Yabancılar İstanbul'a Türkler oraya akın ediyor

Türkiye yabancı konut yatırımcısının gözdesi olmaya devam ederken çok sayıda Türk de ev sahibi olmak için ABD'yi tercih ediyor.

Yabancılar İstanbul'a Türkler oraya akın ediyor
Yabancılar İstanbul'a Türkler oraya akın ediyor
GİRİŞ 22.05.2017 13:43 GÜNCELLEME 22.05.2017 13:43

Geçen yıl Türkiye`de 18 bin konut satın alan yabancıların 5 bin 811`i İstanbul`u tercih ederken aynı dönemde ABD`de mülk edinen bin-bin 500 dolayında Türk vatandaşının gözdesinin de Miami olduğu belirtildi.

Türkiye, yurt dışında konut edinmek  isteyen yabancıların tercih ettiği ülkeler arasında başı çekerken, çok sayıda  Türk de ABD'de ev satın alıyor. Yabancı konut yatırımcısının Türkiye'deki gözdesi  İstanbul, ABD'den mülk edinen Türklerin favorisi ise Miami oldu.

Yabancıların taşınmaz edinmesini düzenleyen ve kamuoyunda  "mütekabiliyet yasası" olarak bilinen düzenlemenin 2012'de yürürlüğe girmesiyle  yabancılara konut satışı da artmaya başladı. TÜİK verilerine göre düzenlemenin  ardından Türkiye'den yabancılara 2013'te 12 bin 181, 2014'te 18 bin 959,  2015'te  22 bin 830, 2016'da ise 18 bin 189 konut satışı yapıldı.

Geçen yıl yabancıların aldığı 18 bin konutun yaklaşık üçte biri  İstanbul'da satıldı. Yabancıya yapılan satışlarda İstanbul 5 bin 811 rakamı ile  birinci olurken, 4 bin 352 konut ile Antalya ikinci, bin 318 konut satışı ile de  Bursa üçüncü oldu. Türkiye'de konut sahibi olanlar arasında Iraklılar ilk sırada  bulunurken, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları ilk beşte  yer aldı.

Türkiye, yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam ederken, çok sayıda  Türk ise ev sahibi olmak için ABD'yi tercih etti.

'ÜNLÜLER VE SOSYETE ÇEVRELERİ MİAMİ'Yİ TERCİH EDİYOR'

ABD'de gayrimenkul brokerlığı işiyle uğraşan Ersan Songur, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türklerin ABD'de konut sahibi olma  talebinde artış yaşandığını belirtti.

Geçen yıl yaklaşık bin-bin 500 Türk vatandaşının ABD'de konut sahibi  olduğunu dile getiren Songur, bu ülkede Türkler için özellikle Miami ve New  York'un gözde lokasyonlar görüldüğünü ifade etti.

Songur, "Acun Ilıcalı, Sibel Can, Hadise, Tolgahan Sayışman gibi  ünlüler ve sosyete çevrelerinin Miami'de evinin olduğunu çıkan haberlerden  biliyoruz. Türkler New York'u metropol, Miami'yi ise tatil kenti olması  dolayısıyla tercih ediyor çünkü Miami, hem İstanbul'a hem de Antalya'ya çok  benziyor. Bundan dolayı buradan ev alan Türkler iklim şartları açısından hiç çok  zorluk çekmiyorlar." dedi.

ABD'de konut sahibi olmanın hem maddi imkanlar hem de bürokratik  işlemler bakımından çok da zor olmadığını bildiren Songur, şöyle konuştu:

"Mesela Miami'de 75-100 bin dolara ev bulmak mümkün. Bu evler  istenirse kiraya da verilebiliyor. Kiraya verildiğinde ortalama 15 yılda  kendisini kazanıyor. Bu bakımdan Miami'de ev almak hem keyif hem de yatırım  özelliğini taşıyor ama bilinmelidir ki ABD'de ev almak vatandaşlık anlamına  gelmiyor."

YABANCIYA SATILAN ÜÇ KONUTTAN BİRİ İSTANBUL'DA

Gayrimenkul brokeri Ümit Demir de yabancıların Türkiye'den konut satın  alma trendinin yaklaşık 10-15 yıl önce başladığını belirterek, İngilizlerin Didim  ve Fethiye, Almanların Alanya, Rusların ise Kemer'i tercih ettiğini söyledi.

Irak'ta yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 4-5 yıldır bu ülke  vatandaşlarının Türkiye'den konut satın almaya başladığını vurgulayan Demir,  Türkiye'de konut sahibi olmak isteyen Iraklıların büyük oranda İstanbul'u tercih  ettiğini kaydetti.

Bu yılın üç ayında yabancıların İstanbul'dan bin 478 konut satın  aldığına dikkati çeken Demir, şu bilgileri verdi:

"Yabancılara konut satışında İstanbul'un payı her geçen yıl artıyor.  Türkiye genelinde yabancılara satılan konutlar içinde İstanbul'un payı 2013'ün  başında yüzde 16 iken bugün yüzde 35'ler civarında. İstanbul'daki satın almaları  daha çok Araplar yapıyor. İstanbul'da her bütçeye uygun konutun bulunması,  İstanbul'un kozmopolit bir şehir olması bu tercih başlıca nedenleri arasında."

KAYNAK: AA