Bayraktar: Bağdat Caddesi için riskli alan ilanı yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bağdat Caddesi, Fatih ve Bağlarbaşı'nda kentsel dönüşüm ilanı veya riskli alan ilanı gibi bir çalışmaları olmadığını belirtti.

Bayraktar: Bağdat Caddesi için riskli alan ilanı yok!
Bayraktar: Bağdat Caddesi için riskli alan ilanı yok!
GİRİŞ 21.11.2012 13:46 GÜNCELLEME 21.11.2012 13:46

''Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi''nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, kentsel dönüşümün Türkiye'nin gündeminde ve elzem olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşümü halka rağmen yapmayacaklarını, halkın rızasına, gönüllülük esasına dayalı yapacaklarını ifade ettiklerini anlatan Bayraktar, bunun için de tapu kayıtlarının çıkmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kadastrosunun, mekansal üst ölçekli planlarının, çevre düzeni planlarının yüzde 95'ini bitirdiklerini bildiren Bayraktar, coğrafi bilgi sistemlerinin dijital ortama aktarılmasıyla kentsel dönüşümü daha da kolaylaştıracaklarını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Vatandaşımıza dediğimiz şudur; binalarınızı kendiniz dönüştürün. Binanızın riskli olup olmadığını kendiniz tespit ettirin, ondan sonra devlet olarak her türlü yardımı yapacağız'' dedi.

Kentsel dönüşüme halkın katılımının artırılması, halkın bu işe dört elle sarılmasına ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, ''Türkiye'nin şehirlerini kaçak, afete dayanıksız, mühendislik desteği almamış yapılardan kurtarmak boynumuzun borcudur. Bu işi çok önemsiyoruz. Kentsel dönüşümü, afet riski altındaki alanların kentsel dönüşümünü önemsiyoruz. Önümüzdeki süreçte de halkımızla beraber bu işi başaracağız'' ifadelerini kullandı.

-''Açık gözlülere fırsat verilmemeli''-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bir gazetecinin, Bağdat Caddesi'ndeki ölçümlere ilişkin sorusu üzerine, bu konunun çok ''speküle, ajite edilebilecek, açık gözlülerin türeyebileceği bir konu olduğunu'' belirterek, bu kişilere fırsat verilmemesini istedi.

Mülk sahibi tarafından yaptırılan risk tespitinin, belediye veya çevre ve şehircilik il müdürlükleri tarafından onaylanmadıkça geçerli olmayacağını anlatan Bayraktar, risk tespitlerini özel şahısların yapamayacağını söyledi.

Tespite, vatandaşın itiraz hakkı da bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:

''Kamu kuruluşları dışında özel şahısların, müteahhitlerin birisi adına kentsel dönüşüm yapmaya yeltenme hakkı yoktur. Bu konuda mülkiyet ve hak sahipleri  ile devletin yetkisi var. Bu böylece biline... Ne Bağdat Caddesi ne Fatih ne Bağlarbaşı'nda kentsel dönüşüm ilanı, riskli alan ilanı gibi bir çalışmamız var. Ancak vatandaşların talepleri doğrultusunda bu çalışmalar yapılacaktır. Vatandaş istemeden kimsenin binasını yıkmak gibi bir durumumuz yok. Kimsenin elektrik ve suyunu kesmek gibi bir projemiz yok. Bu işten de siyasi olsun başka türlü olsun, rant devşirmek çok yazıktır, çok ayıptır. Bunlara halkımız taviz vermeyecektir.''

Bayraktar, kentsel dönüşümü halka anlatma konusunda basına da görev düştüğünü belirtti.

KAYNAK: AA