Heyelana karşı evleri çelik bariyerler koruyacak

Artvin'de yaşanan heyelanlar nedeniyle oluşan zararların önüne geçmek için riskli bölgelerde çelik halatlarla bariyer oluşturdu.

Heyelana karşı evleri çelik bariyerler koruyacak
Heyelana karşı evleri çelik bariyerler koruyacak
GİRİŞ 25.10.2014 11:46 GÜNCELLEME 25.10.2014 11:46

Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Salih Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in Doğu Karadeniz Bölgesinde heyelan olaylarının yoğun olarak yaşandığı illerin başında geldiğini belirtti.

Heyelan olaylarının Şavşat, Ardanuç, Hopa ve Arhavi ilçelerinde, kaya düşmesi olaylarının ise özellikle merkez, Yusufeli ve Ardanuç ilçelerine bağlı yerleşim birimlerinde meydana geldiğini anlatan Avcı, risk taşıyan3 ilçede, kaya ıslah projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Proje kapsamında Ardanuç'un Torbalı köyünde 3 bin kilojul enerji sönümleme kapasiteli kaya bariyeri yaptıklarını dile getiren Avcı, Şavşat'ın Meydancık beldesinde de kaya ıslahı yaptıklarını ve hazırladıkları 3 ayrı ıslah çalışmasıyla 83 konutu kaya riskinden kurtardıklarını belirtti.

Avcı, çalışmanın 753 bin liraya mal olduğunu anlatarak,il genelinde heyelan ve kaya düşmesine müsait yerleşim yerlerine de 100 adet istinat duvarı inşa edildiğini kaydetti.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANDI

Afet önleyici tedbir projeleri ile bu mahalleleri tehdit eden gevşek kaya bloklarının yerleşim yerlerine düşmelerini önlemek amacıyla 3 bin kilojul enerji sönümleme kapasiteli kaya bariyeri çelik tel ağı gerdiklerini belirten Avcı,konutların üzerine kaya düşmesine maruz kalmasını önlemek için çelik ağlarla yüzey kaplama, yerinde sabitleme, kaya bariyeri yöntemleriyle kaya ıslahı projelerini uyguladıklarını söyledi.

Bu uygulamanın Türkiye'de ilk defa Artvin'de uygulamaya konulduğunu belirten Avcı, şunları kaydetti:

"Burada yapmış olduğumuz kaya bariyeri yaklaşık 70 metre uzunluğunda ve 5 metre yüksekliğe sahiptir. İmalatını sahada gerçekleştirdiğimiz 3000 kilojul enerji sönümleme kapasiteli kaya bariyeri 10-12 tonluk kaya bloklarının bulunduğu noktadan düşmesi halinde yerleşim yerine ulaşmasını engelleyebilecek kapasitededir"

KÖYLÜLER PROJEDEN MEMNUN

Artvin Merkez ilçeye bağlı Ortaköy köyünde yaşayan Emrah Tokgöz, evinin yaklaşık 300 metre yukarısındabulunan dağlık alandan özellikle yağmurlu havalarda ve kış aylarında heyelandan dolayı evlerinin üzerine taşlar düştüğünü anlattı.

Yaklaşık 2 yıl önce komşusunun evi ile bitişiğindeki ahırın çatısına büyük kaya parçalarının düştüğünü dile getiren Tokgöz, "Düşen kaya bloğu sahsın konutunun büyük bir bölümüne zarar verdiği gibi hayvanların da telef olmasına neden oldu" dedi.

"ARTIK GECELERİ RAHAT UYUYORUZ"

Tokgöz, köylüler olarak bu konuda dilekçe yazdıklarını ifade ederek, köy muhtarının da bunun üzerineArtvin Valiliğine sorunu ilettiğini söyledi.

Çalışmaların bunun üzerine başlatıldığını anlatan Tokgöz, "Yaklaşık bir yıl gibi kısa bir sürede evimizin üzerine düşen kaya bloklarının önüne çelik tel ağı ördüler. Bizler bu projeden çok memnunuz. Özellikle yağmurlu günlerde bile evlerimizde rahatça oturabiliyor ve geceleri gönül rahatlılığında korkmadan uyuyabiliyoruz" diye konuştu.