İstanbul'da 2B arazilerinde satışlar başladı

Orman vasfını yitirmiş (2B) alanlarındaki taşınmazların, kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilere satışı başladı.

İstanbul'da 2B arazilerinde satışlar başladı
İstanbul'da 2B arazilerinde satışlar başladı
GİRİŞ 16.04.2013 11:27 GÜNCELLEME 16.04.2013 11:27
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İstanbul'da hak sahibi olan 82 bin 105 kişiden 80 bin 492'si, İstanbul Defterdarlığı ve ilçelerdeki mal müdürlüklerine başvurarak, satın alma talebinde bulundu.

Başvuruların sona ermesi ve rayiç bedellerin belirlenmesiyle İstanbul Defterdarlığı, hak sahiplerine bildirimde bulunmaya başladı. Hak sahiplerinin, tebligatı aldıktan sonra satış için 3 aylık süreleri olacak. Sürenin geçirilmesi halinde haklar kaybedilmiş sayılacak.

Vatandaşların açılan dava sonucunda iptal edilen tapuları da herhangi bir bedel ödemeden iade edilecek. İstanbul'da bu kapsamda 21 bin 109 vatandaş iade talebinde bulundu.

Kamuoyunda 2B olarak bilinen "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun ile Orman Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a göre, her hal ve şartta rayiç bedelden yüzde 30 indirim sağlanacak. Hak sahibine yerin tarım alanı olması durumunda, bedelin tamamı üzerinden ilave yüzde 20 indirim daha yapılacak. Bedelin peşin ödenmesi durumunda yüzde 20 daha indirim uygulanacak.

2B satışlarından 10 milyar liranın üzerinde gelir beklenirken, bunun yüzde 60'ının İstanbul'dan geleceği tahmin ediliyor.

-İstanbul Defterdarlığı'nda 2B Satış Ofisi oluşturuldu-

İstanbul Defterdarlığı'nda oluşturulan 2B Satış Ofisi'ne gelerek, satın almayı yapan vatandaşlara "Hak Sahipliği Belgesi" veriliyor. Söz konusu belge ile tapu idaresinden tapu belgesi alınıyor.

İstanbul Defterdarı Bekir Bayrakdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 2B arazilerinin satışlarına ve iadelerin değerlendirilmesine başladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Her hak sahibi vatandaşımıza tebligatta bulunacağız. Vatandaşlar tebligatları aldığında Defterdarlık binasında oluşturduğumuz satış ofisine gelerek, satış işlemlerini buradan sonuçlandıracak. Tebligatlarda öncelikle satış bedelinin yüzde 70'ini kendilerine göndereceğiz. Tarım alanlarında yüzde 20 ilave indirim var. 400 metrekarenin altında birden fazla taşınmazı varsa hangisinde yüzde 20 indirimden faydalanmak istiyorsa veya arazisini tarımsal alanda kullandığını söylüyorsa bize bildirimde bulunacak, biz de yüzde 20'lik ilave indirimden faydalandıracağız. Süreç tamamlandıktan sonra vatandaşlara hak sahipliği belgesi veriyoruz. Hak sahipliği belgesiyle tapu idaresinden rahatlıkla tapu alınabilecek."

Tebligatların peyderpey gönderildiğinin altını çizen Bayrakdar, hızlı şekilde satın alma işlemini sonuçlandırmak isteyenlerin, kendilerine tebliğ ulaşmaması halinde Defterdarlık'a gelerek, tebligatlarını elden alabileceklerini ve işlemlerini hızlı şekilde sonuçlandırabileceğini söyledi.

-"Öncelikle iade talepleri değerlendiriliyor"-

Bayrakdar, daha önce verilen tapusu dava sonucunda iptal ettirilen vatandaşların tapularının, herhangi bir bedel ödemeden iade edileceğini belirterek, öncelikli olarak iade taleplerini değerlendirdiklerini vurguladı.

Kamu hizmetine ayrılan yerlerin satılmadığına dikkati çeken Bayrakdar, şu anda yapılan tebligatların, satış süreci daha rahat sonuçlandırılabilecek yerler olduğunu söyledi.

-"Peşin alımda indirim"-

Defterdarlık'ta satın alma işlemini yapan hak sahibi Fevzi Gümüştekin de Çekmeköy'de 3 katlı evinin bulunduğu 347 metrekare arsayı 2B kapsamında satın aldığını belirtti.

Gümüştekin, 78 bin lira rayiç bedel belirlenen arsayı "peşin alım indirimi" kapsamında 59 bin liraya aldığını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • levent 10 yıl önce Şikayet Et
    eskiden olsa. IMF den 10 milyar borc almak içim kapanmadık fabrika konulmadık vergi verilmedik taviz kalmazdı - şimdi yıllardır işgal ettikleri orman arazilerinin bedeli işgalcilerden millet adına alınıyor - öyle olunca da faiz düştü %6 ya - biliyormusunuz her %1 faiz yıllık 5 milyar fazla rantiyeciye para vermek demek milletin vergilerinden - MHP 1999-2002 döneminde toplanan verginin %85 ini faizciye peşkeh çeken hükümetin üyesi idi - hiç bir laf ettiğini duydunuzmu bu hırsızlık hakkında - mhp nin bu milletten çaldırdığı tutar bankalarda hortumlanan ve faiz diye ödenenler dahil 500 milyar dolardır - bunun hesabı bu dünyada da ahirettede bahçeli ve mhp lilerden sorulacaktır
    Cevapla
  • reşat karatay 10 yıl önce Şikayet Et
    hak sahiplerinin alamayacağı rayiç bedeller. Öyle rayiç bedeller belirlendiki ancak villa sahibi zengin alabilir. Asıl hak sahibi köylünün alması mümkün deyil. İnönü'nün Köylüye yaptığı zülmü katlayan bir zülüm. 50, 60 senedir köylü imar ediyor. Şİmdi el konup başkalarına satılacak.
    Cevapla