4 köprünün temeli 4 bakanla atıldı

Batman'ın Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Hasankeyf İlçesi'nde, etkilenecek yeni yerleşim birimleri için yapılan 4 ayrı köprünün temeli bakanlar Binali Yıldırım, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek ve Veysel Eroğlu tarafından atıldı.

4 köprünün temeli 4 bakanla atıldı
4 köprünün temeli 4 bakanla atıldı
GİRİŞ 23.09.2013 15:40 GÜNCELLEME 23.09.2013 16:07

Bakan Yıldırım, kimsenin Hasankeyf üzerinden siyaset yapmamasını isteyerek, "Kimse 72 milyonun kardeşliğini bozamaz, zedeleyemez. Geçen 35 yılda on binlerce insanımızı kaybettik. 600 milyar dolar kayboldu. O parayla 600 Boğaz Köprüsü yapılırdı. Artık barış ve huzur zamanıdır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın deniliyor. Biz yaşatmak için varız, öldürmek için değil" dedi.

Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde yapılacak Ilısu Barajı'ndan etkilenecek yerleşim birimleri için Batman- Siirt arasında yapılacak Hasankeyf 1, Hasankeyf 2, Reşat Baysal ve Başur köprüleri ile yoların temeli törenle atıldı. DSİ Ilısu Projesi 106'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Hasankeyf Kültürel Varlık ve Yeniden Yerleşim Şube Müdürlüğü'nün açılışını da yapan bakanlar, yeni yerleşim birimine ağaç dikti, halaylar çekip güvercin uçurdu.

YILMAZ: BATMAN GÜNEYDOĞU'NUN PARLAYIN YILDIZI OLACAK

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ilısu Barajı'nın büyük ölçekli bir proje olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu baraj aynı zamanda Cizre Barajı'nın da önünü açacak. Çok fazla değil, yakın bir sürede bu barajın burada olumlu yansımaları olacak. Kimse endişelenmesin, tarihi eserlerle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kültürel varlıkları da azami ölçüde korumaya çalışıyoruz. Yeni Hasankeyf, mimarisiyle harika olmuş. GAP İdaresi ile burada ciddi projeleri hayata geçiriyoruz. Çözüm süreciyle birlikte özel sektörün büyük yatırımlarına tanık oluyoruz. Burada daha fazla özel sektörü görebileceğiz. Demokratikleşme sürecini böyle devam ettirirsek Batman, Güneydoğu'nun parlayan yıldızı olacak."

'ZEYNEL BEY TÜRBESİ RAYLI SİSTEMLE TAŞINACAK'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Batman'ın tarihi İlçesi Hasankeyf'i, Orman ve Su İşleri'nin bir ilçesi olarak gördüğünü söyledi. Dicle Nehri üzerinde 1080 metre uzunluğunda İstanbul Boğaz Köprüsü'nden daha uzun köprü yapılacağını söyleyen Eroğlu şöyle konuştu:

Burada dört köprü daha yapılacak. Elbette buraya eli boş gelmedik. 18 müjdeyle geliyoruz. 8'i DSİ, 4'ü orman ve bir de meteoroloji yatırımı müjdesi getirdik. Bu yatırımların tutarı 291 milyon TL'yi buluyor. Hasankeyf'in gönlümüzde ayrı yeri ve sevgisi var. Başbakanımızın da üzerinde durduğu bu tarihi ilçe, Türkiye'nin en güzel ilçesi olacak. Altyapıdan köprülere, yollara, ağaçlandırmaya kadar bir dizi projeleri gerçekleştiriyoruz. El Rızık Camisi'nin önünü alıp, yeni yerleşim birimindeki camiye restore edeceğiz. Ayrıca Zeynel Bey Türbesini de raylı sistemle yeni yerleşim yerinin yakınına taşıyacağız. Bu çalışmalarla bir yerde tarihi eserleri koruyacağız" dedi.

Bakan Eroğlu, tarihi ilçe Hasankeyf'te oturanlar için yeni konutların da yapılacağını belirtti.

YILDIRIM: KİMSE HASANKEYF ÜZERİNDEN SİYASET YAPMASIN

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Mezopotamya tarihinin kültür merkezi olan Hasankeyf'in yeni bir değişim yaşadığını söyledi. 'Geçmişi ihya edeceğiz, geleceği de inşa edeceğiz' diyen Yıldırım, şöyle devam etti;

"Kimse Hasankeyf üzerinden siyaset yapmasın. Ilısu Barajı tamamlandığında 600 milyon TL katma değer vergisi elde edilecek. 3 milyar Kw'lık enerji üretilecek. Hasankeyf'te keyifle yeni projeleri anlatıyoruz. Her şeyden önce yeni yerleşim biriminde ortak yaşam alanları oluşturulmuş, şehirleşme başlamış. GAP'a son 10 yılda tam 23 katrilyonluk yatırım yapılmış. Bu oran birçok ülkenin bütçesini bile geçmiş durumda. Kimse 72 milyonun kardeşliğini bozamaz, zedeleyemez. Geçen 35 yılda on binlerce insanımızı kaybettik. 600 milyar dolar kayboldu. O parayla 600 Boğaz Köprüsü yapılırdı. Artık barış ve huzur zamanıdır. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın deniliyor. Biz, yaşatmak için varız, öldürmek için değil."

ŞİMŞEK: SÜRECE DESTEK VERİN

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herkesin çözüm sürecine destek vermesi gerektiğini söyledi. 80 yılda yapılan yatırımın son 10 yılda yapıldığına işaret eden Şimşek, tarihi ilçe Hasankeyf'e de sahip çıktıklarınıbelirtti. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarihi ilçenin zerresinin kaybolmasını istemeyiz. Ilısu Barajı olmasaydı, belki de bu yatırımların hiçbiri olmayacaktı. Tarihi eserlerin korunmasına yönelik bu denli kültürel amaçlı çalışma yapılmamıştır. Hasankeyfliler heyecanla yeni Hasankeyf'i bekliyor. Yeni bir Hasankeyf ortaya çıkıyor. Tarihi eserlerin tümünü koruyoruz. Uygulamalı otel, Hasankeyf'e ayrı bir güzellik katacak. 150 m2'lik göl manzaralı otel, Hasankeyf'i turizmde cazibe haline getirecek. Hasankeyf Kalesi korunacak. Yeni yatırımlarla Hasankeyf, turizmin gözdesi olacak. Bölgede sulu tarımın artırılmasına yönelik projeleri de bir bir hayata geçiriyoruz. Yeter ki huzur ve barış ortamına herkes sahip çıksın. Şu ortadoğuda hiç huzur oldu mu? Suriye, Libya ve diğer komşuların durumundan ders çıkarılmalı."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL