Albayrak: TAP ve TANAP bir başarı öyküsüdür

Albayrak, Yunanistan'ın Selanik kentinde, TAP inşaatının resmi temel atma töreninde konuştu.

Albayrak: TAP ve TANAP bir başarı öyküsüdür
Albayrak: TAP ve TANAP bir başarı öyküsüdür
GİRİŞ 17.05.2016 17:15 GÜNCELLEME 19.05.2016 15:43

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) ilişkin olarak, "Bu projeler, bölgede gaz-gaza rekabetinin daha da artırılması ve etkin, güvenilir piyasaların inşa edilmesi anlamında bir başarı öyküsüdür." dedi.

Albayrak, Yunanistan'ın Selanik kentinde, TAP inşaatının resmi temel atma törenine katıldı. Bakan Albayrak, buradaki konuşmasında, enerji sektörünün, yenilenebilir enerji, düşük emisyon hedefleri ve enerji verimliliği gibi alanlarda yaşanan gelişmeler ve çeşitli yeni teknolojilerin yaygın kullanımıyla çarpıcı bir değişime uğradığını söyledi.

BELİRLEYİCİ UNSUR OLARAK DEVAM EDECEK

Günümüzde güvenilir ve sürdürülebilir enerjiye ihtiyacın zaruri olduğunun altını çizen Albayrak, "Enerji kesintilerine olan tahammül gitgide azalmaktadır. Doğalgaz ve kömür başta gelen enerji kaynakları olarak, AB üyesi ülkelerde olduğu gibi komşu ülkelerin de enerji karışımında, önümüzdeki on yıllar boyunca kilit bir belirleyici unsur olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

TAP BİR BAŞARI ÖYKÜSÜDÜR

Uluslararası iş birliği ve ortaklıkların, Avrupa'nın arz güvenliğine ilişkin ağır basan endişelerin üstesinden geldiğini ifade eden Albayrak, "TAP projesi, TANAP projesiyle birlikte bölgede gaz-gaza rekabetinin daha da artırılması ve etkin, güvenilir piyasaların inşa edilmesi anlamında bir başarı öyküsüdür." diye konuştu.

Albayrak, TANAP ve TAP'ın ölçeklenebilir projeler olduğuna işaret ederek, "Her iki projenin de başlangıçtaki kapasiteleri, dinamik bir perspektif göz önünde bulundurularak, daha fazla talep ve daha fazla gaz tahsisatını karşılamak üzere artırılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Günümüz gaz piyasalarında, enstitüler ve teknolojilerdeki yenilikler, uzun vadeli kontratları çağ dışı bırakmakta ve ulusal ve uluslararası fiziksel ve sanal gaz ticaretleri gelişmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"ENERJİ İNTİKALİNİ GÜVENİLİR VE YENİLİKÇİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ"

Doğalgazın temiz ve rekabetçi doğası nedeniyle vazgeçilmez kaynak olmaya devam edeceğini dile getiren Albayrak, şöyle devam etti:

"TAP ve TANAP'ın, güvenilir ve barışçıl uluslararası katma değerlerin oluşturulmasında sadece bir ilk adım olduğuna, devamının ise daha rekabetçi, dinamik, etkin ve tabii ki de sürdürülebilir enerji piyasalarının tesis edilmesi için olan ortaklıklar ve işbirlikleri olacağına inancım tamdır. Toplumlarımızın ne altyapılara ne de karşılıklı diyalog ve stratejik ortaklıklara olan yetersiz yatırımlara tahammülleri vardır. Dolayısıyla, bu enerji intikalini güvenilir ve yenilikçi bir şekilde gerçekleştirmeliyiz."

DESTEKÇİ OLACAĞIZ

Albayrak, Türk hükümetinin, TANAP ve TAP projelerine olan desteğinin devam edeceğini belirterek, "Arz çeşitliliğinin artırılması ve enerji güvenliğinin sağlanması amacıyla, tüm ekonomik fizibıl projeleri görüşmeye hazır olduğumuzu da burada belirtmek isterim." diye konuştu.

Bakan Albayrak, törenin ardından bölgesel enerji konularında ikili temaslarda bulundu.

878 KİLOMETRELİK YOLCULUK

TAP, TANAP'a Türk-Yunan sınırında dahil olacak ve Yunanistan'ın kuzeyi, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'nden geçerek 878 kilometrelik yolculuğun ardından İtalya'nın doğalgaz şebekesine bağlanacak.

Azeri gazını Avrupa'da birkaç pazara birden taşıyacak boru hattının başlangıç kapasitesi 10 milyar metreküp olacak.