Uzun: Zaman yara sarma zamanı değil!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, ''Zaman afetler sonrası yara sarma zamanı değil, afet öncesi gerekli tedbirleri alarak zarar azaltma zamanıdır'' dedi.

Uzun: Zaman yara sarma zamanı değil!
Uzun: Zaman yara sarma zamanı değil!
GİRİŞ 10.10.2012 14:31 GÜNCELLEME 10.10.2012 15:59

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmit'te düzenlenen ''Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor'' başlıklı toplantıda konuşan Uzun, 1950'li yıllardan sonra Türkiye'de yaşanan hızlı ve denetimsiz kentleşme nedeniyle güvenilir ve sağlıklı yaşam alanları oluşturacak tutarlı ve etkin politikalar geliştirilmediğini söyledi.

Bunun soncunda kentlerin doğal ve kültürel çevreyle afet risklerinin gözardı edilerek plansız büyüdüklerini anlatan Uzun, Türkiye'de bir çok afet yaşandığının gözardı edilemez bir gerçek olduğunu  kaydetti.

Uzun, yaşanan afetler sonrasında pek çok vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getirerek, bu kayıpların büyük kısmının, yanlış yer seçimi, mevzuat ve yapım tekniğine aykırı inşa edilen riskli yapılardan kaynaklandığını bildirdi.

Kentsel dönüşümün en önemli amacının, insan hayatının korunması olduğununa dikkati çeken Uzun, ''Devletimizin temel politikası olarak diyoruz ki zaman, afetler sonrası yara sarma zamanı değil, afet öncesi gerekli tedbirleri alarak zarar azaltma zamanıdır'' diye konuştu.

Uzun, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunla riskli yapıların tespit edilip yıkılmasını ve yerlerine sağlıklı ve güvenli konutların yapılmasının amaçlandığını belirterek, bu kanunla vatandaşların, hak ettiği güvenli yeni konutlara kavuşturulacağını bildirdi.

Riskli yapıların yıkımından yeniden yapılmasına kadar tüm sürece ilişkin yeni düzenlemelerin bu kanunla yapıldığını anlatan Uzun, şöyle konuştu:

''Bu kanun, sadece kentsel dönüşüm kanunu değildir. Afetler karşısında can ve mal güvenliği sağlamaya yönelik bir kanundur. Bu nedenle kentsel dönüşüm seferberliğinde birlik ve beraberlik sağlanmalıdır. Siyasi çıkar gözetmeden, rant amacı gütmeden, toplumun tüm kesimlerinin desteği ve güveniyle bu süreç başarıya ulaşacaktır. Bu süreçte herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Yapıcı ve üretici bir rol üstlenmelidir.''

-''Zaman, dönüşüm zamanıdır''-

Uzun, Marmara depreminden en fazla etkilenen Kocaeli'nin, bu sürece en çok desteği vermesi gereken illerin başında geldiğini ifade ederek, kentsel dönüşüm uygulamalarının sadece kamu eliyle değil, aynı zamanda özel sektörün desteği ve etkili katılımıyla başarıya ulaşacağını vurguladı.

Bu süreçte belirlenen hedeflere ulaşmak için üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve tüm paydaşların katılımının da önemli olduğunu anlatan Uzun, kentsel dönüşüm sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, kimseyi mağdur etmeden bu süreci yönetmek olduğunu söyledi.

Kentsel dönüşümün, sadece binaları yıkıp yeni binalar yapmak olmadığına dikkati çeken Uzun, şöyle konuştu:

''Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla şehirlerimiz, estetik bir görünüm kazanacaktır. Altyapı ve ulaşım sistemleri çözülecek, yeterli sosyal donatı alanları, yeşil alanlar, oluşturulacaktır. Çevreyi tehdit eden unsurlardan arındırılacak, çevre dostu yeşil binalar oluşturulacaktır. Aynı zamanda bu süreçte düzenli yapılaşma sayesinde kaynak israfı engellenecek. Yerel malzemelerin kullanımı sağlanarak, üretim sektörü hareketlendirilecek. Aynı zamanda vatandaşlarımızın sosyal dayanışma duygusu artarak, devlete olan güveni daha da gelişecektir. Çözüm, kentsel dönüşümdedir ve zaman, dönüşüm zamanıdır.''

KAYNAK: AA