O köylerden 5 yıl boyunca vergi alınmayacak!

13 şehirde il sınırlarının büyükşehir belediyesi sınırı olarak kabul edilecek ve büyükşehir belediyesine bağlanan köylerden 5 yıl boyunca vergi ve harç alınmayacak.

O köylerden 5 yıl boyunca vergi alınmayacak!
O köylerden 5 yıl boyunca vergi alınmayacak!
GİRİŞ 22.10.2012 15:20 GÜNCELLEME 22.10.2012 15:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, büyükşehir statüsü kazanacak 13 şehirde il sınırlarının büyükşehir belediyesi sınırı olarak kabul edileceğini, büyükşehir belediyesine bağlanan köylerden 5 yıl boyunca vergi ve harç alınmayacağını söyledi.

Milletvekili Öznur Çalık, Kayısı Kent Muhtarlar Derneği'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın kabul edilerek, Genel Kurul'a gönderildiğini belirtti. Malatya'nın da içinde bulunduğu 13 şehrin, kanunun yasalaşmasıyla büyükşehir statüsüne kavuşacağını anlatan Çalık, "Kanun yasalaşırsa büyükşehir olacak illere AK Parti iktidarının en önemli hediyelerinden biri olacak." dedi. Bu konuda başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Çalık, "Malatya'nın büyükşehir olması rahmetli Turgut Özal'ın rüyasıydı. Gündeme getirdiğimizde de herkes 'Yine ağzı olan konuşuyor, milletvekilleri de konuşuyor' demişti. 'Büyükşehir yine rüya' diye bize sitem ediyorlardı. Ama biz her zaman olduğu gibi sözümüzün arkasında durduk." diye konuştu.

14 milletvekilinin Meclis'e 13 ilin büyükşehir olmasıyla ilgili kanun teklifi sunduğunu anımsatan Çalık, "Köylerin mahalleye çevrilmesi, köy tüzel kişiliğinin kaybı anlamına gelmiyor. Şunu bilmenizi isterim ki; büyükşehire gelen bütçeden köylerimiz pay alamıyordu. Mahalle olduğu andan itibaren büyükşehire gelen pay, mahallerimize ve köylerimize de yansıyacak. Köylerimizin orman ve mera hakları korunacak. 5 yıl boyunca köylerimizden hiçbir vergi ve harç alınmayacak. Su ücreti ise o bölgedeki en düşük su tarifesinin dörtte birini geçmeyecek. Mahalleye dönüşen köylerimizde ruhsatlandırma için kolaylıklar sağlanacak. Yatırım izleme ve koordinasyon merkezi kurulacak. Büyükşehir belediyesinin yetkisi artırılacak. Merkezi hükümetin genel bütçesi yüzde 2,5'tan yüzde 4,5 çıkarıldı. Yani illerin bütçesi iki kattan fazla artacak. Malatya'nın 180 milyonluk bütçesi 300 milyona yaklaşacak. Belediyeler, mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yatırımı yapacak. Mahalleye dönüşen köylerde yapılar için ruhsatlandırma kolaylığı getirilecek, geleneksel mimaride proje üretilecek ve köylülere ücretsiz verilecek. Köylerdeki evler, hayvancılık tesisleri, bakkal, fırın, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerine ruhsat verilecek. Köylerdeki yapı stoğu, ruhsatlı hale gelecek. Senelerdir köydeki evinin yıkılma korkusunu yaşayan vatandaşlarımız rahat uyuyacak. 29 büyükşehirde merkezi idare yatırımlarını koordine etmek, afetle mücadele ve başka bir sıkıntı yaşanmaması için valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezleri kuruluyor. Böylece özel idarelerin kaldırılmasıyla boşluk olmayacak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 5
  • Mehmet Büyükalbayrak 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın "milletin ferdi"ne.... yorumlar için, adınızı da gizleyerek, yorum yapıyorsunuz. yorum, haberle ilgili olmalı... elbette, özgürsünüz... yalnız, yorum yaparken bilgi ile yapmanızı isterdim. imar planı ve imar uygulamalarının nasıl ve hangi düşüncelerle yapıldığını çok iyi bilirim. zira, mimarım... belediye meclisi üyeliği de yaptım... çıkarlara karşı çıktığım için, bazı dostlarımı da kaybettim... anadolu'nun pek çok yöresini gezdim... özellikle de kırsal yöreleri... getirilmek istenilen sistemin, ülkeme nelere mal olacağını çok iyi görüyorum... ALLAH bu milleti, şahsi ve siyasi çıkarlarını her şeyin üstünde görenlerden kurtarsın... başka türkiye yok... bu ülke, hem yerli sülüklere, hem de yabancı emperyalistlere peşkeş çekilemeyecek kadar değerlidir...
    Cevapla
  • milletin ferdi 11 yıl önce Şikayet Et
    ne yıkımından bahsediyorsunuz siz ya sayın yorumcular? hizmet gidecekmiş vatandaş yıkayacakmış, komik!. imara açılma ihtiyaç ile olur. büyükşehir olduğunda, büyükşehrin sınırları da il sınırları olunca herkes bir yere mi yığılır. tam tersi yoğunluk dağılır. her yerde de konuta elverişli yeterli yer bulunur. daha müsait yer varken, adam ya da belediye niye açsın tarımda kullanabilecek alanı imara? nüfus artışı mı var? bir bölgeye yığılma mı var? imara açma uygunsa ve imara açma değerini arttırıyorsa elbet verdiği vergi de yüksek olacak. o gariban dediğin adam artık gariban olmayacak ki. ne zenginleşenin derdine yanarım ne de zenginleşti vergiyi nasıl öder diye dertlenirim. sizin derdiniz yok herhalde siz dertlenebilirsiniz.
    Cevapla
  • demir demir 11 yıl önce Şikayet Et
    gariban köylülere yazık.... tarım alanaı olan köyler için haber güzel. ya tarım alanı olmayan dağ köyleri? 50-100 metrekarelik yerlerde tarım yapıp devletten aldığı yardımla geçinen köylüler var. onlar için büyük yıkım olur. dağ başında kendi yağıyla kavrulan insanlara devlet hizmet götürecek ama o köylüler bunu ödeyebilecek mi?
    Cevapla
  • Mehmet Büyükalbayrak 11 yıl önce Şikayet Et
    siz nerede yaşıyorsunuz?. "burası şemdinli, ben çopur osman, / zor benim oraya ulaşmam beyim..." ozan arif
    Cevapla
  • Mehmet Büyükalbayrak 11 yıl önce Şikayet Et
    ya sonrası!... "zehiri teneke kupa ile sunmazlar." beş yıldan sonra, tarım alanlarını imara açıp yüksek vergi almanın yolları aranmayacak mı? sayın başbakana sormak lazım: doğuyu bırakalım, vezirköprü'nün (belki hatırlayamayanlar olur, samsun'un ilçesidir.) uzak bir köyü ile istanbul'un banliyolarını kıyaslamak ne kadar doğrudur? hizmet götürülecek yerlerin öncelik sıralamasında, bölgenin ihtiyacı mı yoksa gelecek oyların sayısı mı belirleyici olacaktır? bu karar, türkiye'nin her yerini çankaya, başbakanın ifadesi ile de, istanbul sananların kararıdır... bu ülkeye yazık ediliyor...
    Cevapla