Bilişim Vadisi'nin temeli nisan ayında atılacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin temel atma törenini nisan ayında yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Bilişim Vadisi'nin temeli nisan ayında atılacak
Bilişim Vadisi'nin temeli nisan ayında atılacak
GİRİŞ 20.02.2015 15:35 GÜNCELLEME 20.02.2015 21:44
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Işık, Gebze'de yapılacak Bilişim Vadisi'ne ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bilişim Vadisi'nin temel atma törenini nisan ayında yapmayı hedeflediklerini belirterek, "Bilişim Vadisi hayata geçirildiğinde, Türkiyebilişim teknolojileri noktasında bölgenin en önemli ülkelerinden biri olacak" dedi.

BİLİŞİM VADİSİ KURULMA SÜRECİ HIZLANDI

Bakanlık görevini devraldıktan sonra Bilişim Vadisi kurulma sürecini hızlandırdığını belirten Işık, şu anda alt yapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Dünyanın en hızlı büyüyen ve katma değeri en yüksek sektörün bilişim olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu:



KÖRFEZ GEÇİŞ KÖPRÜSÜ İLE HİZMETE GİRECEK

"Bilişim konusuna odaklanmak, yüksek teknolojiyi yakalamak açısından olmazsa olmaz. Hedefimiz, şubat ayı içinde üst yapı ihalesinin 1. etabının ihalesini yapmak ve aksilik olmazsa nisan ayında Bilişim Vadisi'nin temel atma törenini yapmak. Bunun anlamı şu; yıl sonuna doğru veya en geç önümüzdeki yılın başında Körfez Geçiş Köprüsü ile birlikte Bilişim Vadisi'nin de en azından 1. etabının hizmete giriyor olması. İnanıyorum ki Bilişim Vadisi hayata geçirildiğinde Türkiye bilişim teknolojileri noktasında bölgenin en önemli ülkelerinden biri olacak."

Işık, Bilişim Vadisi'nde uygulanacak çalışma konseptini de anlattı. Bilişim alanındaki dünyanın çok güçlü bazı lider firmaları ile Türkiye'nin orta ve küçük ölçekli firmalarını buluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Işık, vadide bilişim, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturmayı istediklerini dile getirdi. Işık, inkübatör (kuluçkalık) ve startup (yeni açılan) firma gibi unsurları vadideki ekosisteme yerleştirerek, bilişim noktasında Türkiye'nin teknoloji gelişimini ve yeni firmaların sektöre, sisteme girişini sağlayacaklarını ifade etti.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Alt ve üst yapı yatırımlarının devam ettiğine değinen Işık, diğer taraftan global ve yerel ölçekli firmaların Bilişim Vadisi'nde yer alması konusunu değerlendirdiklerini söyledi.



TÜRKİYE'NİN İLK ÇİP FABRİKASI

Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde kurulacak, Türkiye'nin ilk silisyum tabanlı çip fabrikası hakkındaki detayların sorulması üzerine, çip üretiminin önemine işaret etti.

Ticari çip üretiminde, Uzakdoğu'da çok ciddi kapasite olduğunu belirten Işık, "Savunma sanayi ve milli güvenlik konularıyla ilgili tasarımının ve üretiminin mutlaka sizde olması gereken bir alan var" diye konuştu. Bu alanın gözardı edilebilecek bir alan olmadığını vurgulayan Işık, savunma sanayi ile bir çalışma yürüttüklerini ve Türkiye'de milli mikro çip üretiminin gerekli olduğuna karar verdiklerini anlattı.

MALEZYA ÇİP ÜRETİM TESİSLERİ

Işık, çip üretiminin Türkiye'de yapılmasıyla ilgili çalışmayı başlattıklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Malezya seyahatimizde, oradaki çip üretim tesislerini ve Ar-Ge merkezlerini ziyaret etme imkanımız oldu. Şu anda Bilkent Üniversitesi ile savunma sanayimiz galyum nitrat tabanlı çip üretim tesisini hayata geçiriyorlar. Şimdi de arkadaşlarımız, hangi ölçekte silisyum tabanlı üretim tesisi kurulacağı konusunda çalışıyorlar. Bu konuda Türkiye'nin en önemli birikimi, TÜBİTAK'ın Türkiye ve Yarıiletken Teknolojileri (YITAL) merkezinde, birlikte silisyum tabanlı çip üretim tesisini kuracağız. Optimizasyon bizim için çok önemli, çok büyük kapasiteler kurup verimliliği yakalayamazsak ülkemize yük getirebiliriz, bunun hassasiyeti içindeyiz. Çalışmalar sonunda silisyum tabanlı çip üretim tesisini Türkiye'ye kazandırmış olacağız."

YORUMLAR 26
  • taşeron 9 yıl önce Şikayet Et
    süper proje ben ak partiliyim ve taşeronum maaşım belli...
    Cevapla
  • sanfransiscodan 9 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanım; Bu projen çok güzel bir proje. Buradan ülkemin gelişimini sevinerek takip ediyorum. Ancak bu projeyi yanlış yerde yapıyorsunuz. Projenin istanbul'da yapılması gerekir. ABD silikon vadisindeki adamı gebze gibi bir yere getiremezsiniz. İstanbul hem tanınan hem de aşık olunan bir şehir. Burada bilişim üzerine çalışan insanlar buranın kasvetinden sıkılmışlar. Para kazanıyorlar ama kimse şehre aşık değil. Aşık oldukları şehri bulduğunda gidip daha az paraya orada çalışıyorlar.
    Cevapla
  • macellan 9 yıl önce Şikayet Et
    hiç fark ettiniz mi bilmem istanbul gibi büyük bir kentte karga ve martılardan başka kuş kalmadı. Serçeler bile nadir görünüyorlar. bence istanbul büyükşehir belediyesi kuş populasyonunu artırmak için şimdiden çalışmalara başlamalıdır.
    Cevapla
  • hadi ordan 9 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim ya sen kuşları bilmiyorsun ya da işkembe-i kübrada atıyorsun, İstanbukda sadece 3-4 yıldır bulunan biri olarak ben sayayım sana bikaç tane; yusufcuk, serçe, incir kuşu, martı, güversin, saka, sumru....
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Gülhane parkındakı kuş sayısı bile size yeterli bir cevap olduğundan susma hakkımı kullanıyorum...
    Cevapla
  • kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    Birisi sana cevabim.sizin gibi dusunenler zaten istanbulu bu hale getirdi.butun plazalari levente topla butun konsuluklari ayni yerde buriktir ondan sonra trafike cozum ara.gebze yakin bence tekirdaga gindericen ister calisin ister calismasin bosta universute mezunu cok var.isvicre cocuklarinin sevuyesine gore o semte okul kontenjani olup olmadigina bakip saba ev oyle kiraliyor .uyanin birisi jacinci yuzyil
    Cevapla
  • boş işler 9 yıl önce Şikayet Et
    boş şeyler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle