Eroğlu: 2B kangren olmuş bir meseledir

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ordu'da bir vatandaşın 2B arazileriyle ilgili sorusuna kürsüden cevap vererek, “2B konusu kangren olmuş bir meseledir. Her türlü kolaylığı gösterdik” dedi.

Eroğlu: 2B kangren olmuş bir meseledir
Eroğlu: 2B kangren olmuş bir meseledir
GİRİŞ 01.03.2013 16:18 GÜNCELLEME 01.03.2013 16:18

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Ordu'da Kumru ilçesini ziyaret etti. Kumru Belediye binası önünde vatandaşlara seslenen Bakan Eroğlu, bakanlığın yaptığı hizmetlerden bahsetti. Bir vatandaşın "2B Yasası kapsamındaki arazilerin fiyatları ağır geliyor. Bir bilgi verebilir misiniz?" sorusuna Bakan Eroğlu, kürsüden cevap vererek, amaçlarının hak sahibi vatandaşların ve 76 milyon vatandaşın mağdur edilmemesi olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"2B arazileri konusunda ben Orman Bakanı olarak, 2B alanlarının belirlenmesi hak sahiplerinin bununda satışlarının yapılabilmesi için, 31 Kasım 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmişse, bunun vatandaşlara satışı konusunda hazırlık yaptık. 3 yıl ben bunun bizzat üzerinde çalıştım. Çok zor bir mesele 30 yıldır 2B'yi herkes 'biz çözeceğiz' demişler. Kimse çözemezdi çünkü alt yapı çalışmaları, kadastro, hak sahipleri teşhir işlemleri yapılmamış. Çalışarak gerçekleştirdik. Maliye hazinesine devrettik. Bunların satışı ile ilgili olarak, normal bir rayiç bedel var. Rayiç bedeli biz tespit etmiyoruz. Başbakanımız da maliye bakanımız da biz de tespit etmiyoruz. Defterdarlıkta bir komisyon var.

Rayiç bedeli tespit ediyor. Biz dedik ki, 'bunda devletinde kusuru var. Zamanında bunları takip etmemiş. Önce rayiç bedelin yüzde 70'i ödensin, rayiç bedeli peşin ödeyenlere de yüzde 20 tenzilat yapılsın.' Dolayısıyla yüzde 56'ya iniyor. Hatta küçük parselle ilgili tekrar bir tenzilat yapıldı. Şimdi bazı vatandaşların yaptığı taksit süresini artıralım. Bir takım ödeme kolaylıkları, aslında 3-4 yıl bir herhangi bir gecikme zammı alınmadan bir ödeme imkanı var.

Ama bunu da az gördü vatandaşlar. Bu konuda bir kanun teklifi yapıldı. Bu kanun teklifi de meclisten dün geçecekti. Neticede bu kangren olmuş bir meseledir. Her türlü kolaylığı gösterdik. Çünkü bu takdir buyurursunuz ki 76 milyonun hakkı. Dolayısıyla bu hak sahipliği dediğimiz vatandaşlara mağdur olsun ne de 76 milyon böyle bir orta bir yol bulduk inanın. Takdir edersiniz."

Bakan Eroğlu'na ziyaretinde Ordu Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda partili eşlik etti.

KAYNAK: İHA