Bakan açıkladı! Her daire için zorunlu olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, yeni imar düzenlemesiyle birlikte daha önce 3 daire için 1 park yeri şeklindeki zorunluluğun, her daire için getirileceğini açıkladı.

GİRİŞ 04.01.2018 16:52 GÜNCELLEME 04.01.2018 17:48
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar yetkisinin birden fazla kurumda olmasına kişisel olarak karşı çıktığını belirterek, bunun değiştirilmesi için mücadele vereceğini söyledi. Özhaseki, yeni imar planlarında 5 kattan fazlasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, basın toplantısı düzenleyerek 2017 yılı faaliyetleri ve 2018 yılı planları hakkında bilgi verdi. Bakan Özhaseki, 2020 sonrası iklim değişikliği riskine karşı küresel mücadele yapılmasını öngören Paris Anlaşmasıyla ilgili, Türkiye’nin konumu değiştirilmeden anlaşma metninin TBMM’ye getirilmeyeceğini söyledi. Özhaseki buradaki şartın, Türkiye’nin yardım eden ülke konumundan çıkarılarak, yardım alan ülke konumuna getirilmesi olduğunu aktardı.

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Özhaseki, 52 ilde 209 risk alanı belirlendiğini, 639 bağımsız birim ve 524 bin konutun yenilendiğini kaydetti. Özhaseki, bugüne kadar kentsel dönüşüm için kira yardımı dahil 5 milyar 155 milyon liralık kaynak kullanıldığı bilgisini verdi. En zor dönüşümün şehirlerde yaşandığını kaydeden Mehmet Özhaseki, yeni binalardaki otopark zorunluluğunda da bazı düzenlemeler yapılacağını anlattı. Özhaseki, daha önce 3 daire için 1 park yeri şeklindeki zorunluluğun, her daire için getirileceğini, belediyelere para vererek otopark zorunluluğundan kurtulmanın da önüne geçecek bir düzenleme yapılacağını paylaştı.

Bakanlığın görev alanıyla ilgili bürokrasiyi azaltan çalışmalar yapıldığını dile getiren Mehmet Özhaseki, yapı ruhsatı almak için gerekli imza sayısının 18’den 2’ye düşürüldüğünü, önümüzdeki dönem artık tek imza ile yapı ruhsatı alınabileceğini söyledi.

YENİ PLANLAMALARDA 5 KATI GEÇEMEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek binalar konusundaki şikayetlerini hatırlatan Bakan Özhaseki, bu konuda daha önceden alınmış imar kararlarına kazanılmış haklar olduğu gerekçesiyle müdahale edilemediğini bildirdi. Ancak yeni yapılan imar planlarında 5 kattan fazlasına izin verilmeyeceğini ifade eden Mehmet Özhaseki, bir soru üzerine, birden fazla kurumda imar yetkisi bulunmasına karşı olduğunu anlattı. İmar yetkisinin belediyede, bunun denetim yetkisinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığında olduğunu dile getiren Özhaseki, planların tek elden yapılması konusunda mücadele vereceğini belirtti. Artık komşu parsele göre, parsel bazlı yoğunluk artışı olmayacağına değinen Mehmet Özhaseki, bunun adalet duygusunu da zedelediğini dile getirdi.

YAPI DENETİM FİRMALARI OTOMATİK BELİRLENECEK

İyi niyetle çıkarılan yapı denetim sisteminin bazı aksaklıkları bulunduğunu ifade eden Özhaseki, arsa sahipleri bedeli üstlenmek istemediği için yapı denetim firmalarının müteahhitler tarafından belirlendiğini, bunun da bazın istismara yol açtığını kaydetti. Bakan Özhaseki, yeni dönemde yapı denetim firmalarının otomatik olarak belirleneceği sistemin geleceği bilgisini verdi.

“TUZLA İÇİN EN AĞIR CEZA VERİLECEK”

Tuzla’da meydana gelen çevre faciasıyla ilgili olarak, buradaki kimyasal madde ile bunları hangi sektörlerin kullandığının tespit edildiğini söyleyen Mehmet Özhaseki, bundan sonraki işin savcılarda olduğunu, sorumlulara Çevre Kanunu uyarınca öngörülen en ağır cezanın verileceğini belirtti.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 43
  • BAKAN'A MESAJ 6 yıl önce Şikayet Et
    Olgunlaşmış, hatasız bir kanun hazırlayıp ondan sonra meclisten geçirmek için beklemeyin, piyasayı kilitliyorsunuz. Madde madde kararnamelerle ilerleyin, hataları anında kararnamelerle düzeltin, eksikleri anında kararnamelerle tamamlayın, kanun çıkarmayı beklemeyin. Durmak yok, düzelterek, ekleyerek yola devam edin. Örnek: Sonradan çıkabilecek sorunların önceden önlenmesi ve adil bir sözleşmenin yapılabilmesi için "Noterden yapılacak kentsel dönüşüm sözleşmelerinde, daire sahiplerinin avukatının imzasının da olması şartı getirilmiştir." Bakın! Siz düşünürken ben bir kararname çıkardım bile.
    Cevapla
  • HAKİKAT BU 6 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalığın dibi, şehirler çook büyüyüp yayılacak, ağaçlar kesilecek, kentsel dönüşümde olan yerler 10 katı yıkıp 5 kat yapılacak, geri kalan 5 kattaki insanları belediyue konuk evleri mi ağırlayacak. Saçmalık bir kanun.
    Cevapla
  • sevinc 6 yıl önce Şikayet Et
    Marmara da bina yapacak yer kalmadı akıllarına otopark yeni gelmiş.
    Cevapla
  • levent ö. 6 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınmış bir karar her daire için bir park yeri değil bir buçuk park yeri olması neden ise misafir ve iki arabası olanlar için
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    yapı denetimde çalışan mühendislerin kaçlira aldığını lütfen araştırın. sizce bu hak mı, adalet mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle