Kapalıçarşı, kentsel dönüşümle restore edilecek

Dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı, Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde restore edilecek. 200 milyon liraya mal olacak restorasyon çalışmaları 2013'te başlayacak.

Kapalıçarşı, kentsel dönüşümle restore edilecek
Kapalıçarşı, kentsel dönüşümle restore edilecek
GİRİŞ 24.05.2012 16:26 GÜNCELLEME 24.05.2012 16:26

Restorasyonla, 1980 darbe döneminde kubbelere dökülen beton ve bu betonların üzerine döşenen kiremitler kaldırılıp, kurşun kubbeler konularak eski yapısına kavuşturulacak.

Tarihi özelliğine rağmen yağmurda akan çatısı, su baskınları ve bakımsızlığıyla gündeme gelen Kapalıçarşı, son olarak James Bond filminin çekimlerine de ev sahipliği yapmıştı. Çekimler sırasında çatıya zarar verildiği iddiaları da kamuoyuna yansımıştı. Çarşının onarıma duyduğu ihtiyaç New York Times gazetesine de haber konusu olmuştu.

1461 yılında kurulan ve dünyanın ilk alış veriş merkezi olma özelliğini taşıyan Kapalıçarşı'nın restorasyon çalışması, Anıtlar Kurulu'nun onayı ile çalışmalara başlanacak. Yapılacak çalışmalar ile Kapalıçarşı'nın alt yapısı düzenlenecek. Ayrıca, çarşının yağmur sularından maruz kalması engellenerek, çatıya monte edilmiş su depoları, klima motorları, tesisat kabloları, televizyon antenleri çatıdan arındırılacak.

Proje çalışmaları ile hem Kapalıçarşı'nın bahsedilen bu olumsuzlukları giderilecek hem de yapının tarihsel, sosyal, konumsal ve yapısal özellikleri yenilenecek. Ayrıca Kapalıçarşı Hanlar Bölgesi'ne dahil edilecek.

'Kentsel Döşüm Yasa' kapsamında tarihi çarşıdaki 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han restore edilecek. Çalışmalar kapsamında ilk olarak James Bond filmi çekimi sırasında sıkça gündeme gelen çarşının çatısı yenilenecek.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI DEMİR: KAPALIÇARŞI'YA BOND'DAN DAHA FAZLA ZARAR VERDİK

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, restorasyon çalışmaları hakkında Nuriosmaniye Camii'nin bahçesinde basın açıklaması yaptı. Mustafa Demir, basın açıklamasında şunları kaydetti: " Kapalıçarşı ve çevresindeki hanları proje kapsamında restorasyon çalışmalarını başlatacağız. Biz James Bond'dan daha fazla zarar verdik.

Burası dünyanın en çok ziyaret edilen ilk 10 tarihi mekanı içinde yer alıyor. Buranın çatı problemi, yönetim problemi, enerji problemi, alt yapı problemi var. Bir taraftan restorasyon çalışmasının yürütürken çarşıyı bu sorunlardan nasıl arındıracağımızı düşünüyoruz. Bu sorunların ortadan kalması için bir yönetimin olması şart. Kapalıçarşı'nın hukuksal sorunları da vardı .Yapılan yasal düzenlemelerle bu sorunların ortadan kalktığı görülüyor."

Kapalıçarşı'da basın mensuplarıyla birlikte inceleme yapan Mustafa Demir, "Kapalıçarş'nın normal hali kubbe iken 1980 ihtilali döneminde üzerine beton dökülerek kiremitler döşendi. Anıtlar Kurulu'nun vereceği karar ile çatıda değişikler yapacağız." diye konuştu.

Toplam 200 milyon lira maliyetle gerçekleştirilecek restorasyon, yaklaşık 4 yıl sürecek ve bu süreçte çarşının herhangi bir yeri kapatılmayacak. Restorasyon çalışmalarında, İlber Ortaylı, Mustafa Armağan, Betül Mardin gibi isimlerin bulunduğu 18 kişilik danışma kurulu da yer alacak.

CİHAN