Bakanlık 2B'den umduğunu bulamadı!

Kentsel dönüşümün finansmanı için yeni yollar arayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çapraz finansman modelini hayata geçiriyor

Bakanlık 2B'den umduğunu bulamadı!
Bakanlık 2B'den umduğunu bulamadı!
GİRİŞ 19.06.2013 07:37 GÜNCELLEME 19.06.2013 07:37

2-B'den beklediğini bulamayan bakanlık, finansmanın kolaylaştırılması için değer artışının yüksek ve düşük olduğu alanlar arasında çapraz finansmana imkan sağlayacak yeni bir sistem oluşturacak. Bakanlık, kanun kapsamında verilen yetkiler çerçevesinde belirlenecek riskli alanlarda kamu kaynaklarının rasyonel kullanımı amacıyla projelerin önemine ve aciliyetine göre öncelikleri belirleyecek yatırımları buna göre planlayacak.

HAZİNE'DEN DESTEK

2-B uygulamalarından beklediği geliri elde edemeyen bakanlık, 6.5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşümde yeni gelir artırıcı düzenlemeler yapmayı hedefliyor. Bu kapsamda dönüşüm projelerinin finansmanında yeni finansal araçlar geliştirilecek. İlk olarak kamu özel ortaklığı modelinin süreç içinde uygulanabilirliği araştırılacak. Bankalar tarafından kullandırılan kredilere sağlanacak faiz desteği konusunda Hazine Müsteşarlığı'nca yapılan yasal düzenleme sonrasında verilecek faiz desteğinin etkinleştirilmesine ve yeterli kaynak bulunması da masadaki seçenekler arasında bulunuyor. Temel konut sahipliği için uzun vadeli konut finansman sisteminin etkinliği artırılacak. Altyapısı hazır arsa üretimi hızlandırılacak.