Beyoğlu'nun gelişimine Japon desteği

Beyoğlu Belediyesi ve Tokyo’nun Bunkyo Belediyesi arasında “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” imzalandı.

Beyoğlu'nun gelişimine Japon desteği
Beyoğlu'nun gelişimine Japon desteği
GİRİŞ 04.11.2014 12:44 GÜNCELLEME 04.11.2014 12:44

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Japonya’da Tokyo’nun Bunkyo Belediyesi ile “Dostluk ve İşbirliği Anlaşması”, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİKA) ile de “Afet Projesi İşbirliği Anlaşması” imzaladı. Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği ve Japonya Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonuyla, T.C Japonya Başkonsolosluğunda gerçekleşen imza törenine Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Bunkyo Belediye Başkanı Hironobu Narisawa ve JICA temsilcisi Sasaki katıldı.

Tarlabaşı, Okmeydanı, Sütlüce, Kasımpaşa ve Dolapdere’de devam eden kentsel yenileme projeleriyle Beyoğlu’nun çehresini değiştiren Başkan Ahmet Misbah Demircan, deprem karşı Beyoğlulu vatandaşları bilinçlendirmek için önemli bir adım daha attı. Deprem ile iç içe yaşayan ve bu konuda Dünya’nın en tecrübeli şehri olan Tokyo’nun Bunkyo Belediyesi ile iş birliği protokolü imzalayan Demircan, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) ile de Afet Projesi İşbirliği” anlaşmasına imza attı.

“55 YILA VARAN BİR TEKNOLOJİK İŞBİRLİĞİMİZ VAR”

Yapılan protokol öncesi konuşan JİCA Temsilcisi Sasaki, JICA ile İstanbul Beyoğlu Belediyesi arasında uluslararası dostluk ve İşbirliği projesinin gerçekleşmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek "Türkiye ile Japonya arasında 1959 yılında ilk stajyerlerin kabul edilmesinden bu yana  55 yıla varan bir teknolojik işbirliği tarihi var. JICA Türkiye ile özellikle afetten korunma, araştırmacı yetiştirme alanlarında işbirliği yapmaktadır.” dedi.

“BEYOĞLU BİR EĞİTİM ŞEHRİ”

Bunkyo Belediye Başkanı Hironobu Narisawa ise yaptığı konuşmada, Beyoğlu’nun, Galata Kulesi, İstiklal Caddesi ve Galatasaray Lisesi gibi tarihi ve kültürel alanda büyük kurumları bünyesinde barındıran bir eğitim şehri olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Bundan sonra Beyoğlu Belediyesi ile çeşitli alanlarda destek ve yardımlaşma bağlamında ilişkilerde bulunulması yeni değer yargılarını doğuracaktır. Ayrıca JICA’nın destek verdiği projelerle Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleştirilecek olan deprem ve afetten korunma iş birliği projesine destek verebilmekte bizim için çok büyük bir onurdur” dedi.

“KARŞILIKLI DESTEK İÇİNDE ÇALIŞMAMIZ GÜZEL SONUÇLAR GETİRECEKTİR”

Yalnızca yönetim ve alan uzmanlarıyla sınırlı kalmayarak, bölgedeki yerel halkları da içine alarak depremden ve afetten korunma alınanda çeşitli projelerin gerçekleştirileceğini de sözlerine ekleyen Narisawa, “Ayrıca Uluslararası ilişkiler, teknolojik iş birliği gibi alanlarda tek ülke olarak değil, birlikte ülke ve belediye halklarıyla karşılıklı destek içinde çalışmamız güzel sonuçlar getirecektir” diye konuştu.



“BUNKYO İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”

Farklı dillerin, farklı dinlerin, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir coğrafya olan Beyoğlu’nun belediye başkanı olarak burayı ziyaret ettiklerini belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan  “Tokyo, bizim için İstanbul’dan bakıldığında, cazibesi çok yüksek bir şehir. Böyle bir şehirde böyle bir belediye ile iş birliği yapmak bizi heyecanlandırıyor.” dedi.

Japonya’nın Marmaray’la, köprülerle, otomobillerle veya teknolojisiyle hayatımızda çok ciddi bir yer tuttuğunu belirten Başkan Demircan, şunları söyledi. “Japonya biliyoruz ki depremle birlikte yaşayan bir ülke. Bu konuda inanılmaz bir tecrübesi var. Ve Türkiye’de depremlerden ciddi mağduriyetler yaşamış, deprem kuşağında olan bir ülke. İstanbul olabilecek büyük bir deprem için kendisini hazırlamaya ve bu depremle yaşamak için gayret göstermeye çalışan bir şehir. Bizim kardeşliğimiz tabiî ki hem kültürel ayağı hem de ekonomik ayağı olabilecek bir anlaşma. Ama en önemli iş birliği alanımız, deprem karşı birlikte mücadeleyi nasıl yürütürüz ve Japonya’nın Tokyo’nun bu konuyla ilgili tecrübelerini İstanbul’a nasıl aktarırız, kardeşliğimizin en önemli esasını bu oluşturuyor. Şüphesiz JİCA ile birlikte yapacağımız bir dizi anlaşma ile bundan sonra depreme İstanbulluları nasıl hazırlayacağımız, bizim bugün kardeşliğimizin başlangıç noktası. Bu bir başlangıç, bundan sonra bu dostluğun bu kardeşliğin gelişerek daha iyi noktalara ulaşacağına inancım tam” şeklinde konuştu.

“ELİMDEN GELEN BÜTÜN DESTEĞİ VERECEĞİM”

İmza töreninde ev sahipliği yapan Türkiye’nin Japonya Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin güçlenerek devam ettiğini belirterek şunları söyledi. “Beyoğlu ile Bunkyo arasındaki ilişkilerin devam etmesine destek vermek istiyorum. Belediyeler arasındaki destekleşme ve dostluk ilişkilerinin yanında halklar arasındaki ilişkilerinde artırılması, ülkelerimiz arasındaki güzel ilişkinin artmasına büyük bir katkı sağlayacaktır. Bende Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak her ülke arasında gerçekleştirilecek bu ilişkilerin artırılmasına elimden gelen bütün desteği vereceğim.” dedi.