İstanbul'a 3 yıl içinde 31 yeni AVM açılıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İstanbul'da 3 yıl içinde 31 yeni AVM açılacak" dedi.

İstanbul'a 3 yıl içinde 31 yeni AVM açılıyor
İstanbul'a 3 yıl içinde 31 yeni AVM açılıyor
GİRİŞ 27.06.2015 13:56 GÜNCELLEME 27.06.2015 13:56
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yeni AVM'lerin açılmasını yeni rant projeleri olarak açıklayan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İstanbul'da 3 yıl içinde 31 yeni AVM açılacakmış. Yeni yer, yüksek kiralar ve yüksek satış politikaları ile haksız rekabet ortamı oluşturmaya devam edecekler. Yabancı sermaye perakende piyasasına girmeye ve rant elde etmeye, yerli üretime zarar vermeye devam edecek. Buraları üretim merkezi yada fabrika değiller. Bir diğer boyut ise; şehrin görsel kirliliği haline geldiler. Yeşilin yerine AVM diktiler" dedi.

"TÜRKİYE AVM ÇÖPLÜĞÜ"

AVM'lerin ihtiyaç karşılığında yapılmadığını ve yenileri yapılırken, eskilerin işlevsizleştiğini, AVM çöplüğüne atıldığını belirten Palandöken, "Kapalıçarşı 600 yıldır faaliyet yürütürken, açılan bu AVM'ler birkaç yıl sonra yerine yenileri yapılıyor. Şehrin konseptine uymayan AVM'lerin uzun süreli ve kalıcı olabilmeleri zaten mümkün değildir. 2015 yılı birinci çeyrek rakamlarına göre,

TÜRKİYE'DE TOPLAM AVM SAYISI

Türkiye'de toplam alanı 10 milyon metrekareye ulaşan 344 alışveriş merkezi var. 2018 yılına kadar yapımı devam eden 77 AVM ile birlikte sayı 421'e, alışveriş alanı ise 12,8 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Kiralanabilir alan olarak ölçülen Türkiye'nin perakende yoğunluğu 129 metrekare seviyesine ulaştı.

ANKARA LİDER

Ankara ise 294 metrekare ile şampiyonluğunu korudu. Henüz alışveriş merkezi olmayan 24 şehrimiz bulunuyor.Bir gelişmişlik modeli gibi sunulan AVM'lere ucuz arsalarda tahsis edilerek, teşvik ediliyor.Halbuki kurulduğu yerde iş sahibi olan ve büyümeye çalışan esnafı yok ediyor.Esnaflar işyerlerini kapatıp AVM'lerde tezgahtar olmak zorunda kalıyor. Bakın mahalle kültürünün yaşatılması çok önemli. Almanya'da bakkalına sahip çıkarak mahalle kültürünü koruyor. Mahalle kültürünü yok edecek bu tür yatırımlarda insanların fikirleri alınmalı" diye konuştu.

"RANT SÜSLÜ VİTRİNİ"

AVM'lerin tüketim çılgınlığı yaşatarak aile bütçe açısından büyük olumsuzluklar yarattığını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, "Yarının girişimcisini de, tezgahtara çeviriyorlar. Gencecik insanları ucuz işgücü olarak kullanıyorlar. AVM konusunda bu kadar ısrarcı olunması nedeni, en kolay para kazanma yöntemi ve rant geliri olması. Hafta sonu AVM'lere giden aileler hiç ihtiyaçları yokken aile bütçelerini sarsacak derecede alışveriş çılgınlığına kapılıyorlar. Markaların girebildiği ve yerli üreticinin alınmadığı, alınsa dahi yüksek kiralar nedeniyle tutunamadığı AVM'ler kapitalizmin süslü vitrini görevini görüyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 10
  • DUYARLI OL 8 yıl önce Şikayet Et
    hertarafı avm yapın heryeri yaşam alanı bırakmayın bizim insanlarda kalite savaşı yapsın yazık çok yazık insanlığımızı alıyor bu avmler kimsenin haberi bile yok
    Cevapla
  • musa fir 8 yıl önce Şikayet Et
    keske yurdum insani birseyler satsa .. hepsi ayni markalarla dolu.. esnaflik yok.. kopyala musteriye yapistir.. yabanci marka dolu..
    Cevapla
  • şenol 8 yıl önce Şikayet Et
    sizde yabancıya suç atacağınıza tek kullanım lık değil boch gibi fakir gibi alman markaları gibi kaliteli ömürlük kullanımlar sunan mallar üretin, dandik mal üretmeyin bakın nasıl türk malları tutuluyor o zaman. Bizim önce kafa yapımız değişmeli
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş AVM lerden memnun ise daha çok açılır, mühim olan vatandaşa hizmet değilmi?
    Cevapla
  • insaf biraz insaf 8 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul yanlış imar uygulamaları ve göz yummaları sebebiyle çirkinleştiriliyor, yaşanamaz bir şehir haline getiriliyor. Bu yanlış işlerde dahli olanlar, yarın ahirette nasıl hesap vereceklerini düşünmüyorlar mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle