İMKON'dan gerçek değer için kurum çağrısı

Tellioğlu, gayrimenkulün satış zamanındaki gerçek değerini belirleyecek kuruma ihtiyaç olduğunu söyledi.

İMKON'dan gerçek değer için kurum çağrısı
İMKON'dan gerçek değer için kurum çağrısı
GİRİŞ 12.01.2015 14:37 GÜNCELLEME 12.01.2015 14:37

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, gayrimenkulün satış zamanındaki gerçek değerini belirleyecek ve sorumluluk alacak bir kuruma ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Tellioğlu, yazılı açıklamasında, Maliye Bakanlığının, vatandaşlara ve müteahhitlere, konutlarının gerçek değerini beyan etmediği gerekçesiyle ceza göndermeye başladığını ifade etti. Burada çok önemli belirsizliklerin olduğunu vurgulayan Tellioğlu, şunları kaydetti:

"Söz konusu gayrimenkulün gerçek değeri, hangi tarihe göredir? Gayrimenkulün satıldığı tarihteki değerini, sorumluluk alarak belirleyecek, bir kurum ve kuruluş var mıdır? Bugün için, belediye rayiçleri esas alınarak yapılan işlemlerden ceza verilecekse, başka var olmayan hangi kurum esas alınmalıdır? Vatandaştan veya müteahhitten değer belirleme gibi uzmanlık gerektiren bir yaklaşım mı beklenmektedir?"

Tapu harçlarının, emlak vergi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden ödenmesinin kendilerinin de üzerinde durdukları ve yetkilileri uyardıkları bir konu olduğunu ifade eden Tellioğlu, "Ancak bu konu, sadece vergi tahsil etme sorunu olarak değil, inşaat ve müteahhitlik sektörünün içinde bulunduğu sorunları da kapsayan, bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Tellioğlu, haksız uygulamalara son vermek, vatandaşı ve girişimciyi mağdur etmemek, devleti de vergi kaybından korumak için, gayrimenkul değer belirleme kurumunun kurulması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: EMLAKOFİS