Maketten konut alacaklar dikkat!

Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, maketten konut satışı konusunda bir uyarıda bulundu.

Maketten konut alacaklar dikkat!
Maketten konut alacaklar dikkat!
GİRİŞ 18.03.2015 12:37 GÜNCELLEME 18.03.2015 12:37

Kolçak, maketten konut satışlarında detayları Hazine Müsteşarlığınca açıklanan bina tamamlama sigortası konusunda yaptığı açıklamada sigorta şirketlerinin henüz hazır olmadıklarını ve böyle bir ürün bulunmadığını söyledi.

Kolçak “11 Mart 2015 tarihinde Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın yayınladığı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 42’nci maddesinin birinci fıkrasına istisnaden 16 Mart 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan “Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları”nı konu alan tebliğde belirtilen ürün sigorta şirketlerinde bulunmadığından dolayı uygulama havada kalmaktadır. Sigorta şirketlerinin bu yönde hazırlıkları yoktur ve altyapıları bu ürünü sunmaya uygun değildir.” dedi.

Kolçak “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki “Ön Ödemeli Konut Yönetmeliği” 2014 Kasım ayında yayınlanmıştı. Yönetmeliğe göre maketten satılan konutlara bina tamamlama sigortası getirilerek tüketiciler olası, müteahhidin iflas etmesi, konutların teslim edilememesi gibi durumlarda mağduriyetlerin yaşanmaması için koruma altına alınmıştı. Detayları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen ve 16 Mart tarihinde yürürlüğe girecek olan “ Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları” tebliği 11 Mart itibari ile yayınlanmış olsa da sigorta şirketlerinin henüz böyle bir ürünü bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Sigorta şirketlerine hazırlık yapmaları için bir süre verilmesi gerektiğinin altını çizen Hatice Kolçak “Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın yayınladığı ve 16 Mart tarihinde yürürlüğe gireceğini söylediği tamamlama sigortasının en azından 3 ay sonra başlaması gerekirdi ki sigorta şirketlerinin bu yönde altyapı çalışmalarını yapmış olsunlar.Sigorta sektörü henüz bu konuda yeterli çalışmaları tamamlayamamıştır. Sigorta şirketlerinin uyum sağlaması ,ürün geliştirmeleri için en önemli unsur zaman faktörüdür. Bu tür düzenlemelerin yapılmadan evvel tarafların görüşlerine başvurulmalı ve yürürlüğe giriş tarihi için zaman tanınmalıdır.

Bu durumda uygulamada havada kalan bina tamamlama sigortası maketten satılan konutlar için yapılamayacak olup, tüketicilerin bunu bilmesi ve kendilerini garantiye alacak diğer teminatları ( banka kredisi gibi) inşaat şirketlerinden istemeleri gerekir.” dedi.

Kolçak “Ayrıca maketten satılan konutta tamamlanma süresi 36 ay olması gerekirken sigorta şirketine neden tamamlamak için 24 ay süre tanınmaktadır! Diyelim ki mütaahit 3 ay sonra çekildi kalan 33 ay neden sigorta şirketine tanınmamıştır.

Şu an sigorta şirketleri bu konuda çalışma yapmaktan imtina etmektedir .Öncelikle bu konuda sigorta şirketlerinin önü açılmalı ve kendilerine zaman tanınması gerektiği düşüncesindeyiz.” dedi.

KAYNAK: EMLAKOFİS