Başbakan'ın 9 yıllık hayali gerçek oluyor!

Başbakan Erdoğan'ın '9 yıllık hayalimdi. Ne yazık ki hala bunu gerçekleştiremedik. Danıştay'da bazı engellemeler oldu" dediği dev şehir hastanelerinin önünde engel kalmadı.

Başbakan'ın 9 yıllık hayali gerçek oluyor!
Başbakan'ın 9 yıllık hayali gerçek oluyor!
GİRİŞ 22.02.2013 13:02 GÜNCELLEME 22.02.2013 18:03
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

TBMM Genel Kurulu'nda, sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Sağlık Bakanlığı'nca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılmasına ihtiyaç duyulan tesislerin ön fizibilite raporu ve belirlenecek standartlar çerçevesinde Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde, 30 yılı geçmemek üzere bağımsız ve sürekli nitelikte üst hakkı tesis edilmesi suretiyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesinin sağlanması ve bu projeler için alınacak danışmanlık, araştırma ve geliştirme hizmetleriyle ileri teknoloji ya da yüksek mali kaynak gerektiren bazı hizmetlerin gördürülmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Kanuna göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Maliye Bakanlığı'nca yükleniciye bedelsiz olarak tesis edilecek Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde, sözleşmede belirlenecek bedel karşılığında tesis yaptırabilecek. Yapım işlerine ilişkin ön fizibilite raporu ile belgeler, Sağlık Bakanı'nın imzasıyla Yüksek Planlama Kurulu'nun onayına sunulacak. Yapım işlerinin ihalesi, Yüksek Planlama Kurulu'ndan yetkilendirme kararı alındıktan sonra gerçekleştirilecek. Hastane yerleşkeleri, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından , kullanımında oluşacak. Bakanlık olan tesislerin yenilenmesi işlerini, tesislerdeki belli hizmetlerin sunulması, ticari hizmet alanlarının işletilmesi ya da bedelinin ödenmesi karşılığında yaptırabilecek.

Bakanlık merkez teşkilatında ilgili birimin, Bakanlık onayıyla taşra birimlerince yapılmasına karar verilen işlerde ise ilgili taşra biriminin en üst yöneticisi ihale yetkilisi olacak.

İhale ilkeleri İhalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini ve kaynakların verimli kullanılmasını, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasını sağlamak esas olacak. Her proje için, ihale iş ve işlemlerinde kullanılmak üzere, ön proje, ön fizibilite raporu, fizibilite raporu, temel standartlar dokümanı ve ihale dokümanı hazırlanacak. İhalelerde, proje bazında işin niteliğine göre en az maliyetle en yüksek fayda sağlayan teklif, ekonomik açıdan en avantajlı teklif kabul edilecek.

Kanun kapsamındaki tesislerin yenileme veya yapım işlerinde açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü veya pazarlık usullerinden biri uygulanabilecek.

Açık veya belli istekliler arasında yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması sebebiyle ivedi ihale zorunluluğu olması durumu ile işin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin belirlenememesi işlerinde pazarlık usulüyle ihale yapılabilecek.

İdare, teklif edilen fiyatı fizibilitesine uygun bulmazsa ihaleyi iptal edebilecek. İhalenin iptalinden dolayı isteklilere karşı idarenin herhangi bir sorumluluğu doğmayacak. Yaptırılacak işlerdeki sabit yatırım içerisinde yer alan tıbbi donanımın en az yüzde 20'si yerli üretim olacak.

Kamu İhale Kanunu'na göre ihalelere katılamayacak olanlar, bu düzenleme kapsamındaki ihalelere de katılamayacak.

YORUMLAR 13
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    haydı chp dogru aym ne. bu mıllete faydalı her seyı ıstemeyen chp bu yasayı ıptal ettırmelı kı cok yuksek kalıtede hastaneler mılletın hızmetıne gıremesın - aym tek yolları ama ordada 2010 12 eylulunden berı artık chp nın degıl hukuk ve mılletın dedıgı oluyor
    Cevapla
  • keremcan karaca 11 yıl önce Şikayet Et
    yahu be koçlar farkında mısınız eskiden iktidarlar önceki iktidara göre kıyaslanırdı.. şimdi ise (tabi millet eskiyi unuttu) ak partiyi ak partinin önceki hizmetleriyle kıyaslanır oldu.tabi bazılarına rahatlık batıyor.
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    dokuz sene önce yapımına başlansaydı. şimdi faaliyette olacaktı..buna benzer nice yatırımları engellemedi mi ergenokoncu danıştay!Bir topkapı garajı nın yıkımı bile olay olmuş,yıılarca mahkemede oyalanmış,memleketin enerjisi boşa gitmişti..gidin bakalım şimdi oaraları nasıl güzel olmuş..bazı aklı sadece siyasi uçkuruna bağlı kişiler dşdiyorki suriye sınırları satılıyormuşta danıştay durmuşmuş..ve oralarda petrol varmış..at ancak ufak atında ciivcivlerde yesin!oraları mayının temizlenmesi karşılığı kiraya,kullanıma verilecekti..sadece tarım için..şimdi boş boş yatıyor biz bakıyoruz,çok mu iyi oldu?SEZER ve danıştayın buna benzer ucube kararları çok.Memleketi batırdı gitti sonunda!Amam hesap sorulacak birgün.Dertleri Ak Parti başarılı olamasın,gelecekte seçim kaybetsin..Ülke umurlarında mı?Gelsinler tekrar söğüşlesinler...
    Cevapla
  • Şinasi ÖZTÜRK 11 yıl önce Şikayet Et
    'Bu Yoruma "Hadi Ordan" de' seçeneği koysanız.... Yorumlurın altında "Bu yorumu beğen" seçeneği var ve gerekli oe... Ama bzı yorumlara da "Hadi canım sende!" deme seçeneği koysanız. Gerçekten de çok gerekiyor bazen...
    Cevapla
  • Hamza D. 11 yıl önce Şikayet Et
    sağlıkta hizmet iyi gidiyor eleştirmeyin arkadaşlar. lakin benim korkum bu iktidar bu hızla giderse sanırım hastaneleride özelleştirip satacak..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle