Rusya'da emlak karlı mı?

Birçok uzman, Rusya'nın Moskova, Sankt Peterburg, Yekaterinburg, Novosibirsk, Krasnodar gibi büyük kentlerde gayrimenkul yatırımların uzun vadede kazançlı bir iş olduğunu belirtiyor

Rusya'da emlak karlı mı?
Rusya'da emlak karlı mı?
GİRİŞ 14.02.2013 16:11 GÜNCELLEME 14.02.2013 16:11

Birçok uzman, Rusya'nın Moskova, Sankt Peterburg, Yekaterinburg, Novosibirsk, Krasnodar gibi büyük kentlerde gayrimenkul yatırımların uzun vadede kazançlı bir iş olduğunu belirtiyor. Günümüzde yabancılar, Rusya'nın neredeyse tüm gayrimenkul çeşitlerini satın alabiliyor. Elbette, tarım amaçlı ve sınırda olan araziler istisna.

Türk emlak şirketleri, 1980'lerin son yıllarından itibaren bu alanda kendi ayakları üzerinde sağlam duruyorlar. Forbes dergisinin Rusya Emlak Kralları-2013 listesinde Enka Holding (5. sırada), Renaissance Construction (30. sırada) ve Capital Partners (19. sırada) şirketi yer alıyor.

Kriz sonrası yıllarda emlak alanında arz sıkıntısı nedeniyle yükselen fiyatlar düşüş yaşayabilir. Moskova Belediyesi Ekonomik Politika ve Kalkınma Departmanı, başkentte hizmete verilen emlak sayısının 2012 yılında, bir önceki döneme kıyasen ön belirlemelere göre yüzde 7,7 oranında arttığını açıkladı.

Moskova ve Sankt Peterburg gibi büyük kentlerin çevresinde üretim tesislerin gelişmesiyle birlikte, yatırımcıların bu bölgelere olan ilgisi de arttı. Rusya'nın Sesi radyosuna demeç veren RTİB Başkanı Naki Karaaslan, "Zaman ve getiri ilişkisi açısından düşündüğümüzde, Moskova dışındaki bölgelerde gayrimenkul yatırımlarından getiri verimliliğinin daha yüksek olabileceğini düşünüyorum. Yatırım amaçlı gayrimenkul alımı ile ilgili olarak Moskova fiyatlarının doyum noktasına ulaştığı kanaatindeyim. Moskova çevresindeki şehirlerde uygun fiyatlarla arsa, işyeri alımlarının da olduğunu biliyorum." dedi.

Rusya'nın gayrimenkul yatırımı açısından dünyanın diğer ülkelerine göre çok daha avantajlı olduğunu düşünen Modateks şirketinin sahibi İkbal Duru, "Tabii, bu 4-5 yıl öncesine kadar çok daha iyiydi. Şuanda durum dünya standartlarına yaklaşıyor. Ama yine de Avrupa ülkeleri ve Türkiye'ye göre burada emlak yatırımı yapmak çok daha avantajlı görünüyor. Şuanda yatırım yapılan çoğu depo ve dükkân. Daha sonra mağaza açmak üzere kullanılabilecek yerlere yatırım yapılıyor. Ancak depo ve üretim yerlerine bayağı bir ilgi var." dedi.

Öte yandan çoğu uzmanlar, emlak alanında "büyük ikramiye" döneminin geride kaldığı fikrinde birleşiyor. İkbal Duru, "Son yıllarda Türkiye vatandaşları arasında Rusya'da gayrimenkul alımı yaygınlaşmaya başladı. Fakat çok daha evvel burada iş yapan vatandaşlarımızın, bence, gayrimenkule daha fazla yatırım yapması gerekiyordu. Fiyatlar daha uygundu. Gayrimenkul fiyatları, son 10 yılda çok büyük artış gösterdi." dedi.

Yabancı vatandaşlar, Rusya'da gayrimenkul alımıyla ilgili genellikle sorun yaşamıyor. Yine de tüm alımlara büyük bir dikkatle yaklaşmalı. Naki Karaaslan, "Yabancıların, gayrimenkul yatırımı yaparken vergi, ortaklık hukuku, bankacılık sistemi gibi unsurları iyi incelememesi, bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir." dedi. Rusya'da gayrimenkul edinmek isteyenlerin dikkatini tapuya çeken İkbal Duru, "Tapuya bakmak lazım. Toprak anlaşması, elektrik, gaz gibi alt yapı sorunlarını incelemek lazım. Özellikle, eğer alacağınız yerin elektriği yoksa elektriği bağlamak çok pahalıya patlayabilir, bürokratik zorluklarla karşılaşılabilir." dedi.

Uzmanlar, yabancıların yıldan yıla daha aktif bir şekilde, başta Moskova ve Sankt Peterburg olmak üzere Rusya'nın büyük kentlerinde konut satın aldığını kaydediyorlar. Miel Emlak Şirketi analisti Yelena Semina, Rusya'da daire satın alan yabancıların, bu ülkede uzun zamandır yaşayan kişiler olduğunu belirtti. Rusya'nın Sesi radyosuna verdiği demeçte Semina, "Belli bir süre için Rusya'ya gelen yabancılar, genellikle daire kiralıyor. Moskova'ya gelen yabancılar, birincil piyasada inşaatı ve tamiratı beklemeye zamanı olmadığı için hep ikincil piyasada daire satın alıyor." dedi.

Ancak konut alımı konusunda yabancılar için bazı nüanslar olduğunu da belirten Semina, "Rusya'da konuta sahip yabancı vatandaşlar, yasalar uyarınca bu ülkede belirli bir süre ikamet ettiğini ispatlayamaması durumunda, konutlarını satmak isterlerse sorun yaşayabilirler. Bu durumda yüzde 30 vergi ödemeleri gerekecek. Bu nedenle, çoğu yabancı vatandaş, Rus olan eşleri adına konut satın alıyor." dedi.

Rusyanınsesi.com

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL