3. havalimanına tarihi kredi!

Türk hukuk kurallarına uyumlu şekilde hazırlanan bugüne kadarki en büyük yerli kredi İstanbul'a yapılan 3. Havalimanı için veriliyor.

3. havalimanına tarihi kredi!
3. havalimanına tarihi kredi!
GİRİŞ 23.09.2015 12:13 GÜNCELLEME 23.09.2015 12:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ekimde imzalanacak anlaşmayla, 7.5 milyar euroluk kredi, yerli bankalar tarafından kullandırılacak.

Türk hukuku kullanılarak yazılan 3. Havalimanı'nın proje finansman kredisini imzalamak için taraflar ekim ayında masaya oturmaya hazırlanıyor. Dünya Gazetesi’nin haberine göre, İstanbul’un üçüncü havalimanının ilk etap yatırımı için hazırlanan finansman paketinde sona yaklaşıldı. Paketin bayramdan sonra, ekim ayı ortası gibi açıklanması bekleniyor. Aslan payını Ziraat Bankası’nın vereceği finansman paketi A’dan Z’ye ‘made in Türkiye’ damgalı olacak. 

TÜRK HUKUKU DEVREDE  

Kamu ve özel bankaların üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve krediyle ilgili detayların zaman zaman kamuoyuyla paylaşıldığı üçüncü havalimanı projesi hem Türk bankaları tarafından verilen en büyük proje finansmanı kredisi özelliğini taşırken hem de Türk hukukuna göre düzenlenen ilk anlaşma oldu. Finansman paketine kaynak aktaran tüm kurumlar yerli bankalardan oluşurken inşaatın her aşamasında krediyi hep Türk finans kurumlarının verdiği belirtildi.  

İNGİLİZ TERCİH EDİLİYORDU 

Bugüne kadar yapılan proje finansmanlarında İngiliz hukuku tercihi yapılırken bu defa proje Türk hukukuna göre hazırlandı. Arada finansman açısından hukuki boşluk oluşmaması için dikkatle çalışılan projenin bayramdan sonra ekim ayı ortası gibi açıklanması bekleniyor. 

7.5 MİLYAR EURO FİNANSMAN 

Kamu, bu yatırımdan, herhangi bir harcama yapmadan 25 yılda 22,2 milyar euro+KDV gelir elde edecek. Doğrudan 100 bin kişiye, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye sağlanacak istihdam sağlayan projenin ilk etap yatırımının finansman büyüklüğü 7-7.5 milyar euro olacak. Bu finansmanın yarısı 3 kamu bankası tarafından paylaşılacak.

YILLIK YOLCU 150 MiLYON 

Cengiz-Limak-Kolin-Kalyon- Mapa konsorsiyumu İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013’te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22.152 milyar euro+KDV teklif ederek kazanmış ve İGA Havalimanı İşlemesi AŞ’yi kurmuştu. 29 Ekim 2017’de açılması hedeflenen havaalanının ilk aşamada 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olması planlanırken nihayetinde yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak İstanbul Yeni Havalimanı, İstanbul’un Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerine yapılıyor. 

Kim ne kadar katkı verecek? 

Kamunun payına düşen 3.5 milyar euroluk dilimde de aslan payını Ziraat Bankası verecek. Ziraat Bankası’nın 1.5 milyar euro, Halkbank ile Vakıfbank’ın da 1’er milyar euro ile katılacağı finansmanda kalan kısım yüklenici şirket ile bu defa özel bankalar tarafından sağlanacak. Özel bankalar tarafında da aslan payını DenizBank verecek. DenizBank’ın 500 milyon euro, Garanti ve Finansbank 300’er milyon euroyla kredi 4 yılı anapara ödemesiz 16 yıl vadeli olacak.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 3
  • emrah 8 yıl önce Şikayet Et
    çalışıyor hükümet arkadaş
    Cevapla
  • zırlangaç 8 yıl önce Şikayet Et
    parayı niye yabancılar kazansınki? gayet güzel uygulama
    Cevapla
  • kabzacı 8 yıl önce Şikayet Et
    size bu hava limanının 20 yıl sonraki kapasitesini söyleyeyim 500milyon yolcu 100milyon ton yük
    Cevapla