155 milyon dolarlık çimento fabrikası kuracak

Limak Şirketler Grubu Ankara'nın Polatlı ilçesinde 155 milyon dolar yatırımla çimento fabrikası kuracak.

155 milyon dolarlık çimento fabrikası kuracak
155 milyon dolarlık çimento fabrikası kuracak
GİRİŞ 29.05.2015 13:32 GÜNCELLEME 29.05.2015 13:32

Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Ankara'nın Polatlı ilçesinde 155 milyon dolar yatırımla çimento fabrikası kuracaklarını belirterek, "Kısa bir süre içinde temelini atmayı planladığımız bu yatırımın inşaat ve montajını 20 ay içinde tamamlamayı ve fabrikayı 2017 yılının ilk çeyreği sonunda işletmeye almayı amaçlıyoruz" dedi.

Limak Çimento Grubu ile Çinli Sinoma İnternational Engineering Şirketi'nin Türk ortağı Sintek firması arasında, Ankara'nın Polatlı ilçesinde kurulacak günlük 5 bin ton çimento üretim kapasitesine sahip "Limak Anka Entegre Çimento Fabrikası"na ilişkin amüteahhitlik sözleşmesinin imzalanması dolayısıyla tören düzenlendi.

Törende konuşan Özdemir, 2000 yılında Kurtalan Çimento'yu satın alarak başladıkları yolculukta bugün itibarıyla 10 çimento fabrikası, 17 hazır beton tesisi, 14,5 milyon tona ulaşan çimento öğütme kapasitesi, yüzde 14 pazar payı ve 2 bin 200'den fazla çalışan ile Türkiye'de çimento sektörünün ikinci en büyük üretici konumuna geldiklerini ifade etti.

Limak Çimento Grubu'nun cirosunun 2014 sonu itibarıyla 1,1 milyar lirayı aştığını anlatan Özdemir, mevcut tesislere yaptıkları verimlilik ve kapasite artışlarının yanı sıra, yeni yatırımları ile birlikte 2017 yılı sonunda cirolarını 1,5 milyar liranın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Özdemir, Türkiye'de sürekli ve dengeli büyümeyi sürdürmeyi hedeflediklerini belirterek, "Bu hedef doğrultusunda, bugün Ankara Polatlı'da 155 milyon dolar yatırımla kuracağımız fabrikanın EPC müteahhitlik sözleşmesini imzalamak üzere bir aradayız. Kısa bir süre içinde temelini atmayı planladığımız bu yatırımın inşaat ve montajını 20 ay içinde tamamlamayı ve 2017 yılının ilk çeyreği sonunda fabrikayı işletmeye almayı amaçlıyoruz. Ankara'nın Polatlı ilçesinde kuracağımız bu fabrikanın ismi, 'Limak Anka Entegre Çimento Fabrikası' olacak" diye konuştu.

Tesisin, yıllık klinker (kapasitesinin 1 milyon 440 bin ton, çimento üretim kapasitesinin ise 1 milyon 800 bin ton olacağını dile getiren Özdemir, 236 bin metrekare genişliğe sahip arazi üzerine kurulacak tesisin, inşaat sürecinde bin kişiye, işletmeye geçtiğinde ise 200 kişiye, dolaylı olarak da 500 kişiye istihdam yaratarak, Polatlı ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

-Kredi ICBC'den kullanılacak

Özdemir, projede, Türk çevre mevzuatı ve dünya çevre örgütü verilerine tam uyumlu çevresel standartlar ve endüstrinin geldiği son teknolojik altyapı ve ekipmanlar sağlanarak, örnek bir tasarım yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Projenin finansmanı, sonuçlanma aşamasında olmakla birlikte, 155 milyon dolarlık yatırımın yüzde 85'i kredi olarak, Çin ihracat kuruluşu sigortası aracılığı ile dünyanın en büyük bankası olan ve Türkiye pazarına da giren ICBC'den kullanılacak. Kredi, 3 yılı ödemesiz olmak üzere, toplam 13 yıl vadeli olacak. Toplam finansmanın yüzde 15'i ise öz kaynaklarımızdan sağlanacak. Bu yatırımın yanı sıra, aynı ölçekte bir entegre tesis yatırımını Kilis'te hayata geçirmek için gerekli adımları atmış bulunuyoruz. Yurt içinde bu projeler haricinde ilgilendiğimiz başka projelerimiz de mevcut, ancak kapsamlı ve çok yönlü fizibilite yapmadan yatırım kararı almıyoruz. Afrika ve Balkanlarda yatırım çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. 2017 yılında 4 ayrı ülke ve 3 farklı kıtada faaliyet gösteren bir çimento şirketi haline gelmeyi hedefliyoruz. "

-"Limak ile büyük adımlar atmayı umuyoruz"

Sinoma İnternational Engineering Yönetim Kurulu Başkanı Song Shoushun da Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde önemli yatırımlarının olduğunu belirterek, bu anlamda uluslararası çimento grubu haline geldiklerini söyledi.

Limak'ın da Türkiye ve dünyada çok önemli projelere imza attığını dile getiren Shoushun, "Limak ile dünyada önemli işbirlikleri yapabiliriz. Örnek partner olarak ortaya çıkmayı düşünüyoruz" dedi.

Shoushun, gelecekte Limak ile daha büyük adımlar atmayı umduklarını kaydetti.