150 milyon dolarlık dev kompleks!

150 milyon dolarlık Türkiye'nin en büyük özel hastanesi Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile açıldı. Dev tesiste 5 yıldızlı odalardan helikopter pistine kadar A'dan Z'ye herşey düşünülmüş iken, hedefte ise 1 milyar dolarlık 4 yatırım daha bulunuyor.

150 milyon dolarlık dev kompleks!
150 milyon dolarlık dev kompleks!
GİRİŞ 16.10.2012 11:06 GÜNCELLEME 16.10.2012 11:06

Kenan Biter'in haberi

Sağlık alanında sessiz bir devrim gerçekleşiyor. Üst üste yapılan milyon dolarlık yatırımlar neticesinde ortaya çıkan donanımlı ve nitelikli yapılar vatandaşın hayallerini zorlarken bir taraftan da gurur veriyor...

Türkiye sağlık alanında, Avrupa'daki birçok ülkeyi hem teknolojik alt yapı, hem fiziki yapı, hem de nitelikli doktor bakımından geride bırakarak çıtayı her geçen gün daha da yükseltiyor. Bu gelişmelere paralel olarak ortaya koyulan sağlık politikaları çerçevesinde gerçekleştirilen Sağlık Turizmi ile de Türkiye, Almanya'dan Yunanistan'a, Libya'dan Dubai'ye kadar birçok ülkenin vatandaşı için sağlık anlamında referans ülke konumuna yerleşiyor.

İşte sağlık alanında yaşanan bu olağanüstü gelişmeye özel sektör de tüm imkânlarını seferber ediyor. Bunun en güzel örneği ise Başbakan Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta açılışı yapılan ve 'Türkiye'nin En Büyük Özel Üniversite Hastanesi' olma özelliğini de taşıyan İstanbul Bağcılar'daki Medipol Mega Hastaneler Kompleksi'nde görülüyor....

Estetiğin, mimarinin ve son teknoloji cihazların 100 bin m2 kapalı alan üzerinde birleştiği 4'lü hastane kompleksinde ( Genel Hastane - Onkoloji Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi - Diş Hastanesi) 470 yatak kapasitesi ile 25 ameliyat salonu bulunurken, hastaneye gelenler için de 26 bin m2'lik 5 katlı otopark yer alıyor. Böylesine dev rakamların yer aldığı komplekste günde 5 bin hastaya aynı anda hizmet verilebilecekken yüzün üzerinde de ameliyat yapılabilecek.

150 milyon dolarlık bir yatırım maliyeti ile hiçbir ayrıntının atlanmadan oluşturulup faaliyete geçirildiği tesiste hastalar için gün ışığından olabildiğince maksimum oranda faydalanılabildiği 5 yıldızlı otel konforunda odalar dizayn edilirken, hasta refakatçileri için de hallerde eşsiz bir manzaraya bakan dinlenme alanları oluşturulmuş.

Kompleks kendine özgün peyzajının ve hastaların hastaneye hızlı ve rahat bir şekilde ulaşmaları için konumlandırıldığı yürüyen merdivenlerin bulunduğu 15 m2'lik alanı ile de Türkiye'de diğer yapılarda olmayan bir alana sahip iken yine tesis ile entegre bir şekilde yer alan heliport alanı ile Türkiye'de bulunan en ağır helikopteri taşıyabilecek statikte yurtiçi ve yurtdışı hasta transferine olanak sağlıyor.

Türkiye için sağlık alanında ileriye dönük ciddi buluşların yapılmasına olanak sağlayacak bu dev tesisin başında da yine tesisin yapısına yakışan Türkiye'nin uluslar arası arenada göğsünü kabartmış bir isim olan Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı bulunuyor.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 6.5 yıl başhekimliğini yapan Yiğitbaşı 2004 yılında ise Amerika'daki MD Anderson Kanser Merkezi'nde kanserde yeni bir tedavi modeli olan 'Moleküler hedef tedavisi' üzerinde yaptığı bir çalışma ile birincilik ödülüne layık görülmüş.

TÜM BRAŞLARDA SGK ANLAŞMASI VAR!

1 Temmuz 2012 tarihi itibari ile hasta alımına başladığını ve daha çok yeni olmalarına rağmen günde ortalama bin 300 hastanın muayene edildiğini bu sayının ise 2 yıl sonra tam kapasite rakamı olan 5 bini bulacağını ifade eden Yiğitbaşı, hastanenin bir diğer en önemli özelliğinin de zaten tüm branşlarda SGK anlaşmasının olduğunu belirterek, bu yüzden mevcut kapasite rakamlarına çok yakın
bir zaman içine ulaşılabileceğini söyledi.

EN FAZLA BRANŞA SAHİP HASTANE

60 farklı branş ile Türkiye'nin en fazla branş sayısına sahip hastane kompleksi ünvanını da elde ettiklerinin altını çizen Yiğitbaşı, dev kompleks ile bilgi verdi; ''Komplekste 246 poliklinik odası ile hasta odaklı üstün hizmet anlayışıyla hizmet veriliyor. Tesiste bunun yanı sıra 470 yatak kapasitesi ile 133 yataklı tamamı akıllı sistemler ile donatılmış yoğun bakım ünitesi bulunuyor. Binanın konfigürasyonu da dahi olmak üzere her şey ince ince emekle donatılmış. Geniş poliklinik alanları ve her departmanın kendine özgü alanı bulunuyor. Yani dağınık değil... Nükleer Tıp, Radyoterapi gibi ağır cihazların bulunduğu alanlar yer altında kurşun geçirmez odalarda bulunuyor...''

TÜRKİYE'DE İLK DEFA KULLANILIYOR: HIFU

Bünyesinde barındırdığı cihazlar ile 'Türkiye'nin ilk en iyi tıbbi donanıma sahip özel hastanesi' olma özelliğini de taşıyan komplekste Türkiye'de ilk defa prostat kanseri, kemik iliği metastanları ve uterus miyomlarının tedavisinde devrim niteliğinde olan HIFU teknolojisinin de kullanılacağını aktaran Yiğitbaşı; '' Bu cihaz yüksek frekanslarda ultrosanik ses dalgaları ile tümörün yok edilmesinde kullanılıyor. Cerrahi müdahale olmadan odaklandığı noktada yakma tesiri yapıyor. Bu cihazı emar ile kombine bir şekilde kullanıyoruz.'' dedi.

Bu teknolojinin yanı sıra Türkiye'de sadece birkaç hastanede olan Robotik Cerrahi yönteminin de kullanıldığı aktaran Yiğitbaşı, bu yöntemin genellikle üroloji, kalp cerrahisi, kadın hastalıkları ve genel cerrahi alanlarında kullanıldığını belirtirken, çok küçük deliklerden ameliyatın yapılmasına imkan tanıyan bu cihaz sayesinde hem hastaya hem de cerraha büyük kolaylık sağlandığını ve ciddi başarılar elde edildiği ifade etti.



TÜM BRANŞLARDA' SON DURAK' HEDEFİ

'Son dönemlerde yaygınlaşan ve Türkiye'de 4.'sü gerçekleşen yüz nakilleri ile ilgili tesiste böyle bir şeyi zamanla gerçekleştirecek misiniz' şeklindeki soru üzeri Medipol olarak biraz daha fazla ihtiyacın olduğu alanlarda başarılar yakalamak istediklerini belirten Yiğitbaşı; ''İleriye dönük öngörülerimizde Ağız ve Diş Hastanesi'nde, Kardiyovasküler Cerrahi de, Çocuk Kardiyofizyolojik çalışmalarda, Onkoloji ve ortopedi cerrahisinde öne çıkacağımızı düşünürken nakillerde ise özellikle karaciğer ve böbrek olmak üzere tüm organ nakillerinde de ön plana çıkacağımızı düşünüyorum. Bunların dışında zaten kendini çok iyi ispatlamış bir tüp bebek merkezi ve kemik iliği transfer merkezimiz bulunuyor'' dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DİŞ HASTANESİ!

4'lü hastane kompleksin de ( Genel Hastane - Onkoloji Hastanesi - Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi - Diş Hastanesi) diş hastanesinin 'Türkiye'nin en büyük diş hastanesi' olma özelliğini de taşıdığını ifade eden Yiğitbaşı, normalde Türkiye de bu alanda bulunan çoğu yerin ya merkez ya da klinik diye geçtiğini ancak hastane ruhsatına sahip ikinci hastane olduklarını kapasite olarak ise en büyük diş hastanesi konumunda olduklarını söyledi.

DOĞRU İLAÇ DOĞRU HASTAYA

A'dan Z'ye her şeyin düşünüldüğü komplekste yanlış iğne ya da yanlış ilaç yüzünden telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmasını engelleyecek bir sistemde bulunuyor. Pyxis Parx yani İlaç Dolum Otomizasyonu diye adlandırılan sistem ile ilaç seçim, kontrol ve teslim işlemleri kontrolü bir otomasyon üzerinden gelişirken doğruluk ve etkinlikte ciddi oranda artıyor...



DOKTORLARIN GÖZÜ DEV TESİSTE

Her geçen gün ekibe yeni isimlerin dahil olduğunu yıl sonunda ise tesiste yaklaşık bin 500 kişilik bir istihdamın oluşacağını hedeflediklerini belirten Yiğitbaşı, hastaneye karşı vatandaşın ilgisinin yanında Türkiye'de ve uluslar arası arenada çalışan doktorların da çok ciddi bir teveccühünün oluştuğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü...

''Çok iyi hekimler ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu hekimler şu an bizi dışarıdan izliyor. Ancak çok yakın bir zamanda çok iyi isimleri bünyemize dahil edeceğiz. Bunun yanı sıra üniversite hastanelerinde yaşanan belirsizlikler, ekonomik tatminsizlikler ve yurt dışından Türkiye'ye bir şekilde dönüp iyi bir kurumda hem ekonomik olarak hem de hizmet kalitesi olarak konforlu bir ortamda çalışmak isteyen hekimler var. Dolayısıyla burası şu anda üç koldan bir teveccüh merkezi haline dönüşmüş durumda...''

EN AĞIR HELİKOPTER DAHİ İNEBİLECEK!

Projede hiçbir masraftan kaçınılmadığının bir diğer göstergesi ise hastane bahçesinde yer alan helikopter pisti... Hastanenin ön cephesinde projeyle bir bütün olarak tasarlanan heliport alanı, Türkiye'de bulunan en ağır helikopteri taşıyabilecek statikte yurtiçi ve yurtdışı hasta transferine olanak sağlıyor.

DÜNYADA İLK ÜÇE GİREBİLİRİZ!

Yurt dışından hasta çekmek için sağlık turizmi adı altında faaliyetler yürüttüklerini belirten Yiğitbaşı, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin bir çok ülkeye göre çok iyi durumda olduğunu ve diğer ülkelerdeki sağlık hizmetlerine göre çok daha ucuz olduğunu dile getirerek;

''Dünyada 50 JCI standardına sahip tek bir ülke daha yok. Normal bir turistin ülkemize bıraktığı Mevla 600 dolar iken bir sağlık turistinin ortalama bıraktığı para 2 bin 500 dolar civarında. Bypass ameliyatı gibi önemli bir ameliyatı en ucuz yapan ülkeyiz. Madem hem bu kadar iyi hem de bu kadar ucuzuz bunu iyi organize etmeliyiz ve ülke olarak kazançlı çıkmalıyız. Türkiye şayet sağlık sistemindeki amaçlarını gerçekleştirdiği takdirde dünya sıralamasında ilk üçe girebilir'' dedi.

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Medipol Hastaneler Grubu yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Kavacık'ta 600, Bahçelievler'de 300, Göztepe'de 1.000, Acıbadem'de ise 250- 300 yataklı hastane yatırımlarının olacağını ifade eden Yiğitbaşı, Bahçelievler'deki hastane inşaatının devam ettiğini belirterek, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla 10 yıl içinde bitirilmesi planlanan hastaneler ile 3 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

SAĞLIKTAKİ BAŞARI EĞİTİME DE KAYDI

Grubun, açıldığı yıldan beri gelecek planları yapan öğrencilerin gözdesi haline gelmiş bir de üniversitesi bulunuyor. Açıldığı ilk yıl kontejyanını yüzde yüz dolduran tek üniversite olma unvanına da sahip olan bin 630 öğrencili Medipol Üniversitesi'nin bu yılki 706 öğrenci olan kontejyanına ise 705 öğrenci kayıt yaptırmış.

Sağlık alanında olduğu gibi eğitim alanın da iddiasını rakamlar ile ortaya koyan Üniversitenin başında ise bundan önce Sağlık Bakanlığı'nda çok ciddi çalışmalara imza atmış olan Prof. Dr. Sabahattin Aydın yer alıyor.

Tıp eğitim sektöründe artık teoriğin yanı sıra uygulamaya da yer veriliyor. Bu yüzden üniversite tıp fakültesi ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri tek bir kurum haline geliyor. Şu anda Medipol Hastanesi, Medipol Üniversitesiyle bunun ilk örneğini oluşturuyor...

Sayılarla Medipol Mega Hastaneler Kompleksi...

150 milyon dolarlık sağlık yatırımı
4'lü hastane kompleksi (Genel Hastane, Onkoloji Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi, Diş Hastanesi)
470 yatak kapasitesi133 yataklı yoğun bakım ünitesi
Genel Yoğun Bakım: 32
Koroner Yoğun Bakım: 22
KVC Yoğun Bakım: 26
Yenidoğan Yoğun Bakım:53
Türkiye'deki en fazla branş sayısı
246 poliklinik odası
25 ameliyat salonu
100 bin m²'lik kapalı alanı
15 bin m²'lik bahçe alanı
26 bin m²'lik 5 katlı otoparkı
1.500 kişilik istihdam kapasitesi (ilk yılın sonunda)

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7