TBMM tarihinde bir ilk yaşanıyor

TBMM Ana Binası'nın dış cephesi, yapıldığı tarihten bu yana ilk kez bakıma alındı

TBMM tarihinde bir ilk yaşanıyor
TBMM tarihinde bir ilk yaşanıyor
GİRİŞ 12.08.2014 11:25 GÜNCELLEME 12.08.2014 11:25

TBMM Ana Binası'nın dış cephe taş kaplamalarındaki kirlenme, yosunlaşma ve kükürt dioksit gazlarından kaynaklı sülfatlaşma, nozul püskürtme yöntemiyle temizlenmeye başlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1939 yılında yapımına başlanan ve 1961 yılında tamamlanan Meclis Ana Binasının dış cephe taş kaplamalarında, geçen zaman içerisinde kirlenme, yosunlaşma ve genel olarak kükürt dioksit gazlarından kaynaklı sülfatlaşma meydana geldi. Ancak dış cephe yüzeylerde, o tarihten bugüne kadar herhangi bir temizleme ve koruma işlemi yapılmadı.

2012 yılında kültür varlığı olarak tescili sağlanan Ana Bina'nın dış cephe yüzeylerindeki bu durumun ortadan kaldırılması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 2013 yılında gerekli yazışmalar yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı uzmanları TBMM'de gerekli araştırma ve incelemeler yaptı; dış cephe kaplama taşlarının temizlenmesi ve korunmasında izlenecek yol için rapor hazırladı.

Bu rapor doğrultusunda, bakanlık restorasyon uzmanlarının gözetimi altında, 2013 yılında test çalışmalarının ardından, ana bina etrafındaki çevre duvarlarının temizleme ve koruması yapıldı.

2014 yılı için Ana Bina'nın dış cephe kaplama taşlarının temizlenmesi ve korunması programa alındı. Bu çerçevede; hazırlanan rapor ve yapılan testler sonucu (çalışma basıncı, kullanılan malzemenin sertliği, boyutu ve şekli, uygulama mesafesi), taş kaplamalara zarar vermeyen, sadece taş yüzeydeki kirleri alan, nozul püskürtme yöntemiyle kalsit tozu kullanılarak temizleme ve koruma işlemine başlandı.

Bu temizleme ve koruma çalışmasının yaklaşık iki ay sürmesi planlanıyor.