'2016'da Emlak sektörüne yabancılar damga vuracak'

Faruk Kalkavan emlak sektörüne yönelik öngörülerini açıklayarak, sektörün 2016’da önceki yıllara göre daha hareketli geçeceğini söyledi.

'2016'da Emlak sektörüne yabancılar damga vuracak'
'2016'da Emlak sektörüne yabancılar damga vuracak'
GİRİŞ 08.02.2016 12:20 GÜNCELLEME 08.02.2016 12:20

Emlak sektörünün önemli isimlerinden Self Investment Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kalkavan, emlak sektörünün 2016’da önceki yıllara göre daha hareketli geçeceğini söyledi. Özellikle yabancı yatırımlarının sektörde adından sıkça söz ettireceğini söyleyen Kalkavan, “Sektörün ileri gelenleri 2015’e göre kıyaslamalı bilgiler veriyor. Aktarılan bilgilere göre, 2016, 2015’e göre daha olumlu ve satışların daha yoğun gerçekleşeceği bir yıl olacak” dedi.

Faruk Kalkavan, “Geçtiğimiz yılın özellikle ikinci ve üçüncü çeyreğinde sektörde durgunluk gözlemlendi. Bunda seçimin büyük etkisi var. Sadece yatırımcılar değil, konut almayı ya da konut değiştirmeyi düşünen müşteriler de beklemede kaldı. Herkesin önünü görmek istediği, belirsizlik ortamının bir an önce değişmesinin gerektiği bir dönemden geçtik. Buna rağmen son çeyrekte sektörümüz canlandı ve hareketlilik yaşadık. Bununla birlikte son çeyrekte yaşanan bu canlılık, sektörün beklentileri ile örtüşmedi çünkü beklentiler yüksekti. Bu bağlamda 2016, bu beklentinin ve satış oranlarındaki beklentinin karşılandığı bir yıl olacak. 2016, geride bıraktığımız seneye göre satışlarının yüzde 20 dolaylarında artacağı bir yıl olacak” dedi.

YURT DIŞINDAN GELEN YATIRIM KONUTLARIN EN AZ YÜZDE 20’SİNE TALİP

Geçen sene emlak sektöründe yaşanan gelişmeler sektörün beklentilerini tam karşılamadı. 2016 için emlak sektörünü değerlendiren Self Investment Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kalkavan, sektörde yaşanması olası gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi: “2016’nın henüz ilk çeyreği bile bitmedi şimdiden büyük yatırımların yapıldığını görüyoruz. Bu sene hem yerel hem de yabancı yatırımcıların önemli ölçüde alım yapacağını öngörüyoruz. Son beş yılın istatistiklerine bakıldığında emlak sektöründe önemli satın almaların ve canlılığın olduğu çok rahat bir şekilde izlenebiliyor. Bu sene ise çıta biraz daha yükselecek. Özellikle yabancı müşterilerin satın alma hacminde önemli bir artış olacağını düşünüyoruz. Bunun nedenleri arasında istikrar, uygun bir pazar ve giderek değerlenen emlak sektörü sayılabilir. Yabancı yatırımcılar açısından Türkiye oldukça verimli bir pazar. Her fırsatı değerlendirmeye çalışan yabancı yatırımcılar olduğu gibi, büyük arazi, AVM, otel gibi farklı ve özel yatırımlar yabanlar da mevcut. Konuta ilgi gösteren yabancı müşterilerin ise bu sene daha fazla alım gerçekleştireceğini söyleyebiliriz. 10 ve üzerinde konut alıp kiraya verenler olduğu kadar, özellikle henüz gerçek değerini bulmamış lokasyonlarda arazi alanlar da mevcut. Sonuç olarak bu sene emlak sektörü için verimli ve karlı bir yıl olacak. Satış oranları konusunda bir oran vermek gerekirse 2015’e göre en az yüzde 20 seviyelerinde bir artış göreceğiz. 2016, aslında geçen sene yaşanan durgunluğun telafi edildiği bir yıl olacak”.

“EMLAK SEKTÖRÜNDE 2016 YABANCILARIN YILI OLACAK, SATIŞLAR İKİYE KATLANACAK”

Emlak sektörünün, son birkaç yılda oldukça hareketliğini söyleyen Kalkavan, sadece yatırımcılar için değil, vatandaşın da özellikle takip ettiği bir sektör olduğunu söyledi. Geçen sene yapılan seçimlerden önce pusuda bekleyen yatırımcıların artık kesenin ağzını açtığını ve büyük ölçekli alımlara başladığını belirten Kalkavan, “2016 yılında her zamanki gibi yerel yatırımlar ve alımlar yine olacak ama bu seneyi diğerlerinden ayıran başka bir beklenti var. Uzmanlar, 2016’da emlak sektöründe yabancı yatırımın hiç olmadığı kadar varlığını hissettireceğini ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

Faruk Kalkavan, emlak sektörü için önemli bilgiler verdi. Türk konut piyasasının 2016’da uçuşa geçeceğini söyleyen Faruk Kalkavan, Türkiye’nin yabancı yatırıcılar için cazibe merkezi olduğunu söyledi.

Faruk Kalkavan, “7 Haziran seçimler emlak sektörü için bir el freni oldu. Yatırım çekilemeyen bölgelerde yaşanan durgunluk, belirsizlik ortamında bizim de başımıza geldi. Olması gerekenden uzun süren istikrarsızlık tedirginliğe yol açtı. Cebinde parası olan yatırımcı istediği halde emlak sektörüne yatırım yapamadı, konut, arsa alamadı. Şu anda ise böyle bir durum yok. Türkiye emlak sektöründe yabancı ilgisi çok ve büyük bir ilgi var. 2015 yılına nazaran 2 katı bir satın alımın yapılacağını bekliyoruz. 2016, bu yüzden emlak sektörü için çok hareketli geçecek” diye konuştu.

Emlak sektöründe daha hacimli yatırımların ve satın alımların mümkün olduğunu aktaran Self Investment Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kalkavan, “Eğer damga vergisi konusu çözülürse, tapu harçları düşürülürse sektör şaha kalkar. Sektörümüzün bazı teşviklere ihtiyacı olduğunu söylemek istiyorum. Örneğin yabancıya satılan konutların döviz girdisi işlemler arasına girmesi mümkün olsa, eminiz ki beklediğimizden daha fazla satış gerçekleşir. Beklentilerimiz, 2016’da geçen yıla oranla en az iki kat daha fazla konutun satılması ama bu bahsettiklerimiz hayat geçirilirse emlak sektörü rekora gidecektir. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını önemle tekrar hatırlatıyoruz çünkü Türkiye bunu hak ediyor” dedi.

“YÜKSEK GELİRLİ YATIRIM EMLAK SEKTÖRÜNÜ BEKLİYOR”

Self Investment Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Kalkavan, yatırımcılar için ise şu açıklamada bulundu: “Yatırımların özellikle Körfez ülkelerinden ve Arap Yarımadası’ndan gelecek. Geçtiğimiz yıllarda yatırımlar yine bu bölgelerden geliyordu ama bu eğilim değişmeye başlıyor. Yatırım yapanlar artık orta ve üst gelirli, varlıklı kişi ve gruplardan geliyor. Dolayısıyla yapılan yatırımların hacmi de artacak. Bu yatırımlar Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bazı lokasyonlarda bilhassa dikkat çeken bir yatırım söz konusu. Öyle ki 800 konutun 500’ünü, bin 200 konutun bin tanesini hemen alan yatırımcılar var. Arap yatırımı konur sektörünü dönüştürmeye devam ediyor. Artık siyasi belirsizlikler sona erdi. Yatırımın artık önünde herhangi bir engel yok. Olabildiğince önü açık olan emlak sektörünün önümüzdeki günlerde dinamik, enerji ve kar dolu günlere gebe olduğunu söylemek mümkün”.

KAYNAK: İHA