TOKİ araç kontrol merkezleri inşa edecek

TOKİ, 18 ilde üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların muayene işlemlerinin gerçekleştirilerek uygunluklarının tespit edileceği "araç kontrol merkezleri" inşa edecek.

TOKİ araç kontrol merkezleri inşa edecek
TOKİ araç kontrol merkezleri inşa edecek
GİRİŞ 05.11.2013 12:00 GÜNCELLEME 05.11.2013 12:00

Araçlarda yapılan teknik değişiklikler, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde kontrol altına alınacak.

TOKİ, 18 ilde, üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların, muayene işlemlerinin gerçekleştirilerek uygunluklarının tespit edileceği "araç kontrol merkezleri" inşa edecek. Merkezler ilk etapta, arsa tahsisleri tamamlanan Konya, Adana, Manisa, Bursa ve Çorum'da yapılacak.

Sosyal konut üretiminin yanında kamu kuruluşlarının bina ihtiyaçlarını karşılayan TOKİ, atıl ve işgali vaziyette bulunan kamu arazilerini de değerlendirerek ekonomiye katkı sağlıyor.

Kamu kurumlarının eğitim, sağlık ve spor gibi hizmet binalarını karşılayan İdare, şimdi de trafik ve yol güvenliğinin artırılması, ülke genelinde gerekli muayene altyapısının sağlanması amacıyla "araç kontrol merkezleri" inşa edecek.

İlk kez uygulanacak projeyle, üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların tadilat projelerinin onayı ve gerçekleştirilen tadilatların gerekli muayeneler yapılarak uygunluğunun tespiti sağlanacak. Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, onay kuruluşu TSE tarafından üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların uygunlukları belirlenecek.

5 araç kontrol merkezinin ihale tarihi alındı

TOKİ, ilk etapta 5 ilde yapacağı araç kontrol merkezlerinin ihale tarihlerini belirledi.

Bu merkezler, proje ve arsa tahsisleri tamamlanan Çorum, Konya, Adana, Bursa ve Manisa'da inşa edilecek. Çorum'daki araç kontrol merkezinin ihalesi 9 Aralık'ta, Konya, Adana, Bursa ve Manisa'daki merkezlerin ihalesi de 10 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

Merkezler tek blok şeklinde, araç kontrol binası ve idari bina olarak planlandı. Araç kabul binası, bodrum ve zemin kat, idare binası ise bodrum artı zemin üzerine bir kat şeklinde olacak.

Çorum'da inşa edilecek araç kontrol merkezinin idari bina kısmı bin 333 metrekare, araç kabul kısmı ise 539 metrekare inşa edilecek. Konya, Adana, Bursa ve Manisa'daki araç kontrol merkezlerinin idari bina kısmı bin 333 metrekare, araç kabul bölümü ise bin 18 metrekare yapılacak.

Montaj tespiti yapılacak

Ülke genelinde otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu muayene altyapısının sağlanması amacıyla inşa edilecek araç kontrol merkezlerinde, LPG/LNG/CNG'li araçların sızdırmazlık raporu ve montaj tespiti yapılabilecek.

Merkezlerde ayrıca araç motor değişikliği, direksiyon sistemleri, araç şase, dingil ve lastik ekleme ile çıkarma, kabin ve kroseri tadilatları, istihad haddi tespiti, klima, far ve elektrik, özürlü araç, sürücü kursu ve okul servisleri, ön, arka ve yan koruma, yakıt sistemleri tadilatları ile diğer araçlar üzerinde yapılması gereken teknik değişiklik ve tadilatların muayene ve tespiti gerçekleştirilebilecek.

KAYNAK: AA