Muğla - Antalya karayolunda 2B eylemi

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, 2B arazilerinin rayiç bedelini yüksek bulan ve bedellerin düşürülmesini isteyen vatandaşlar eylem yaptı.

Muğla - Antalya karayolunda 2B eylemi
Muğla - Antalya karayolunda 2B eylemi
GİRİŞ 07.04.2013 16:15 GÜNCELLEME 07.04.2013 16:15

Muğla-Köyceğiz karayolunun Zeytinalanı köyü mevkiinde toplanan çok sayıda köylü ellerinde Türk bayrakları ve pankartlarla 2B rayiç bedellerini protesto ettiler ve slogan attılar.

Eyleme CHP'li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP'li Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, MHP'li Beyobası Belediye Başkanı Besim Özbek, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Güven, Kafaca Belediye Başkanı Murat Gökalp, Köyceğiz'e bağlı köylerin muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Zeytinalanı Yarma mevkiinde toplanan kalabalık, burada yapılan konuşmaların ardından yaklaşık 2 kilometre yürüyerek Zeytinalanı Merkez Camiinin yanında geldi ve buradan dağıldı.

Yürüyüş nedeniyle Zeytinalanında güvenlik had safhaya çıkartıldı. Hazırda ambulanslar bekletilirken, Muğla'dan da gelen takviye ile çok sayıda jandarma ve robokop ekipleri olası bir olaya karşı hazır bekletildi.

AMAÇ TOPLU ŞEKİLDE PEŞKEŞ ÇEKMEK

Kalabalığa hitaben bir konuşma yapan Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay, “Köydeki köylülerin bir araya gelelim, eylem yapalım, yol kapatalım gibi talepleri vardı. 2B arazileri meselesi var, istedikleri şekilde fiyatlar belirlendi yasa çıktı, bir şekle geldi. Sabahtan beri gelenlerle konuşuyoruz, raiç bedel diye birşey ortaya koydular, hiç kimsenin bundan haberi yok. Yasa çıktı, her yasa çıkarken bu yasa ile ilgili itiraz hakkı vardır, şimdi bakıyorsunuz yanyana olan tarla biri 30, biri 20 lira. Böyle çelişkiler var ve bunun yanında itiraz etme hakkın yok. En tehlikelisi de şu, aynı bölgeden yüzde 50'sini satın almadığınız taktirde iptal edilecek. Buradaki amaç insanlar bu paraya buraları alamasın, alınamayan yerler toplu şekilde birilerine peşkeş çekilsin.

Bunun CHP, AKP, MHP meselesi yoktur, bu köylünün bir tepki meselesidir. Senin tepkiyi koymanda en demokratik haktır. Bu tepkiyi koyarken, buraya gelen görevli arkadaşların da kötü bir amacı yok. Birçok yerde vatandaşlar ile görevliler karşı karşıya geldi öyle bir amacımız yok” dedi.

ŞEHİRLERDE KÖLE OLMAK İSTEMİYORUZ

Köylüler adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Ali Acet, yetkililerin seslerine kulak vermesini istediklerini belirterek, “Rayiç bedelleri ödememiz mümkün değil. Biz bu topraklarda doğduk, atalarımız bu topraklarda yatıyor. Mezar taşlarına bir baksınlar, biz bu toprağı eşip üreten köylüleriz. Toprağımızdan edilip şehirlerde köle olmak istemiyoruz. Toprağımızda işgalci değiliz, ormanları kesip yerine yerleşmedik" dedi.

ÇİFTÇİNİN DURUMU İÇLER ACISI

Eyleme katılan vatandaşlarda Hükümetin rayiç bedeli düşürmesini ve vadeyi uzatmasını istediler. Köylülerden 55 yaşındaki Kerime Sarıhan, çiftçilekle uğraştıklarını ve arazilerinin tamamının 2B olduğunu belirterek, “Çiftçilerin durumu içler acısı, 10 yıldır gırmantinin kilosunu 30 kuruşa satıyoruz. Gübreciye, ilaçcıya, mazotçuya para yetmiyor. Rayiç bedelin düşmesini, bu bedeline 5 yıl değil 10 yılda ödenmesini istiyorum. 1940'da devlet istimlak etmiş, evinde çocukları olana 20 yıl vadeli vermiş biz bunu istiyoruz. Devlet daha bize teşvik primi verecek. Biz gübreciye, ilaçcıya vergimizi ödüyoruz. Biz buraya hakkımızı aramaya geğldik. Biz rayiç bedellerin düşmesini, vadelerinde uzun olmasını istiyoruz. Bu köylü olmasa şehirdeki vatandaş ne yer. Köylü milletin efendisiydi, şimdi ise devletin süpürgesiyiz” dedi.

TARLAMIZI BAŞBAKAN ALACAK DİYORLAR

Gazetecilerin soru sorduğu köylülerden 80 yaşındaki Hörü Çığırtkan ise gözyaşlarını tutamadı. “Topraklarımızı alacaklar” diyen Hörü Çığırtkan, “Ne diyeyim. Çocuk yaşta geldim buraya, yaşımı bilmiyorum. Burası bizim tarlamız, Başbakan alacakmış diyorlar. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu tarlaları taşları ben çektim, başını ben kestim, zeytinini aşıladık, bu topraklarda bu eller çalıştı hep” dedi.

KAYNAK: İHA