TOKİ Başkanı Turan: Rakamlar daha daha yükselecek

TOKİ Başkanı Ergün Turan "İstanbul'da emlak fiyatlarının şehrin merkezi yerlerinde hala düşük olduğunu söyledi.

TOKİ Başkanı Turan: Rakamlar daha daha yükselecek
TOKİ Başkanı Turan: Rakamlar daha daha yükselecek
GİRİŞ 19.09.2016 10:58 GÜNCELLEME 19.09.2016 11:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, İstanbul'da emlak fiyatlarının özellikle belli bölgelerde, şehrin merkezi yerlerinde hala düşük olduğunu belirterek, "İstanbul, marka değeri ile kıyaslandığında, Londra'dan, Paris'ten ayrı düşünülemez. Hatta coğrafi, tarihi, estetik, çok kültürlülük anlamında İstanbul gerçek değerini bulmuş değil." dedi.

Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından kışlaların şehir dışına taşınmasında ortaya çıkan yeni bina ihtiyacının karşılanmasında Milli Savunma Bakanlığının en önemli paydaşı olduklarını ifade etti.

Turan, "Bu inşaatların yapımı konusunda biz varız. Daha 2 ay olmadı, inşallah bir hafta, 15 gün içerisinde inşaatına başlayacağımız yerler var. Bu alanların ne olacağı konusu da konuşuluyor. Bu alanlar, öncelikli olarak halkın ihtiyacı olan donatı alanının karşılanmasında kullanılacak. Ama doğaldır ki bir alanın tamamının böyle olması şehircilik açısından anlamlı değildir. Bunların bir kısmı tasfiye edilirken kamu binalarının mümkün olan bazıları da kullanılacaktır." diye konuştu.

İngiltere merkezli bir şirketin Küresel Emlak Fiyat Artış Raporu'nda Türkiye'nin birinci sırada yer aldığının hatırlatılması üzerine Turan, "İlgi alanımız, TOKİ olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlar... Bunları yaparken de finansmanını kendi içinde sağlayan bir modeliz." dedi.

Büyük şehirlerde araziler ve yüksek gelir getiren projelerden elde ettikleri gelirle sosyal konut ürettiklerini belirten Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TOKİ, bu manada da dünyada örnek teşkil eden, anlaşılmaya çalışılan bir modeldir. 80'e yakın ülkeden bunu anlamaya çalışan insanlar geldi. TOKİ, Türkiye'nin başarı hikayelerinden biridir. Bana göre emlak fiyatlarının yukarıya çıkış söyleminde asıl itici güç İstanbul, Ankara, İzmir'dir. İstanbul'da fiyatların özellikle belli bölgelerde, şehrin merkezi yerlerinde hala düşük olduğu kanaatindeyim. İstanbul, marka değeri ile kıyaslandığında Londra'dan, Paris'ten ayrı düşünülemez. Hatta coğrafi, tarihi, estetik, çok kültürlülük anlamında İstanbul gerçek değerini bulmuş değil. İnşallah bu zor günleri aşacağız. Aştığımızda da İstanbul'un o zaman bugün olduğu rakamlardan çok daha kıymetlendiğini göreceğiz. Bundan yakınmamak lazım. 'İstanbul kıymetleniyor' yakınması doğru değildir, Türkiye'nin de itici gücüdür. İstanbul, Türkiye'nin en önemli markasıdır. İstanbul'un belli bölgeleri için konuşuyorum, rakamların, emlakta, daha da yükseleceği kanaatindeyim."

"Sadece özel sektör eliyle kentsel dönüşüm yapılamaz"

Ergün Turan, İstanbul'un kentsel dönüşümde Türkiye'nin gelecek 15-20 yılının en önemli, ancak zor başlıklarından biri olduğunu belirterek, TOKİ'nin idari yapılanmasının yaklaşık yarısını İstanbul'a taşıdıklarını bildirdi.

TOKİ'nin kentsel dönüşümde şu anda aktif paydaş olduğunu vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"Zaten kentsel dönüşümde kamu aktif rol almazsa sadece özel sektör eliyle kentsel dönüşüm yapılamaz. Özel sektör bu işi yapmaya kalktığında doğal olarak para kazanmaya çalışacaktır. Her alanda para kazanılamaz, para kazanmaya çalıştığında yaşanılamaz hale gelen imarlar oluşuyor. Onun için TOKİ olarak, İstanbul'un birçok ilçesinde ya sahada aktif çalışmamız veya başlayacağımız ihale aşamasında bulunan işler var. İstanbul'da Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinde sıkışmış, nefes alacak yer yok, imar planında okul alanı, yeşil alan, kültür merkezi alanı ama insanlarımız orada 20 yıldır yaşıyor. İmar planında bir şey yapma hakkı yok, mülkiyet de birçoğunda bu insanlara ait. Bu vatandaşlarımıza en yakın bölgede haklarını vererek, dairelerine mümkünse daire vererek, yeni konutlara yeni nüfus getirmiyoruz, şehir içindeki bazı alanları açmış oluyoruz."

"İstanbul'a yeşil alan kazandırmaya çalışacağız"

TOKİ Başkanı Turan, Beyoğlu'nda Haliç kıyılarında dönüşüm için çok güzel bir çalışma yaptıklarını anlatırken, "Oranın silüetini bozmayacak, hatta oraya değer katacak bir proje yaptık, ona başlıyoruz. Üsküdar'da aktif sahaya girdik, ikinci bölgeye giriyoruz. Güngören'de Tozkoparan halkı bizi bekliyor, yerinde kentsel dönüşüm ne demek, biz orada göstereceğiz. Esenler'de iki mahallede sahaya indik, çalışıyoruz. Gaziosmanpaşa'da Karayolları ve Sarıgöl mahallelerinde ihale aşamasındayız. Eyüp Belediyemizle tarihi alan içerisinde bir bölgede çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Zeytinburnu'ndaki askeri lojmanların yüzde 65'inin bölge parkı yapıldığına işaret eden Turan, TOKİ'nin İstanbul'a yeni dönemde yeşil alan kazandırma çalışmaları olacağını da duyurdu.

Turan, İstanbul içerisinde niteliksiz konut stoku bulunduğunu, bunları yıkmadan kentte değişim yapamayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Kayabaşı'nda 5 bine yakın konut var, bunlar 3-5 aya kadar bitecek. Biz bu konutları piyasaya arz etsek, kurayla talep toplasak 150 bin müracaat gelebilir, çok da büyük ses getiririz. Bizim büyük ses getirmek gibi bir derdimiz yok. İstanbul'un ihtiyacı olan şey, ilk önce bu konutları değişmesi gereken konutlarla değiştirelim ve şehrin içinde yeni yaşam alanları açalım, bakın 'inşaat yapalım' demiyorum. Bunun için belediyelerimizle çalışıyoruz."

İstanbul'da vatandaşa sunulacak sosyal konutlar da bulunduğunu ifade eden Turan, "Anadolu yakasında Tuzla bölgesinde vatandaşımıza arzımız olacak. Kayabaşı, Hadımköy, Silivri tarafında vatandaşlarımıza yeni konut alanı sunacağız. Vatandaşlarımız tarafından beklenti çok büyük. Önceliğimiz, kentsel dönüşümde belli alanları kullanmak ama 2017 içerisinde sosyal konut arzımız da olacak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Kuzey 7 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul'un en güzel ve en merkezi alanına sahip Kadıköy Yel değirmeni'nde binalar/evler eskilikten dökülüyor. Yeşil alana hasretiz. Lütfen sayın yetkililer bu bölge de görülsün ve artık yenilenerek güzel ve güvenli şartlar burada da oluşturulsun. Ancak hükümetimizin el atması ile bu mahalle de hakettiği değere kavuşabilir.
    Cevapla
  • yunus 7 yıl önce Şikayet Et
    mütahit ve zenginlerle muhatap ola ola fiyatları düşük zanneden zevatı ikram istanbulun çoğu kiracı ve aysonunu zor getiriyor birazda bu sizi destekleyen sessiz yığınları görsen
    Cevapla
  • İlanmatik 7 yıl önce Şikayet Et
    İNŞALLAH fiyatlar Daha ucuzlar
    Cevapla