Konut alırken bunlara dikkat edin

Konut almaya karar verdiğinizde aklınıza üşüşen sorulardan bir türlü kurtulamıyorsanız bu bilgiler işinizi kolaylaştıracak.

Konut alırken bunlara dikkat edin
Konut alırken bunlara dikkat edin
GİRİŞ 08.09.2015 13:03 GÜNCELLEME 08.09.2015 13:03

Konut satın almak istiyorsunuz ancak hangi semtten, hangi projeden ve hangi tipte bir daire bilmiyorsunuz. Özellikle bu dönemde proje sayısı bu kadar fazlayken seçim yapmak, kendiniz ve aileniz için doğru konutu bulmak çok önemli. Bu hassas kararı alırken beraberinde etraflıca ve özenli bir araştırma yapmalısınız. İşte konut alırken dikkat edilmesi gerekenler...

İHTİYAÇLARIN BELİRLENMESİ

Kişisel ihtiyaç ve tercihler doğru belirlenmeli. Belirlediğiniz konutu yaşamak mı yoksa yatırım amaçlı mı satın alacaksınız? Yaşamayı düşünüyorsanız, sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım olanakları ve bununla birlikte yakında bir okul olması ve diğer aile bireylerinin merkeze ulaşımları seçiminizde ilk kriter olmalı. Yatırım amaçlı ise, şehir dışı projeler merkezdekilere kıyasla daha avantajlı olacaktır.

FIRSATLAR

Konutu yatırım amacıyla satın alıyorsanız, hedefiniz 'düşük maliyet, yüksek getiri' olmalı. Bu anlamda da ilginizi gelişen ve fırsat olabilecek bölgelere kaydırmalısınız. Bu da seçiminizde konutun özelliklerine ilave olarak hastane, havaalanı, metro ve üniversite gibi bölgeye değer katması planlanan yatırımları da araştırmanız anlamına gelir.

ÖRNEK DAİRE

Örnek daire dekorasyonu, hayal gücünüzü maksimumda tutmak ve evin optimum kullanım özelliklerini göstermek amaçlıdır. Konut satın alırken, onu demo mobilyalarla almadığınızı unutmayın. Ayrıca seçimizi brüt metrekareye göre değil, net alana göre belirleyin. Aynı şekilde reklam ve ilanların da birer araç olduğunu aklınızdan çıkarmayın; inşaat firmasını araştırılmalı ve proje ile birlikte sunulan imkanları da detaylı incelemelisiniz.

KİRA BEDELLERİNİ KARŞILAŞTIRIN

Seçim yaptığınız konutu, etrafındaki dairelerle kıyaslayın; satış fiyatı ve kira bedeli olarak. Evlerin satış fiyatlarını karşılaştırırken kira bedellerini baz alın. Konutun kendini kaç yılda amorti edeceğini, Satış bedelini kiraya bölerek kabaca hesaplayabilirsiniz. Kıyaslamayı buna göre yapabilirsiniz.

ALTYAPISINI ARAŞTIRIN

İnşaat firmanın tecrübe ve mali yapısı konutun kalitesi, altyapı güvenirliği ve zamanında teslimi için önemlidir. Bilindik ve güvenilir inşaat firmaları arasından bir seçim yapmak bu kriter için çok vakit harcamamanızı sağlar. Yeni bir proje yerine eski bir yapıdan bir seçim yapıyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek alınmalı. Deprem yönetmeliğine uygunluğunu öğrenilmeli.

KONUTTA OTURAN VAR MI

Satın almayı planladığınız dairede, ev sahibi yaşıyorsa daireyi ne kadar süre sonra boşaltacağını ve kiracı varsa da sözleşmesinin bitiş zamanını öğrenin. Karar verirken bunlar da bir kriter olsun.

