Daire fiyatları rekor seviyelere çıktı.

New York'un gözbebeği Manhattan’da daire fiyatları rekor seviyelere çıktı.

Daire fiyatları rekor seviyelere çıktı.
Daire fiyatları rekor seviyelere çıktı.
GİRİŞ 07.01.2015 11:41 GÜNCELLEME 07.01.2015 11:41

ABD’deki ve yurtdışındaki zenginlerin New York siluetine olan hayranlığı devam ederken Manhattan'daki ortalama daire fiyatı 2014 yılında 1,72 milyon dolara yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Satış hacmi yavaşlarken daralan arza gelen güçlü talep New York'ta fiyatların tarihsel seviyelere çıkmasına neden oldu. Fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Douglas Elliman ve Miller Samuel Emlak Değerleme şirketinin raporuna göre yıllık ortalama satış fiyatının bir önceki zirvesi 2008 yılında 1,591 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

2014 dördüncü çeyrekte ortalama satış fiyatları 2013 son çeyrekteki ortalamanın yüzde 13 üzerine çıktı. Yıllık ortalama satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yüzde 15 yükseldi.

CNCB'de yer alan habere göre fiyatlardaki bu yükseliş New York'taki lüks konut balonunun hala sağlam olduğunu ve başlıca emlak pazarlarına hala para aktığını gösterdi.

New York'ta en büyük talep ve fiyat artışı yurtdışı alıcıların favorisi olan yeni apartman dairelerinde oldu. Yeni konutların fiyatları bir yılda yüzde 17 oranında yükseldi. Talebin çok güçlü olduğu ve son çeyrekte yapılan satışların liste fiyatından veya liste fiyatının üzerinden olduğu kaydedildi.

New York’da en iyi performansı ise en pahalı daireler gösteriyor. Brown Harris Stevens raporuna göre son çeyrekte 40 milyon doların üzerinde dört daire satıldı.

Yeni inşa edilen lüks konutlar 2015 yılında satışa çıkarken yeni yaratılan emlak stoğu fiyatlar üzerinde baskı yaratabilir (Yeni emlak stoğu yüzde yüz üzerinde arttı). Miller Samuel’den Jonathan Miller, yeniden satışa çıkan konut stoğunun uzun vadeli ortalamaların altında olduğunu söyledi. Miller; "Yükselen fiyatların yeni arz yaratacak ama bu arz yine de talebi karşılamada yetersiz kalacak” dedi.

Miller, ABD emlak piyasası pahalanırken güçlenen doların yurtdışındaki alıcılar üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi. Bununla beraber düşük faiz oranları ve Londra, Hong Kong gibi diğer önemli gayrimenkul pazarlarına göre nispeten düşük fiyatlarla New York’un 2015 yılında da yükselen performansını devam ettireceğini öngördüğünü belirtti.