Yörük ailenin ''ev hayali'' gerçek oldu

Mersin'de konar-göçer kültürünün son temsilcisi Yörüklere mensup 6 kişilik Çoban ailesi, çocuklarının eğitimi için kurdukları ''yerleşik düzen'' hayali, Kaymakamlık tarafından sağlanan prefabrike ev ile gerçek oldu.

Yörük ailenin ''ev hayali'' gerçek oldu
Yörük ailenin ''ev hayali'' gerçek oldu
GİRİŞ 24.01.2013 12:01 GÜNCELLEME 24.01.2013 12:01

Konar-göçer kültürünün son temsilcileri olan Yörüklere mensup Çoban ailesi, çocuklarının okul çağına gelmesi nedeniyle 5 yıl önce hayvanlarını satarak, yerleşik hayata geçmek istedi.

Bunun için hayvanlarını satıp ev alma hayalleri kuran aile, hayvanlarını sattığı kişi tarafından dolandırıldı. Bu yüzden yerleşik hayata geçme hayalleri de suya düşen aile, çocuklarını okula yazdırdı. Ancak düzenli olarak okula gidemeyen 4 çocuk, ancak babalarının yevmiye karşılığı işe gidemediği zamanlarda, babalarının yardımıyla dağlardan şehir merkezine gelerek, eğitimlerine devam edebildi.

Geçen yıl ailenin dramını öğrenen Mersin'in Mut ilçesi Kaymakamı Mustafa Şahin, aileyi, Göksu beldesindeki ormanlık alanda kurulan çadırlarında ziyaret etti. Kaymakam Şahin, burada aileye ''ev'' sözü verdi.

Kaymakam'ın sözü üzerine aile için ilçe merkezinde 3 odalı prefabrike ev yaptırıldı. Bu sayede yerleşik düzene geçen Çoban ailesi, dağda yaptıkları çadır hayatından kurtuldu. Aile, yerleşik hayata geçer geçmez ilk iş olarak 4 çocuğunu da okula kaydettirdi.

Kaymakam Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Naci Çoban (49), eşi Neşe (36) ile çocukları Duran (14), Mehmet (11), Mustafa (10) ve Ubeyit'i (6) kaldıkları çadırda ziyaret ettiğini hatırlattı.

Ziyaret sonrasında gördükleri manzara karşısında şaşkına döndüğünü ifade eden Şahin, ''Ziyaretimde aileye ev temin edebilme yönünde bir sözüm olmuştu. Bugün sözümü yerine getirdiğim için mutluyum'' dedi.

Artık ailenin ilçe merkezinde kurulan prefabrike evde yaşayacağını, çocukların ise kolaylıkla okula gidip gelebileceğini anlatan Şahin, imkanlar dahilinde aileye yardımlarını sürdüreceklerini, bu kapsamda hastalığı bulunan çocuğun da tedavisi için çalışmalara başlandığını kaydetti.

-''Yağmur üstümüze akmayacak''-

Baba Naci Çoban da, 5 yıl önce çocuklarının okul zamanı gelince, ''ev alırım'' hayaliyle 60 keçisini sattığını söyledi. Ancak satış karşılığında vaat edilen parayı alamayınca zor durumda kaldığını ve çadırda yaşamaya devam ettiklerini anlatan Çoban, şöyle konuştu:

''Özellikle kış aylarında ciddi sıkıntı yaşıyorduk. Ne zaman yağmur yağsa, kaldığımız çadırın içine de su geliyordu. Ama artık yağmur üstümüze akmayacak. Çocuklarımız düzenli okula gidip gelemiyordu. Çünkü okula gitmek için dereden geçmeleri gerekiyordu. Yanlarında ben olduğum zaman karşıdan karşıya geçiriyordum, ama olmadığımda okula gidemiyorlardı. Kaymakamımız geçen yıl yanımıza geldiğinde ev sözü vermişti. Bugün ise sağ olsun devletimiz o imkanı verdi. Biz sıcak, üstü akmayan bir oda isterken, 3 odalı evimiz oldu.''

Küçük oğlu Ubeyit'in geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle konuşamadığını ve doktora da götüremediğini ifade eden Çoban, devlet imkanlarıyla kontrollerin yaptırıldığını, çocuğu tedavi edileceği için çok mutlu olduklarını kaydetti.

KAYNAK: AA