DASK, gayrimenkullerin teminat olmasına yetmiyor

BDDK tarafından yapılan açıklamalarda teminat olarak alınan gayrimenkullerin sigortalanması şartının uygulanabilmesi için,ikamet amaçlı gayrimenkullerde DASK'ın varlığının yeterli olmadıgını bildirdi.

DASK, gayrimenkullerin teminat olmasına yetmiyor
DASK, gayrimenkullerin teminat olmasına yetmiyor
GİRİŞ 03.10.2011 10:59 GÜNCELLEME 03.10.2011 10:59

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Basel 2 çerçevesinde hazırlanan düzenleme taslaklarıyla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladı.

BDDK'dan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Basel 2/CRD'ye paralel olan yeni sermaye yeterliliği düzenlemelerine uyumun sağlanması için Kurul kararı ile 1 Temmuz 2011-31 Aralık 2012 tarihleri arasında bir geçiş süreci öngörüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, bu süreçte bankaların sermaye yeterliliklerini söz konusu düzenleme taslaklarına göre de hesaplamalarının ve hesaplamalarını Kurum tarafından istenen formatta raporlamalarının beklendiği kaydedildi. Söz konusu geçiş sürecinde bankaların düzenleme taslaklarına ve raporlamalara ilişkin uygulamadan kaynaklanacak yorum farklılıkları ve benzeri sorunları Kuruma iletmelerinin istenildiği belirtilen açıklamada, bu kapsamda başka bankalara yardımcı olunacağı düşüncesiyle bankalardan gelen soruların cevaplarının kamuoyuna açık bir ortamda yayımlandığı kaydedildi.

Buna göre, Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Tebliğ taslağında ifade edilen, ''teminat olarak alınan gayrimenkullerin sigortalanması'' şartının uygulanabilmesi için, ikamet amaçlı gayrimenkullerde Doğal Afet Sigortası'nın (DASK) varlığının yeterli olup olmadığı yönündeki soruya, bu sigortanın yeterli olmadığı yanıtı verildi.

DASK'ın kapsamı deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, yer kaymasına bağlı zararlar olduğu belirtilirken, ''Gayrimenkulün uğrayabileceği hasarlar sadece deprem ve depreme bağlı olaylardan kaynaklanmamaktadır. DASK'ta karşılaşılan zarar tutarı için limit bulunmakta, oysa yüksek değerli gayrimenkullerde teminattaki kaybın bundan daha fazla olabilmesi muhtemeldir. Gayrimenkul özelinde hasara sebebiyet verebilecek muhtemel riskler de göz önünde bulundurularak sigorta yaptırılması gerekmektedir'' denildi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının derecelendirme notuna bağlı uygulamalarda, birden fazla derecelendirme kuruluşunun notundan yararlanılıp yararlanılamayacağına yönelik soru üzerine, bankaların BDDK tarafından yetkilendirilen kredi derecelendirme kuruluşlarından bir veya birkaçını kendi isteği doğrultusunda tayin edebileceği belirtildi.

Basel 2, esas olarak, bankaların sahip olması gereken sermaye miktarını belirlemeye yönelik bir düzenleme. Ülkelerin merkez bankalarının biraraya gelerek oluşturduğu BIS'ın (Bank for International Settlements) 1988'de yayımladığı Basel 1 standartlarının yetersiz kalması üzerine 2008 yılında uygulamaya başlanması planlanan geliştirilmiş risk yöntemi olan Basel 2 benimsendi.

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL