TOKİ'nin ilk yerel mimari uygulaması tamamlandı

Nevşehir'de, TOKİ tarafından hayata geçirilen ve Türkiye'nin ilk yerel mimari uygulaması olma özelliği taşıyan proje tamamlandı

TOKİ'nin ilk yerel mimari uygulaması tamamlandı
TOKİ'nin ilk yerel mimari uygulaması tamamlandı
GİRİŞ 23.05.2015 15:30 GÜNCELLEME 23.05.2015 16:00
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, artık yeni inşa ettikleri konutlarda, medeniyet algısını, geleneğini ve yerel olanı yansıtarak mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırmaya başladıklarını söyledi.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde TOKİ tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin ilk yerel mimari projesi tamamlandı.

Turan, projenin tanıtım toplantısında, Anadolu'da iklim, kültürel, coğrafi ve mimari dokunun yakın bölgelerde dahi farklılık gösterebildiğini, bu zenginliği değerlendirerek, alt ve orta gelir grubu için inşa ettikleri sosyal konut projelerinde mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırmaya başladıklarını söyledi.

Bu çerçevede "yerel mimari uygulama" projelerinin ilkinin tamamlandığını ifade eden Turan, "923 konuttan oluşan Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, yerel ile modern mimarinin buluştuğu ilk proje olmasının yanı sıra, Kapadokya'nın izlerinin yansıtıldığı ilk toplu konut uygulaması özelliği taşıyor" dedi.

Turan, yeni konutlar yaparken sadece bina inşa etmediklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Kadim bir coğrafyada büyük bir geleneğin mirasçılarıyız. Mimari alanda bu geleneğin yeniden yorumlanması ihtiyacı açıktır. Artık yeni konutlar inşa ederken sadece binalar inşa etmiyoruz, bir medeniyet algısını, geleneğini ve yerel olanı yansıtmak istiyoruz. Yöresel dokudan aldığımız ilhamla, mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırıyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği 'TOKİ Yerel Mimari Uygulama' adıyla projelendirdik. Çalışmalarımızda, modern mimari ile yöresel mimarinin buluştuğu çeşitliliği gözetiyoruz. Bu sayede, şehirlerimizi yerel değerleriyle geleceğe taşıyoruz. Nevşehir Ürgüp'te 923 konuttan oluşan ve üçer katlı olarak inşa edilen sosyal konut alanı, yerel mimari konsept ile tamamlanmış ilk projemizdir."

Projenin ilk aşamasında 17 ilde, şehirlerin her birinin kendi dokusuna özel "pilot projeler" geliştirdiklerini belirten Turan, bu sayede yaklaşık 10 bin yeni konutu, yerel mimari uygulama anlayışı ile projelendirdiklerini açıkladı.

Nevşehir'de yapımı tamamlanan konutlar hakkında bilgi veren Turan, şöyle devam etti:

"111 bin metrekarelik alana kurulu olan Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, 75 metrekare ile 123 metrekare arasında 2+1 ve 3+1 planda üretildi. Çevre ve peyzaj düzenlemesi kapsamlı olarak projelendirilen konut bölgesinde, 36 bin metrekare çim alan, bin 645 geniş yapraklı ve ibreli fidan ile bin 550 adet çalı dikimi yapıldı. Nevşehir Ürgüp Sosyal Konutları, 393 liradan başlayan taksitler ve 120 ile 180 ay arasında değişen vadelerle satışa sunuldu. Konut sahipleri ile satış sözleşmeleri tamamlandı."

Turan, sosyal konut mimarilerinin, şehirlerin iklim ve coğrafi yapısının yanı sıra, başta Selçuklu ve Osmanlı olmak üzere, Anadolu medeniyetlerinin izlerini taşıyan kültürel mirasın yansıtıldığını dile getirerek, uygulamanın ilk aşamada 17 şehirdeki 19 ayrı projede hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından Turan ve beraberindekiler, örnek daireyi inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

YORUMLAR 14
  • Ali Haydar 8 yıl önce Şikayet Et
    Buna cok sevindim yoksa Türkiye BETON CÖPLÜGÜ olacakti...Biraz emek biraz eski mimari katar insan isin icine.
    Cevapla
  • biri 8 yıl önce Şikayet Et
    inan tokinin çirkinliği çok aklımı kurcalayan bir şeydi sonunda düzelttiler.gayette hoş ve sade olmuş.tebrikler.
    Cevapla
  • erol 8 yıl önce Şikayet Et
    adam olmaya basladik, tebrikler.
    Cevapla
  • Türk Men 8 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik ediyorum, mimariden tutun da askerin miğferine kadar neye bakarsan bak TÜRK İSLAM sentezini görebilmeliyiz.
    Cevapla
  • ürgüplü 8 yıl önce Şikayet Et
    burda bir yanlışlığı düzeltelim 393 lira değil en düşük 450 lirandan başlıyor 2+1 lerin 3+1 lerin fiyatı 1070 lirandan başlıyor ve yukarı doğru çıkıyor 2+1 en düşük 450-en yüksek 550 3+1 en düşük 1070 en yüksek 1200 liradan başlıyor bunları da söyleyin birde evin metrekaresinin söylenenden küçük olduğu gerçeği var. yinede ellerine sağlık gerçekten çok güzel oldu biraz daha uygun fiyat olsaydı dahada iyi olacaktı neden derseniz bir asgari ücretle çalışanı düşününce biraz fazla geliyor inşallah bir daha ki toki de öyle olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle