İFM merkez bankası ihalesinin son oturumu yapıldı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) öncülüğünde faaliyete geçirilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) kamu ayağının çalışmaları devam ediyor.

İFM merkez bankası ihalesinin son oturumu yapıldı
İFM merkez bankası ihalesinin son oturumu yapıldı
GİRİŞ 02.08.2017 16:07 GÜNCELLEME 02.08.2017 16:07

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) binası için başlayan ihale sürecinde son oturum gerçekleşti.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, İhalenin son oturumunda İlk oturuma katılan YDA İnş. San. Ve Tic. A.Ş. ile İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş.’nin teklif verdiğini söyledi. Merkez Bankası ihalesinin son oturumunu yaptıklarını söyleyen Turan, “İhalemizin son oturumunda YDA inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. bir milyar 725 milyon TL, İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş bir milyar 440 milyon TL teklif verdi. Arsa Satış Karşılığı İdare Payı Gelirinde en yüksek teklifi ise 180 milyon TL ile İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş yaptı.” dedi. Bugün yapılan ihalede yüklenicilerden teklif aldıklarını söyleyen Turan, incelemelerin ardından ihaleyi kazanan ilgili yüklenici ile sözleşme imzalayacaklarını söyledi.

“Arsayı alan şirket, arsa üzerinde proje geliştirecek, elde ettiği gelirin satışta belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ'ye verecek." diyen Turan, Arsa Satış Karşılığı İdare Payı Gelirinde, İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş 180 milyon, YDA İnş. San. Ve Tic. A.Ş. 172 milyon 500 bin TL’lik teklif verdiğini söyledi.

Merkez Bankası Hizmet Binasının 2.bölge 10.parselde yer aldığını, 15 bin 960,61 metrekare ve 55 katlı olup, içerisinde ofis, ticaret alanı, otel yer alacağını, söyleyen Turan, “İnşaatları devam eden SPK ve BDDK binaları ile ihalesini yaptığımız merkez bankası finans merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerindeki

Finans Merkezi Projesinin 768 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek." dedi. 

“İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız.” diyen Turan, “Yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor.” açıklamasında bulundu.

Merkezin, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Turan, “Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, 'devler liginde' hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını yapacağımızu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz.” açıklamasında bulundu.

50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölge ile ilgili bilgi veren Turan, "Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor." dedi.