İnşaat malzemelerinde ilk veriler yayınlandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Türkiye'nin ilk İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi'ni yayınlamaya başladı.

İnşaat malzemelerinde ilk veriler yayınlandı
İnşaat malzemelerinde ilk veriler yayınlandı
GİRİŞ 28.01.2015 13:55 GÜNCELLEME 28.01.2015 13:55

Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamaya göre, inşaat malzemesi sanayisinin faaliyetleri, güven ve gelecek beklentilerinin aylık olarak ölçüleceği İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi ile sektördeki tüm gelişmeler ve eğilimler, sürekli ve düzenli bilgi akışıyla izlenecek.

Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, inşaat malzemeleri sanayisinin 2014 yılında 52,3 milyar doları iç pazar ve 21,3 milyar doları ihracat olmak üzere 73,6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirterek, "İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi'ni hazırlamaktaki amacımız, Türkiye ekonomisinde ve imalat sanayisinde önemli bir paya sahip olan inşaat malzemeleri alanındaki gelişmeleri ve beklentileri yakından izlemek, böylece sektörün içinde ve dışındaki tüm aktörlerle ekonomi yönetimine yol gösterici veriler sunmaktır. Sürekli ve düzenli bilgi akışıyla sektörün nabzı tutmak ve geleceğe yönelik projeksiyonlara, bu veriler ışığında doğru yön verilmesini sağlamaktır" dedi.

Endeks'te inşaat malzemesi sanayisindeki eğilimler üretim, ihracat, yatırımlar, tahsilat hızı, ekonomiye ilişkin beklentiler, yurt içi satış fiyatları, yurt dışı siparişlerdeki gelişmeler ile inşaat sektörüne duyulan güven gibi 24 alt göstergede takip edilecek. Sektördeki gelişmeler, ana endeks olarak belirlenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin altında "Faaliyet", "Güven" ve "Beklenti" endeksi olmak üzere üç ayrı endekste incelenecek.

Türkiye İMSAD Danışmanı ve Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Şirketi Başkanı Dr. Can Gürlesel tarafından hazırlık çalışması 15 ayda tamamlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksi, inşaat malzemeleri sanayinde, alt sektörleri ağırlıkları itibariyle temsil eden 100 firmayla yapılan aylık anket metoduyla hazırlanacak. Üretim ve ihracat kapasiteleriyle sektörü en iyi şekilde temsil eden örneklemeyle oluşturulan 100 firmayla, 15 ay süresince yürütülen anketler sonucunda, 2013 yılı Ağustos ayı başlangıç kabul edilerek, zincir endeksler hesaplandı.

- Bileşik Endeks 2014'ü 103,6 puandan kapattı

Ağustos 2013'ün 100 puan olarak temel alındığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, 2013 yılı aralık ayını 102,3 puandan kapatırken, 2014 yılı mayıs ayında 106,8 puana çıkarak yılın zirvesini yaptı. Bileşik Endeks 2014 yılını, bir önceki yılın 1,3 puan üzerinde bir artışla ve 103,6 puandan kapattı.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Faaliyet Endeksi ise 2014'te yıllık bazda yüzde 12,7 artış gösterdi. Faaliyet Endeksi'nde yaşanan bu artış, inşaat malzemesi sanayisinde cari fiyatlarla yüzde 11-12 arasında gerçekleşen yıllık büyümeyi de yansıttı. Yılın ikinci yarısında yavaşlayan Faaliyet Endeksi, 2014 Aralık ayını snırlı bir gerilemeyle 123,6 puandan kapattı. İnşaat malzemeleri sanayisinin yurt içi satışları ve cirolarında daha hızlı artışlar yaşanırken, ihracatta durağanlaşma dikkati çekti.

İnşaat malzemeleri sanayinde Faaliyet Endeksi içinde ölçülen Tahsilat Hızı'nın ise 2014 Nisan-Mayıs ayından itibaren gerilediği görüldü. İşlerdeki yavaşlama ve Merkez Bankası'nın sıkı para politikası, vadeleri uzatırken tahsilat hızını ise azalttı. İnşaat Malzemesi Sanayi Güven Endeksi'nde sektörünün genel gidişatına ilişkin güvenin ise mart ve nisan aylarındaki toparlanmanın ardından kademeli bir düşüş içinde olduğu ve aralık ayında en düşük seviyesine ulaştığı görüldü.

İnşaat Malzemesi Sanayi Beklenti Endeksi'nde ise Türkiye ekonomisi ile inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentiler yıl içinde kademeli zayıfladı ve 2014'ü en düşük seviyeden kapattı. Yurt içi sipariş beklentileri ağustos ayından sonra sınırlı olarak yeniden gerilemeye başlarken, ihracat sipariş beklentileri durağan olmakla birlikte, geçen yılın üzerinde gerçekleşti. Artış eğilimindeki üretim ve yatırım beklentilerinin ise 2013'ün üzerinde olduğu kaydedildi.

KAYNAK: AA