TAPUNUN DURUMUNU ARAŞTIRIN

Satın almak istediğiniz evi buldunuz. İlk olarak tapunuzun durumunu araştırın. Gayrimenkulün arsa payı ve hisse miktarını öğrenin, söz konusu dairenin tapuda aynı daire olup olmadığını sorgulayın. Ayrıca tapu üzerinde vergi borcu, haciz, şerh, ipotek ve icra gibi işlemlerin olup olmadığını araştırın. Kredi kullanarak projeden konut alıyorsanız, tapu daha da önemlidir. Karar öncesi ilgili tapu dairesinden kesin bir bilgi edinin. Konut tapuları ortak, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli olmak üzere üç çeşittir. Kat mülkiyetli tapu, satışı kolaylaştırdığı için daha avantajlı olabilir. Bankaların kat irtifakı, kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmediklerini ve kredi işlemi yapmadıklarını unutmayın.

MORTGAGE İÇİN

Müşterisi olduğunuz banka/bankalardan konut kredisi almanız daha kolay olacaktır. Bu sebeple araştırmaya müşterisi olduğunuz bankadan başlayın. Satın almadan önce peşin ödenecek ve kredi alınacak miktarları önceden belirleyin. Bankalara ön başvuru yaparak alabileceğiniz miktarları önceden belirlemek de akıllıca olacaktır. Planlanan ve alınabilen kredi tutarları farklı olabilir. Ayrıca, bankaların kredi miktarını belirlemeden önce değer belirlemek için eksper incelemesi yaptırdığını unutmayın. Bankanın belirlediği kredi bedelinin belirli bir yüzdesini de peşin olarak ödemeniz gerektiği önemli bir detaydır. Faiz oranları, kredi masrafları ve bankaya ödenecek toplam tutarı detaylı inceleyin ve kıyaslamalar yapın. Sonuçta ödeceğiniz kredi miktarı, konutun fiyatından daha dikkat gerektirir. Konut kredisi ile satın almalarda, kredi taksitlerinizin uzun vadeli kredilerde aylık gelirinizin yüzde 30'unu geçmemesine dikkat ederseniz, ödeme sürecini rahatça geçirebilirsiniz.

SİGORTA

Kredi alırken, bankaların size karşı sorumlulukları olduğunu bilin ve haklarınızı isteyin. İnceleyebilmeniz için, Tüketicinin Korunması Kanunu'na bakabilirsiniz. Proje halindeyken satın alacağınız konuta finansman ararken, önceliği inşaat firmalarının anlaşma yaptığı bankalara vermeniz uygun olur. Böylece dairenin zamanında teslim edilmemesi, beklenenden farklı olması gibi durumlarla karşılaşmazsınız. Konut kredisinde sadece zorunlu deprem sigortası mecburidir. Bankalar, ayrıca size hayat ya da konut sigortası gibi ek sigortalar da sunabilir. Bunları, ekstra maliyet olarak değil, bir güvence olarak değerlendirmenizi öneririz. Bu sayede hem daha güvenli kredi geri ödeme süreci hem de konuta ilave tedbirler almış olursunuz.

SÖZLEŞME

Projeden henüz tamamlanmamış bir konut satın alıyorsanız, sözleşmeyi bir uzmana inceletin. İstediğiniz tüm koşulların sağlandığından emin olun. Neyin altına imza atacağınızın farkında olun. İhtiyaçlarınızı belirlediniz, araştırmalarınızı yaptınız ve bütçenizi oluşturdunuz; sıra artık eyleme geçmek ve konutları gezmek olunca tercih ettiğiniz bölgeleri, her bölgenin uzmanı bir gayrimenkul danışmanı ile gezin. Bu sayede gayrimenkul ve çevresindeki diğer gayrimenkuller hakkında doğru bilgiye hızlıca ulaşabilirsiniz. Ayrıca her bölge için bir danışmanı kendi danışmanınız olarak seçin. Onunla iletişimde kalın. Bir bölge için birden çok firma veya gayrimenkul danışmanı ile çalışırsanız, kafanız karışabilir ve bilgi akışı verimsizleşebilir.