Projesi1880'de çizildi şimdi gerçekleşiyor

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1880 yılında gündeme getirilen yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nin 2015 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Projesi1880'de çizildi şimdi gerçekleşiyor
Projesi1880'de çizildi şimdi gerçekleşiyor
GİRİŞ 05.02.2014 11:40 GÜNCELLEME 05.02.2014 12:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

'Dereyolu' olarak da bilinen projenin o dönemde Fransız mühendislere çizdirildiğini vurgulayan Vali Çiftçi, "Ordu-Sivas arası 2.5- 3 saate düşecek" dedi.

Ordu Valisi Kenan Çifçi 2004 yılında kentin Mesudiye İlçesi Topçam Beldesi'nde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve ulaşım yolları adıyla gündeme getirilen ve 'Dereyolu' olarak bilinen asırlık yol projesinin devam ettiğini belirtti. 

Mesudiye Topçam'daki tüneller hariç yolun yıl sonuna kadar tamamlanarak 2015 yılında tamamen ulaşıma açılmasının hedeflendiğini söyleyen Vali Çiftçi, Karadeniz'in kapılarını 600 kilometrelik yolla Ordu-Mesudiye-Sivas üzerinden İç Anadolu ve Akdeniz'e açacağını kaydetti.

PROJEYE TÜNELLER İLAVE EDİLDİ

Projenin Ordu'nun yüz yılı aşkın bir hayali olduğunu, aynı proje üzerinde tüneller ilave edilerek günümüzde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Çifti, "1880 yılında Abdülhamit Han, Dereyolu projesini Fransız mühendislere çizdiriyor. Çok farklı sebeplerle o yol yapılamamış. Ş uan itibariyle onun çizmiş olduğu Mesudiye-Sivas yolu aynı güzergahta yapılıyor. O dönemde tünellerin bir kısmı düşünülmemiş olabilir. Yola yeni tüneller eklendi. İnşallah bu yılın sonuna doğru Dereyolu projesi bitecek. Bu yol Ordu'yu Akdeniz'e kadar bağlayacak iç hat olacak. Bu şunu getirecek: Karadeniz'e sahili olan diğer ülke insanları da bu yolla birlikte Akdeniz'e inebilecekler" diye konuştu.

Projenin Ordu etabında 3 bölümden oluşan 88 kilometrelik yolun yaklaşık 315 milyon liraya mal olacağını, 14 kilometrelik yolda çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da anlatan Vali Çiftçi, "Bu yol açıldığında Ordu-Sivas arası 7-8 saatlik yol 2.5-3 saate inecek. Proje bünyesinde 11 bin 977 metre uzunluğunda 22 tünel bulunuyor" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • fatih 10 yıl önce Şikayet Et
    güzel ama abartılıyor. Sayın Vali Karadenize kıyı olan ülkeler Samsun-Mersin hattını kullanamıyordu da bu yolu mu beklemiş. Ali Çelik Bey'e de buradan bir cevap vereyim boğazda trafik yapan ve bunun yerine demiryolu kulllanmak isteyen tanıdığınız gemi varsa bunları Samsum-Mersin demiryoluna yönlendirebilirsiniz. Hazırda demiryolu var. O kadar yolu dolaşmasınlar.
    Cevapla
  • Bilge Kagan 10 yıl önce Şikayet Et
    destur almanlara güvenme. o bahsettigin iq sözde arastirmasini almanlar yapti.75 milyonu taradilar mi hayir?adamlar zaten her firsatta gerizekali türkler diyor.kendini gavura teslim etmiyeceksin,bu senin ki ögrenilmis asagilik kompliksi oluyor.yüz sene önce gavurun her sözüne inananlar bu ülkeyi cökertti.sen merak etme yüz sene sonrasini da düsünür devlet.uzmanlik alanin olan konularda konus
    Cevapla
  • destur 10 yıl önce Şikayet Et
    proje güzel ama eksik. fosil yakıta mahkumuz neden 100 değil 50 yıl sonrası görülmüyor bir araştırma sanırım orada Türkiye'nin IQ su 90 gözüküyordu biz çok akıllıyız diye geziyoruz ama öyle değiliz sanırım bu yolla bir şerit daha atıp tren yapılmalı paramız boşa gitmesin 100 değil 50 yılları planlayalım en azından. Fosil yakıt = bezin, mazot, asfalt, mum, içtiğin kolanın pet şişesi v.b
    Cevapla
  • ali celik 10 yıl önce Şikayet Et
    Tren yoluda yapılsın. Karadenizden akdenize veya tersine gemilerle taşına yükler daha kısa sürede taşınır egenin etrafını dolaşmaya gerek kalmaz.Boğaz trafiğide rahatlar.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlının ne kadar projesi varsa Recep Tayyip Erdoğan yapıyor?..iç dış hainler hayır resmen bunalıma giriyorlar...... .....CHP ve MHP geziciler ananascılar adeta şok,da bu proje üretmek Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiştir..Ecdadımızın tüm isteklerini yerine getiren Adam gibi Adam Recep Tayyip Erdoğanı..ALLAH Türk halkına bağışlasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle