İstanbul'a 4 ilçeyi kapsayan metro müjdesi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş'tan başlayan Beşiktaş, Şişli, Esenler ve alibeyköy'ü kapanan yeni bir metro projesinin müjdesini verdi.

İstanbul'a 4 ilçeyi kapsayan metro müjdesi!
İstanbul'a 4 ilçeyi kapsayan metro müjdesi!
GİRİŞ 16.10.2012 13:41 GÜNCELLEME 16.10.2012 13:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da görev yapan başkonsolosları ağırladı. Sefirlerin İstanbul ile ilgili düşüncelerini dinleyen Topbaş, Taksim projesinden meydan düzenlemelerine, 3. köprüden Haliç Metro Geçiş Köprüsü'ne, yeni metro hattına kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

'KURU MEYDAN İSTEMİYORUZ'

Tarlabaşı'ndan Osmanbey'e dönen caddenin trafiği yeraltına alınmalı. Böylece Talimhane ile meydan bütünleşecek. Bu ilk etabı Koruma Kurulu onayladı, ihalesi yapıldı. Müteahhit hemen başlayabilir. Bu bölgedeki çalışmayı 1 yıla varmadan ve insanları rahatsız etmeden bitirmeliyiz. Gümüşsuyu'ndan gelip AKM'nin önünden Taşkışla'ya giden altgeçite itirazlar var. Bizim de tereddütlerimiz var, üzerinde çalışıyoruz. Altgeçit yapılırsa ortaya büyük yarıklar çıkacak. Sıraselviler Caddesi'ndeki trafiğin yeraltına alınması çok uygun olmuyor. Bu cadde yayalaşarak meydanla bütünleşecek. Yeni meydan ile Gezi Parkı yeniden ağaçlandırılacak. Kuru meydan istemiyoruz.

24.5 KİLOMETRELİK YENİ METRO

Kabataş'tan başlayan Beşiktaş ve Çağlayan Adliyesi'nin altından Alibeyköy ve Tekstilkent'e uzanan 24.5 kilometrelik yeni bir metro hattı projesi var. Belediyenin öz kaynaklarıyla yapılacak bu hattın çalışması yakın zamanda başlayacak. Bunun yanı sıra meydan projelerimiz var. Aksaray'da deprem riski taşıyan iki viyadüğü kaldırarak 64 bin metrekarelik bir meydan oluşturacağız. Projenin detay çalışmaları yapılıyor. Beyazıt Meydanı da aynı şekilde yenilenecek. Beşiktaş Meydanı'ndaki trafiğin yeraltına alınması projesini tamamladık. Birinci etabını Koruma Kurulu onayladı ve kentsel tasarım çalışmaları sürüyor. Birçok meydanı çevreye zarar vermeden yenileyeceğiz ve yayalaştıracağız.

3.KÖPRÜ İÇİN EN İYİ GÜZERGÂH

Trafiğin en yoğun olduğu doğu-batı aksında iki kıtayı birleştiren sistemlere ihtiyacımız var. Yapımı devameden Marmaray ve lastik tekerlekli tüpgeçitin dışında 3. köprüye de ihtiyaç var. New York ve Seine ile Times nehirlerinde kaç tane köprü olduğunu biliyorsunuz. Günlük hayatı kolaylaştırmak için bu köprüyü yapmak zorundayız. FSM Köprüsü'nden günde 35-40 bin ağır vasıta araç geçiyor. Bir kaza durumunda trafik saatlerce tıkanabiliyor. 3. köprünün ormanı baskı altına almayan, kamulaştırma sorunu olmayan ve çevreyi fazla tahrip etmeyecek olan Poyrazköy-Garipçe arasında yapılmasına karar verildi. En iyi güzergâh buydu. Burada daha çevreci bir köprü yapmayı planlıyoruz.

'HALİÇ METRO KÖPRÜSÜ'NE HER AÇIDAN BAKMAK LAZIM'

Haliç Metro Geçiş Köprüsü projesi UNESCO tarafından onaylandı ve yapım çalışmaları hızla sürüyor. Maalesef bu konuda da bazı politik duruşlar sergileniyor ve uluslararası platformlara şikâyet ediliyoruz. Haliç'in altında 65 metre çamur olması nedeniyle kazıklı köprü yapmak zorundayız. Yüzer köprüde hafif bir oynamada metro raydan çıkardı. Halatlı ve az kazıklı bir sistem yapmak zorundayız. Bu köprüden günde 1 milyon insan geçecek. Unkapanı Köprüsü'nün de yükünü alacak, otobüsleri kaldıracağız. İnsanlar Haliç ve Tarihi Yarımada manzarasına bu köprünün yaya geçişinden bakacak. Bir de bir köprüye 360 dereceden bakmak lazım. Tek noktadan bakmak yeterli değil. Nereden baktığınız çok önemli. Köprünün çevreyle uyumlu olması için renk çalışması dahi yapıyoruz.

HER GÜN 15 BİN TON ÇÖP TOPLANIYOR

İstanbul'da her gün Avusturya ve Yunanistan'ın toplam çöpüne denk olan 15 bin ton çöp topluyoruz. Kurban bayramlarında geçmişte çok kötü görüntüler vardı. Bunu adım adım düzelttik. Gelecek yıllarda daha düzenli olacak.

YORUMLAR 2
  • erdogan yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    fatih bey güldürme insanı (:. bu yazına istanbulda yaşayan herkes güler :d ulaşımdan dolayı herkes kadir topbaşın reformlarını gayet iyi görüyo ve kullanıyo..bir istanbullu olarak da başarılarının devamını dılıyorum..
    Cevapla
  • fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    3 yıl sonra açılır!. hep böyle başlar. 3 yıl sonra açılacak diye. 10 yıldan önce açılmaz. demedi demeyin.
    Cevapla