldugunu
    Cevapla
  • ugur44 9 yıl önce Şikayet Et
    Mıllet yoruldu artık yuksek vergıler dusuk maaslar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle