Özdemir: ÇED'lerin iptali önlenmeli

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ÇED'lerin iptalinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Özdemir: ÇED'lerin iptali önlenmeli
Özdemir: ÇED'lerin iptali önlenmeli
GİRİŞ 20.01.2015 14:49 GÜNCELLEME 20.01.2015 14:49

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, enerji yatırımlarında Çevre Etkisi Değerlendirme (ÇED) süreçlerinin uzun olduğunu belirterek, "Yapılacak yasal düzenlemelerle, alınmış ÇED'lerin iptalinin önlenmesi gerekmektedir" dedi.

Özdemir, Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Enerji Uzmanları Derneği tarafından JW Marriott Otel'de düzenlenen Enerji Piyasaları Zirvesi'ne katıldı. Limak'ın elektrik üretim kapasitesinin, çeşitli enerji dallarında yapılan yatırımlarla 3 bin megavat seviyelerine ulaştığını ifade eden Özdemir, bu rakamı yakın zamanda 5 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Özdemir, enerji yatırımlarında ÇED süreçlerinin uzun sürdüğüne dikkati çekerek, yapılacak yasal düzenlemelerle, alınmış ÇED raporlarının iptalinin önlenmesi gerektiğini belirtti.

Hidroelektrik santralleri yatırımlarında kamulaştırma sürecinin sıkıntılı olduğunu anlatan Özdemir, "Mevcut yasasıyla herhangi bir kamulaştırmayı ne biz ne de kamunun yapması mümkündür" diye konuştu.

Özdemir, elektrik üreticilerinin ödediği sistem kullanım bedellerinin hızla arttığını vurgulayarak, enerji satış fiyatlarının ise neredeyse enflasyon rakamlarının altında kaldığını söyledi.

- "Özel sektör temsilcilerinin de görüşleri alınsın"

Enerji sektörünü ilgilendiren kararlarda özel sektör temsilcilerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini dile getiren Özdemir, Türkiye'de dağıtım özelleştirmelerinde özel sektörün kamuya 13 milyar dolar katkıda bulunduğunu hatırlattı.

Özdemir, elektrikteki kayıp-kaçak oranlarının özelleştirilmeler sayesinde yüzde 15 seviyelerine gerilediğini belirterek, "Dicle, Van Gölü ve Aras harici 18 dağıtım bölgesinin kayıp-kaçağı yüzde 10'un altında. Bu rakam neredeyse Avrupa Birliği ülkelerinin seviyesinde" dedi.

Türkiye'de elektrik iletim ve dağıtım hatlarının henüz yüzde onlar seviyesinde yer altına alınabildiğini anlatan Özdemir, bu oranın Almanya'da yüzde 70, Danimarka'da yüzde 95'ler seviyesinde bulunduğunu kaydetti.

Özdemir, "EPDK'dan bir isteğim var, bizi bir gecede fakirleştirmeyin, bir gecede de zenginleştirmeyin. Bizi ayaklarımızın üzerinde durabilecek kadar destekleyin yeter" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA