İmar işlerinde yeni dönem!

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni imar düzenlemesinde kot nedeniyle 8 kata uzatılan binalara engel gelirken, askeri alan tanımı da değişti.

İmar işlerinde yeni dönem!
İmar işlerinde yeni dönem!
GİRİŞ 04.07.2017 08:53 GÜNCELLEME 04.07.2017 09:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İmar alanında bazı iyileştirmeler yapıldı ve bu düzenleme, 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak Resmi Gazete’de yayımlandı. Daha önce başvurusu yapılmış ancak henüz alınmamış yapı ruhsatları 1 Ekim’e kadar alınırsa, eski düzene göre işlem yapılacak.

EMSAL HARİCİ ALANA YÜZDE 30 SINIRI

Gazete Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, yeni düzenlemelerle bir parsele verilen inşaat hakkının suiistimal edilmesini önlemek amacıyla, emsal harici tüm alanların toplamı, inşaat hakkının yüzde 30’uyla sınırlandırıldı. Bütün cepheleri toprak altında gömülü olan otoparklar emsal dışı bırakıldı.

Mevcut haliyle yapılaşmaya elverişli olmayan parseller belediye veya bakanlık tarafından birleştirilecek. İlgili idare bu konuda mal sahiplerine 3 ay süre tanıyacak. Mal sahipleri bu süre içinde kendi aralarında anlaşamazlarsa birleştirme işlemini ilgili idare yapabilecek. 

KOT NEDENİYLE 7-8 KATLI BİNALARA ENGEL

İstanbul Boğazı gibi eğimli arazilerde yol cephesinden 4-5 kat olan ancak arka cephede eğim nedeniyle 7-8 kata ulaşan yapılar önlenecek.

Bu amaçla, yol kotundan düşük arazilerde kademelendirme esası getirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, imar durum belgesi, kanal ve yol kotu tutanaklarını düzenleme gibi faaliyetler afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin mevzuat kapsamında, “gerektiğinde” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılabilecek.

Bakanlık bu kapsamda kat mülkiyeti tesisi, tescili, imar hakkı transferi, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilmesi işlemlerini üstlenecek.

ASKERİ ALAN TANIMI DEĞİŞTİ

Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz yeni düzenlemede Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarına ait alanların askeri alan tanımından çıkarıldığını söyledi.

Bu alanların artık hazineye ait olduğu için bundan böyle askeri alanların sınırlarında yer alan bölgelerden arsa alınabilecek.

YORUMLAR 1
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkten çok yabancıya satıyoruz ne iş.
    Cevapla