Parayı çeken arsa almaya koştu

Güneydoğu’nun gözbebeği Gaziantep’e, son dönemde Suriyelilerin de göç etmesi konut ve arsa fiyatlarını artırdı.

Parayı çeken arsa almaya koştu
Parayı çeken arsa almaya koştu
GİRİŞ 14.04.2015 08:14 GÜNCELLEME 14.04.2015 10:24
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Talebi gören sanayici kredi çekerek yatırım yerine arsa toplamaya başladı. Balonu önlemek için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi ise yeni imar alanlarını devreye aldı.

Gaziantep’te, düşük kur ve yüksek faiz kaynaklı borçlanma problemleri ile Suriye etkisinin yanı sıra en önemli bir diğer konu da arsa spekülasyonu. Gaziantep’e iner inmez herkesin ağzında bir arsadır dolaşıyor. Zaten göç alan şehirde bir de Suriyeli akını başlayınca konut ve ardından arsa fiyatları da artmaya başladı. Arsa fiyatlarının yükseldiğini gören sanayiciler ve işadamları da kredi çekerek arsa alıp satmaya ve buradan para kazanmaya başlamış. Öyle ki anlatılanlara göre bir arsanın ayda 6-7 kere el değiştirdiği bile olmuş. Bu trend 2015 başından itibaren ise durmuş. Ocak başından bu yana daha önce yüksek bedellerle arsa toplayanlar şimdi ödedikleri rakamlara bu alanları elden çıkarmakta zorlanıyor.

Söylentiler hızla artınca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin devreye girdiği gözleniyor. Gaziantep gezimiz sırasında konuşma fırsatı bulduğumuz Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin şehirde arsa ve ev fiyatlarında balon oluşmaması için daha fazla imar alanı açtıklarını belirtti. Özellikle kentin trafiğini de azaltacak ve şehir içindeki kira ve ev fiyatlarını dengeleyecek bir uydu kent çalışmaları olduğunu açıklayan Fatma Şahin, organize sanayi bölgesi yakınına kuracakları uydu kent ile çalışanlara da daha rahat bir yaşam imkânı sağlayacaklarını anlattı.

SURİYE’NİN OLUMLU ETKİSİ DE OLDU

Şehrin sanayisindeki sorunlar ile ilgili net olarak 2007’den bu yana iflas süreci devam eden tek bir firmanın sıkıntısının bilindiğini belirten Şahin üç firmanın daha yasal başvuru yaptığını, bunun toplam içinde çok küçük bir orana işaret ettiğini ifade etti. Firmaların dönemlerle ilgili sıkıntılarının olabileceğini ancak Gaziantep sanayicisinin kendisini yeni duruma kolay adapte ettiğini, her seferinde krizlerden kurtulmayı başardığını dile getiren Şahin, Suriye’deki savaşın kötü etkilerinin yanı sıra Gaziantep’e olumlu etkilerinin de olduğunu söyledi.

Fatma Şahin, “Bu süreçte Suriye sanayiinin çöküşü Gaziantep sanayiini yükseltti. Ayrıca gelenler içinde doktorlar ve mühendisler de bulunuyor. Bunlar şehre katkı sağlıyor. Gaziantep’i değerlendirirken bunları da unutmamak lazım” yorumunu yaptı.

‘REKABET GÜCÜNÜ ARTIRIYORUZ’

Şehrin rekabet gücünü artırmak için belediye olarak Arkeoloji Enstitüsü kurduklarını ve bunun için 10 milyon dolarlık hibe aldıklarını açıklayan Şahin, ayrıca tüm Gaziantep ve Güneydoğu illerinin gurur duyacağı kongre merkezi yaptıklarını hatırlatarak şehrin bir adım daha ileri gitmesi için girişimlerinin süreceğini söyledi. Hükümetin son açıkladığı paketlerin sanayinin sorunlarını çözmede etkili olacağını dile getirdi.

"KORKMAYA GEREK YOK, YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR"

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, petrol fiyatlarının düşüşü nedeniyle piyasalarda bir daralma olduğunu hatırlatarak “Bu diğer illeri olduğu gibi Gaziantep’i de etkiledi. Ancak şunu unutmamak lazım, hızlı giden aracın kaza yapma olasılığı yüksektir. Gaziantep hızlı koşan bir kent olduğu için ekonomik daralma dönemlerinde bu özellik öne çıkmasını sağlıyor. Gaziantep bu riski ner zaman aldı ve bundan sonra da almaya devam edecek. Gaziantep’te şu anda da yatırımlar sürüyor. Durumu çok kötü olan ilde yatırım yapılır mı?” diye konuştu.

Şehirde kriz var diyenlerin kriz tellallığı yaptığını vurgulayan Bartık şunları kaydetti:

KRİZ TELLALARI DEVREYE GİRDİ

“Sadece birkaç ihracatçı firmada karşılıklı çek alışverişi yapılmış. Korkulacak bir şey yok. Gazianteplinin ekstra lüzumsuz harcaması yok, İsviçre’de paramız yok. Gaziantepli kazandığını işine, sanayiye yatırır. Eğer zarar varsa bu faaliyet zararlarıdır. Diğer yandan arsa borsası veya balonu olması mümkün değil. Şimdi gidin organize sanayi bölgesinden yer talep edin yer bulamazsınız. Arsa işinden sanayiciler para da kazandı ama şimdi yine ellerindeki arsaların değeri olduğu gibi duruyor.” (Habertürk)

YORUMLAR 9
  • URFA URFA 9 yıl önce Şikayet Et
    Siz bide gelin urfayı görün...kira fiyatları uçtu...Niye sadece Antep haber oluyor anlamış değilim...Mülteci kabul etmek misafir almak güzel hoş ama ona göre çözümler üretmek lazım !!
    Cevapla
  • latif 9 yıl önce Şikayet Et
    bunlar kredileride ödemezler, ileride bunlarda bize patlar.
    Cevapla
  • yusuf binici 9 yıl önce Şikayet Et
    Antepte memurum, son 3 yıldır aşırı şekilde arsa ve ev fiyatları uçmuş durumda. geçen yıl bizim köyün üst tarafında 1 dönüm arazi 3 - 5 Bin TL arasındayken, geçen yaz temmuzdan itibaren BAŞKANIN açıkladığı Uydu kent projesi sonrası bu tarlaların Dönümü 80 90 Bin TL ye çıktı, Ev fiyatları zaten uçmuş durumda, hayalini bile bir memur olarak kuramıyorsun. Toki ev yapıyor, başvuruyu herkes duymadan bitiyor, kuradan sonra bakıyosun, peşinatı yatıranlar Çıkan evleri üstüne 15 - 20 Bin TL kar koyup satıyor. Satanların çoğu emlakçı. Vatandaş ne ev alma imkanına sahip ne tokiden ev sahibi olma imkanına.
    Cevapla
  • Serkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Sanki çok güzel oluyor. Kendi vatanımızda gurbetçi olduk. 1200-1500 TL ye fırladı istanbul' da kiralar. Yakında gariban vatandaşlarımız isyan bayrağını çekmezse iyidir.
    Cevapla
  • Rauf 9 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi oldu antepli insanlar gençlerini bile bu fiyatlardan dolayı evlendirip ev sahibi yapamıyor İnşAllah daha da düşer yoksa isyan çıkar
    Cevapla
  • feridun 9 yıl önce Şikayet Et
    iyi de fiyatların düştüğünü kim söyledi...? ben antepte yaşıyorum ama hiç de öyle fiyat düşüşü filan yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle