Gazze'nin imarı için uluslararası toplantı

Filistin hükümeti, Gazze'nin imarı için uluslararası bir toplantı yapmayı planlıyor.

Gazze'nin imarı için uluslararası toplantı
Gazze'nin imarı için uluslararası toplantı
GİRİŞ 06.04.2016 14:01 GÜNCELLEME 06.04.2016 14:01

Filistin hükümetinin gelecek hafta Gazze'nin yeniden imarı konusunda bağışçı ülke temsilcilerinin de bulunduğu ilk kapsamlı inceleme ve değerlendirme toplantısı düzenlemeyi planladığı bildirildi.

BM temsilcileri de var

Filistin hükümetinden yapılan açıklamada, gelecek çarşamba günü Gazze'nin yeniden imarı için bağışta bulunan ülke temsilcilerinin de katılımıyla Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bir değerlendirme toplantısı yapılacağı belirtildi.

Toplantıya Başbakan Rami el-Hamdallah ve Bakanların yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri ve alt kuruluşlarının da katılacağı kaydedildi.

Yardımların ne kadarı ödendi?

İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. İskan Bakanlığı, UNRWA ve BM Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hazırlanan rapora göre, İsrail'in son Gazze saldırılarında yaklaşık 12 bin ev tamamen yıkılmış, 160 bin ev hasar görmüş, bunların 6 bin 600'ü ise kullanılamaz hale gelmişti.

Gazze'nin yeniden imarı için Batılı ve Arap ülkeler, Ekim 2014'te 5,4 milyar dolar yardımda bulunma sözü vermişti. Bu meblağın yarısına yakını imar projelerine diğer yarısı ise Filistinlilerin ihtiyaçlarına tahsis edilmişti. Filistin İskan Bakanlığı'nın verilerine göre şu ana kadar bu yardımlardan sadece yüzde 30'u ödendi.