3. havalimanı ihalesi Danıştay'a götürülüyor

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul'a 3. havalimanı ihalesinin iptali için bugün Danıştay'a dava dilekçesini sunacaklarını bildirdi.

3. havalimanı ihalesi Danıştay'a götürülüyor
3. havalimanı ihalesi Danıştay'a götürülüyor
GİRİŞ 01.07.2013 16:09 GÜNCELLEME 01.07.2013 16:09
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Erdoğdu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'a yapılması düşünülen 3. havalimanının ihalesinin 3 Mayıs 2013 tarihinde gerçekliştirildiğini anımsatarak, finansal kentsel ve çevresel etkileri açısından halkı yakından ilgilendiren bu projenin başlangıcından itibaren hiçbir sürecinin şeffaf olarak götürülmediğini iddia etti.

Projeye ilişkin başta Çevresel Etki Değerlendirme raporu olmak üzere ihale şartnamesi, sözleşme gibi belgelerin kamuoyundan ve hatta ana muhalefet partisinden gizlendiğini ileri süren Erdoğdu, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklamaların eksik ve kamuyonu yanlış yönlendirici nitelikte olduğunu savundu.

Ana muhalefet partisi olarak projeye ilişkin ulaşılabilir belgeleri incelediklerini belirten Erdoğdu, projenin, ÇED Yönetmeliği'ne göre, "ÇED Olumlu Raporu" kararı alınmadan ihale edildiğini söyledi.

ÇED raporunda projenin çevreye pekçok olumsuz etkisi belirtilmesine rağmen idari işleme konu projenin yürürlüğe sokulduğunu ve bu idari işlemin anayasanın 56. maddesine aykırılık teşkil ettiğini iddia eden Erdoğdu, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında 6 bin 172 hektarlık orman arazisi vardır. Bu orman arazisi projeyle birlikte tahrip olacaktır. Bu da anayasanın ormanlara ilişkin 169. maddesine aykırıdır. Proje İstanbul'un doğal ve içme suyu kaynaklarının bulunduğu alandadır. Bu genel sağlığa ilişkin hükümler anayasamıza aykırıdır. Proje alanı içinde 236 hektarlık mera alanı bulunmaktadır. Bu meranın yok edilmesi de anayasanın 45. maddesine ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na aykırıdır. Çevre düzeni planında havalimanı yapımı düzenlenmeyen alanda havalimanı yapımı için ihale açılması yasaya aykırıdır."

Erdoğdu, konuya ilişkin Mart 2013 ve Nisan 2013 tarihli iki ÇED raporu arasında önemli farklılıklar bulunduğuna işaret ederek, ilk raporda göl ve gölet olarak belirtilen alanların ikinci raporda su birikintisi olarak gösterildiğini ifade etti. Mart tarihli raporda proje alanında 2 milyon 513 bin 341 ağaç bulunduğu, bu ağaçların 657 bin 950'sinin kesilmesinin zaruri olduğu ve kalan 1 milyon 855 bin 391 ağacın ise taşınabileceğinin belrtildiğini kaydeden Erdoğdu, Nisan tarihli raporda ise buna ilişkin bilgi yer almadığını iddia etti.

Erdoğdu, bu kadar ağacın taşınmasının fiilen ve teknik olarak mümkün olmadığını vurgulayarak, ayrıca ihalede Rekabet Kanunu'na aykırılıklar tespit ettiklerini de savundu.

Projenin hayata geçirilmesinden sonra özellikle İstanbul'da geriye dönülemez çevresel bir felaket doğacağı ve rasyonel olmayan bu projelere milyarlarca avro kaynak aktarılacağı düşüncesiyle 3. havalimanının ihalesinin iptali için dava dilekçesi hazırladıklarını bildiren Erdoğdu, "Bugün Danıştay'a dava dilekçesini sunacağız. Umuyoruz ki Danıştay hiç kimsenin talimatını almadan, hiç kimsenin işaretine bakmaksızın sadece hukuka dayalı bir karar verecektir" dedi.

Erdoğdu, CHP'nin, halkın yararına ve çevresel etki değerlendirmesi olumlu projelerde hükümete destek vermeye hazır olduğunun altını çizerek, hükümete, projelerin bütün süreçlerinin şeffaf olması ve katılımcı bir anlayışla yapılması konusunda tavsiyede bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • hursit dilaver 10 yıl önce Şikayet Et
    almanya seninle gurur duyuyor.. almanlarda üstün hizmet ya da fransızların lejyon donör nişanı var mı..hak eden vermezlerse küserim almanlara..seneye alaman mebusu da yaparlar gibi. yeter ki başarsın, hava limanı, köprü,kanal,atom santralını yaptırmasın..alamanlar bunun önünde takla atar yahu. düşünsenize hava alanına merkel takla atıyor..
    Cevapla
  • Yaşar Kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    Yalnız değilsiniz.. Avukat lazım olursa almanlar,ingilizler seve seve yardım ederler.
    Cevapla
  • muammer muammer 10 yıl önce Şikayet Et
    EY chp . bu chp ve zihniyetine ALLAH akıl vikir versin bu ulkeye düsmana gerek yok cunku chp var zaten
    Cevapla
  • ali kılınç 10 yıl önce Şikayet Et
    ceyepe. Allah'ım bu ülkeyi şu chp denen illetten kurtar.amin
    Cevapla