AK Parti'den sürpriz 2B teklifi

AK Parti, 2B kapsamında bulunan ancak daha önce çıkarılan yasadan yararlanamayan tarım arazileri için yasa teklifi verdi. Teklifte, arazi büyüklüğüne bakılmaksızın 2B kapsamında bulunan tarım arazileri için rayiç bedel yüzde 50 olarak uygulanacak.

AK Parti'den sürpriz 2B teklifi
AK Parti'den sürpriz 2B teklifi
GİRİŞ 22.02.2013 15:59 GÜNCELLEME 22.02.2013 15:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konuya ilişkin AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, teklifi veren diğer vekillerle birlikte TBMM'de basın toplantısı yaptı. 2B arazileri ile ilgili daha önce bir kanun çıktığını, yasa kapsamında rayiç bedelin yüzde 70'ten yüzde 40'a düşürüldüğünü anımsatan Canikli, "En son yaptığımız çalışmalar ve değerlendirmeler sonrasında tarım arazilerine yönelik yeni bir düzenleme yapılması gereği ortaya çıkmıştır" dedi.

2B arazilerine ilişkin son durum hakkında bilgi veren Canikli, bugün itibariyle 345 bin hektar 2B arazisinin güncelleme ve kadastro çalışmalarını tamamlandığını ve Maliye Bakanlığı'na teslim edildiğini bildirdi. Bu rakamın 2B arazisinin yüzde 99'una tekabül ettiğini belirten Canikli, "29 Şubat son tarih. Bu tarih itibaren rayiç bedeller açıklanacak" dedi.

Kadastrosu tamamlanan 2B arazisinin 610 bin adet taşınmazdan oluştuğunu belirten Canikli, "Yine bugüne kadar tespitlerde kullanıcı sayısı kişi olarak 724 bin 229 olduğunu söyleyebiliriz. Bugün itibariyle 2B için başvurular 492 bin 269'dur. Bunun 456 bini satış için, 35 bin 541 ise iade başvurusudur" diye konuştu.

2B arazileri için başvuruların 300 bin adedinin tarımsal başvurular olduğunu ifade eden Canikli, "Şu anda yürürlükte olan mevzuata göre tarım arazilerine ilişkin düzenleme yoktu. Biraz önce Meclis Başkanlığı'na verdiğimiz teklifle çitçilerimiz için özel bir imkan, özel bir indirim getirilmektedir. Büyüklüğüne bakılmaksızın rayiç bedel yüzde 50 olarak uygulanacaktır. Dolayısıyla yüzde 30'a yakın indirimi söz konusudur. Ödeme süreleri uzatılmaktadır. Mücavir alanlarda 3 yıl olan ödeme süresi 5 yıla, mücavir alan dışında 4 yıl olan ödeme süresi 6 yıla çıkarılmaktadır Taksitli satışlarda peşin ödeme durumunda indirim yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkartılmaktadır" diye konuştu.

Canikli, teklifin önümüzdeki Salı günü komisyonda Perşembe ya da Cuma günü ise Genel Kurul'da görüşülerek yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. 2B arazilerine ilişkin verilen süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soru üzerine Canikli, "Hayır uzatılmayacak. Çalışmalar tamamlandı. Uzatılmasını gerektirecek bir durum görmüyoruz. Daha sonra tamamlanmayan parsellerle ilgili çalışmalar devam edecek. Yine onlarla ilgili süreler verilecek. Bütün güncellemeler, kadastro çalışmalarının tamamı 28 Şubat'a kadar tamamlanmayacağı ihtimaline karşılık kanunda maddeler yer aldığı için yeni bir düzenleme yapılmayacak" dedi.

Canikli, orman vasfını yitirmiş ancak orman olarak görülen araziler ilgili çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    agaoglunun oyununa dusmemek ıcın. once tarım arazısı dıye gosterıp sonra arsa yapıp ormanın ortasına sıte kondurmak ısteyen agaoglu gıbı uyanıklara engel olmak ıcın bu tur tarım arazılerının ımar a acılması durumunda sahıplerınden normal 2B ucretı alınması yasaya konmalı - yoksa ıstanbul un gobegınde tarım arazısı 2b lerı cıkar
    Cevapla